Gyermeksziget Fejlesztés Ovi.hu Suli-nyitogató fejlesztőkártya Magányos szülők klubja Fogyókúra
Fejlesztőpedagógus válaszol
  Fejlesztőpedagógus válaszol
Óvónő válaszol
  egészségvédelem
  óvodai napirend
  gyermeknevelés
  gyermeki félelmek
  ábrázoló tevékenység
  óvodán belüli feszültségek
  beszoktatás
  balkezesség
  válás a családban
  óvodai ünnepek
  óvodai tevékenységek
  gyermekirodalom
  szobatisztaság
  testvérek
  óvodai beíratás
  csoportösszetétel
  egyéb
  iskolába lépés
  beszédfejlődés
Munka - Állás
  Hirdetés kiemelés
  Babysitter
  Babysitter külföld
  Babysittert keres
  Babysittert keres külföld
  Pedagógus állást keres
  Pedagógusi állások
  Óvodapedagógusi állások
  Dajka állást keres
  Dajka állások
  Nyelvtanár állást keres
  Nyelvtanári állások
  Óraadó, korrepetáló munkát keres
  Óraadó, korrepetáló munkák
  Egyéb munkát keres
  Egyéb munkák
  Mielőtt babysittert választana...
  Hirdetési etikett
Szülők egymás közt
  Fogyatékkal élő gyermekek
  Alternatív pedagógia
  Nevelési kérdések
  Ikrek
  Gyermekirodalom
  Csoportösszetétel
  Fejlődési rendellenességek
  Egyéb
  Segítségkérés
  Szavazási témák - vitafórum
  Iskolakezdés
  Óvodakezdés
  Külföldön nevelem gyermekem
  Oviinfo
  Betegség
  Szobatisztaság
  Suliinfo
  Autizmus
  Utazás
  Nyaralás
  Tábor
  Bölcsőde
Alkoss velünk!
  Mikulás
  Karácsonyi ötletek
  Húsvét
  Farsangi jelmezek
  Anyáknapja
  Dekoráció
Képeslap küldés
  Szemünk fénye
  Szeretet üzenet
  Bocsánat
  Ünnepek
  Anyák napi képeslap
  Mikulás képeslap
  Karácsonyi képeslap
  Újévi képeslap
  Valentin napi képeslap
  Húsvéti képeslap
  Tavaszi képeslap
  Vicces


balkezes

Kérdezni szeretnék

Kétkezes a kislányom. Mit tegyek? (2013-06-22 08:54:47)

Levélírónk 3 éves kislánya mindkét kezét egyformán használja: étkezésnél, rajzolásnál és egyéb „kezes“ tevékenységeknél kettőt kér az eszközökből és egyszerre, egymással párhuzamosan használja őket.

A három éves kislányom mindkét kezét használja, bár változóan.
Étkezésnél mindig cserélgeti a kezében az evőeszközt, rajzoláskor viszont mindkét kezébe vesz egy-egy zsírkrétát, illetve mindkettőt használja is, általában két külömböző lapon.
Bal kézzel karikákat rajzol, közel egymáshoz (olyan mint a szőlőfürt) míg jobb kézzel széles mozdulatokkal satíroz.
A jobb kezére mindig "bedühödik". Amit rajzol, összegyűri, miközben veszekedik magával.
Amúgy a legtöbb dologból kettőt kér. Ha megkapja, akkor mindkét kezében tartja. A csokiszeletet is kettétöri.
Van hogy evőeszközből is kettőt kér, például a leveshez kér kanalat és villát. Ilyenkor a bal kezében tartja a kanalat és eszi a levest, míg a jobb kezében lévő villával "halászik": kiszedi a zöldséget, vagy ami épp a tartalmat adja.
Rendesen a mániája, hogy mindkét kezében legyen valami amivel foglalatoskodik. Ha nem jön össze (csak egy kekszet kap, vagy nem találja a ceruzáit) akkor jön és veszekedik velem, hogy: anya nézd (mutatja az üres, általában a jobb, kezét) nem jó, üres, nem jó! Kérek másik: kekszet, ceruzát, virágot, kavicsot stb.
Észre sem vettem, de már automatikusan kettőt adok neki mindenből. A nagyija jegyezte meg, hogy ez így nem biztos, hogy jó.

Válasz >>>


Melyik kezére szoktassam? (2013-02-20 11:10:42)

Levélírónk aggódik 4,5 éves kisfiával kapcsolatban, aki mindkét kezét előszeretettel használja a különböző tevékenységek során. „Erőltessem az egyik kezét, vagy majd kialakul?“ - kérdezi levelében.

Üdvözlöm!
A kisfiam miatt írok, ő márc. végén lesz 4,5éves. Nagyon aggódom, mert még nem alakult ki nála, melyik kezét használja. Egyértelműen bal szemes, és lábas (ha fél lábon ugrál az a bal, és a bal szeméhez emeli a távcsövet is), de a kezét felváltva használja. A pici csavarokat úgy csavarja ki, hogy a bal kezével illeszti a csavarhúzót a helyére, és jobb kézzel tekeri. Általában jobb kézzel rajzol, és ezek szebbek is, mint amikor a másik kezét használja. Értelmes okos gyerek, tisztán érhetően beszél, a mozgásban is nagyon ügyes (2,5 évesen tanult meg pótkerék nélkül kerékpározni), szereti a társaságot, nyílt, barátkozó típus.
Ön szerint normális ez a dolog? Erőltessem az egyik kezét, vagy majd kialakul?

Válasz >>>


Milyen kezes a gyermek? (2011-08-16 12:58:40)

Levélírónk 7 éves, iskolába készülő kisfiánál a kézhasználat még kérdéses, hiszen, - bár általában bal kézzel rajzol, vág és minden mást jobb kézzel csinál, ám előfordul, hogy a ceruzát egy idő után átveszi a másik kezébe. Befolyásolható-e, megerősíthető-e egyik vagy másik kéz dominanciája?

Kisfiam 7 éves, szeptembertől iskolába megy. Az óvodában figyelmezetett bennünket az óvónő, hogy egyensúly problémánk van. Félt a magasban, a csúszdán, félt szaladgálni amikor sok gyerek volt körülötte, a biciklizést kifejezetten utálja. 1 évig jártunk mozgásfejesztésre, én nem sok javulást vettem észre. Az idén májusban elvittem egy Delacato módszerrel foglalkozó mozgásfejlesztőhöz, ahol kiderült, hogy a gyermek kétkezessége okozhatja az egyensúly problémáit. Azóta minden este tornáztatom. Kicsit az önbizalmát kellene még növelni, mert mindent meg tud csinálni, csak noszogatni kell. Most úgy vettük észre, mintha inkább jobb kezes lenne, mint bal, viszont nem merjük beállítani a domininciát, mivel mi sem vagyunk biztosak benne. A kérdésem az lenne, hogy maradhat e kétkezes, és elég csak az egyensúlyát rendbe tennünk, vagy az egyensúly rendbe tételéhez kellene a kialakult dominincia is? Próbálkoztunk átállítani a jobb kézre mindent,( mivel a rajzolás, írás, ollózás bal kézzel történik, minden más jobbal). A jobb kézzel nagyon biztonytalan, nem is tud olyan szépen rajzolni, mint a ballal, nem akarom, hogy az iskolában ebből hátránya legyen, hogy az utolsó pillanatban döntjük el ,melyik kezével dolgozzon. Viszont azt sem szeertném, hogy most elkezdün

Válasz >>>


Bal kezes? Jobb kezes? Netán mindkettő? (2010-05-14 22:20:11)

Levélírónk teljességgel bizonytalan 2 éves kisfia "oldaliságát" illetően, hiszen bal lábbal rúgja a labdát, ám rajzolni egyik és másik kezével is szokott....

Tisztelt válaszadó!A kérdésem az ,hogy nekem van egy 2 éves kisfiam.Én nem tudom eldönteni, hogy milyen kezes.Mert a bal lábával rúgja a labdát,de jobb kézzel is csinál dolgokat.De ha eszik váltogatja, ha rajzolok vele, egy idő után bal kezébe átrakja.Tudom még kicsi, változhat még.Mit csináljak????????Hagyjam?KÖSZÖNÖM a VÁLASZÁT.

Válasz >>>


Balkezesség, ... átszoktatás? (2007-06-26 11:04:49)

Gabriella 6 éves kislánya bal kézzel rajzol, eszik. Az anyuka elfogadta és támogatja ezt a tényt, ám a nagymama minden erejével igyekszik átszoktatni.

Tisztelt Óvónő!
Kislányom (6 éves múlt, idén már iskolába megy) bal kézzel rajzol, "ír" és eszik. Egyéb esetekben a jobb kezét használja. A problémát az okozza, hogy az édesanyám, aki sok időt tölt a gyerekkel, rá akarja szoktatni a jobbkezes írásra. Szerinte a balkezes írás csak egy rossz szokás, és én vagyok a hibás, hogy ezt hagyom. A balkezesség állandó vita forrása köztünk, illetve ami a nagyobb baj, a lányom és az anyám között is. A gyerek most már tudatosan balkezes, ha véletlenül a jobb oldalra teszem a kanalat, rámszól: Anya, én balkezes vagyok.Hogyan lehetne édesanyámat meggyőzni, hogy helytelenül cselekszik? Én már kifogytam az érvekből. Mit tanácsol, mi lenne a helyes ebben az esetben?
Válaszát előre is köszönöm: G. Gabriella

Válasz >>>


Kétkezesség (2006-12-31 13:56:35)

Levélírónk serdülő gyermeke bal kézzel ír, ám egyéb dolgokat jobb kézzel végez. Érdemes-e átszoktatáson gondolkodni?

Tisztelt ovónő
gyermekem 16 éves balkézzel ír de jobkézzel dob és gitározik az lenne a kérdésem, hogy ebből később nem adódhat-e problémája próbáljon átszokni vagy haggyuk, de ha mégis megpróbálna átszokni az káros lehet rá nézve?

elöre is köszönöm

Válasz >>>


Balkezes a gyermekem, átszoktassam-e? (2006-12-04 16:09:21)

Ezen töpreng Kriszta, aki tanácsért fordult Óvónőnkhöz.

Kedves Doktornő!

Kislányom februárban lesz 2 éves és szinte mindenhez csak a bal kezét használja. Bal kézzel rajzol, eszik, ha adok neki valamit, akkor a bal kezével nyúl érte. Kérdésem az lenne, hogy érdemes-e illetve kell-e a kislányt a jobb kezére szoktatni, vagy ez így a természetes és hagyjam tovább ebben a formában.

Köszönöm válaszát: Molnárné Kriszta

Válasz >>>


Balkezes ollót jobb kézben? (2006-11-19 15:33:44)

Andrea 7 éves kisfia balkezes, ám egy hirtelen ötlettől vagy befolyásoló körülménytől vezérelve kitalálta: szeretne inkább jobbkezes lenni.

Kisfiam 7 éves, idén kezdte az iskolát.Meggyőzpődésem ,hogy balkezes.Otthonra is és az iskolába is vettem neki "balkezes ollót" amivel én jobbkezes képtelen vagyok vágni.Azt vettem észre,hogy ő jobbkézzel vág a balkezes ollóval,amikor rákérdeztem azt mondta, hogy ő jobbkezes szeretne lenni.Adtam neki egy jobbkezes ollót azzal pedig balkézzel vágott .Persze nem túl nagy sikerrel.A balkezesség nála elég korán kialakult. Amikor óvodába kezdett járni már sejthető volt ami egyre erősebben vált biztossá.Egyébbként nagyon ügyes,szépen rajzol aprólékos dolgokat is, a kedvencei az autók.Szépen is ír,szebben mint a nála 2 évvel idősebb báttya aki jobbkezes.Az ollóval való vágás mégsem megy sehogyan sem.Tudna nekem ezügyben tanácsot adni?Gyakoroljam vele többet?Mlyik kezével vágjon?Válaszát előre is köszönöm.Üdvözlöm!Andrea.

Válasz >>>


Kérdés: (2006-01-29 05:40:23)

Hasonló problémám van, mint az előttem szólónak. A kislányom 7 éves, kis súlya és magassága miatt másodszor járja a nagycsoportot.Gyönyörűen rajzol, eszik, vág , tehát bármit megcsinált eddig bal kézzel. Az új csoportban viszont mintha valaki rá akarná venni a jobbkézhasználatra, sajnos, sikerrel. Már többször elmagyaráztam neki, legyen rá büszke, hogy ő balkezes, nézze meg, hogy ő a legügyesebb a csoportban. egy ideig hat, majd újra a jobb kezét akarja mindenáron használni. A különbség persze látszik. Sokkal rosszabbul rajzol, hirtelen nem tudja melyik a jobb és balkeze és sorolhatnám. Nem szeretném, ha átnevelődne. Az óvónővel már beszéltem, szerinte a gyereket otthon éri túl erős jobb kezes hatás, egyébként is 7 éves gyerek elég okos ahhoz, hogy eldöntse mit akar, egyébként meg nagycsoportban senki sincs szerinte tisztában a jobb és bal fogalmával, tehát ott ez nem téma.Különben meg miért zavar engem, ha agyerek mindkét kezét használja. Ha a pedagógus nem segít én mit tehetnék?
Én átnevelt jobbkezes vagyok, ezt nem kívánom a gyerekemnek.
Egyébként az előző válaszban írt dominenciavizsgálatot hol végzik?
Pécsiné

Válasz >>>


Kérdés: (2006-01-29 02:45:36)

Kedves Óvónő!

Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz: kislányom 3,5 éves és nagyon ügyesen rajzol. De sajnos mindig a bal kezével rajzol. Viszont a jobb kezével eszik, es a labdát nagyon ügyesen tudja mindkét kezével dobni. Nem szeretném, ha balkezes lenne. Mikor dől el igazán, hogy melyik kezével fog irni? Előre is köszönöm szives válaszát!
Monika

Válasz >>>


Következő 10 balkezesség


KIEMELT HIRDETÉS
  Schenk Józsefné
(Babysitter)
Dél - Pest
h-p 8 - 16
  Módos Oktatási Alapítványi Iskola
(Pedagógusi állást kínál)
Budapest
Tanár, tanító
  Pitypang Tagóvoda
(Pedagógusi állást kínál)
Budapest
óvodapedagógus
Ped. életpálya Nkt.
Forum
  tapasztalatok a Waldorf-pedagógiával
  HIRSCHSPRUNG-BETEGSÉG
  Ikrek
  A mese hatása a gyermekekre
  Franciaorszagban élek
  Milyen iskolaba jarjon?
  Szülői vélemények zuglói általános iskolákról....
  Fóti Montessori óvoda
  Montessori iskolát keresek!
  Kamaraerdei Kerekerdő ovi
Óvónő válaszol
  Szobatisztasági és beszoktatási nehézség: amikor a bajok csőstül jönnek
  Traumatizáló repülős nyaralás
  Még az unokaöccsétől is fél
  A barátaimat szeretem, az óvó nénit nem!
  Beszoktatás: a gyerek nem érett az óvodára?
  Menjen vagy maradjon? A szülők dilemmája az iskolakezdésről
  Szeretem az ovit és szeretem a kistesómat!
  Iskolaérettség: a döntés joga csak az óvónőé?
  Hirtelen fordulat: mégiscsak küldjük suliba?
  Fékevesztett feszültségek
Linkek
  Fogyókúra
  Manó terhesség naplója
  Szájpenész
  Jelmez
  Családi pótlék
  láthatási jog
  Terhesség hétről hétre
  teherbeesés
  GYED
  GYES
  Anyák napja
  Terhesség
  Duphaston
  Diszkalkulia
  Farsangi jelmezek
  Diszlexia
  Farsangi ötletek
  óvodapedagógus állás
  dajka állás
  iskolaérettség
  babysitter állás
  budapesti óvodák
  terhesség tünetei
  Magányos szülők klubja
  Terhességi teszt
  Bárányhimlő
  gyerektartás
  Szülés
  babysitter
 
  Fejlesztő játékok | Állássziget | OVIK | Picursziget | Fogyókúra | Könyvek | Kapcsolat