Fejlesztőpedagógus válaszol
  Fejlesztőpedagógus válaszol
Óvónő válaszol
  egészségvédelem
  óvodai napirend
  gyermeknevelés
  gyermeki félelmek
  ábrázoló tevékenység
  óvodán belüli feszültségek
  beszoktatás
  balkezesség
  válás a családban
  óvodai ünnepek
  óvodai tevékenységek
  gyermekirodalom
  szobatisztaság
  testvérek
  óvodai beíratás
  csoportösszetétel
  egyéb
  iskolába lépés
  beszédfejlődés
Iskolaérettség
  Iskolaérettség
  Pszichés érettségi szintfelmérés
  Szociális érettség vizsgálata
  Testi érettség
  LÜK - Logika Ügyesség Kitartás - Videóval
  Óvónő válaszol
Szobatisztaság
  Szobatisztaság napló - "Andi anyu" tollából
  Óvónő válaszol
  Milyen a jó bili?
  A szobatisztaság problémáinak lehetséges okai
  Speciális, gyakori problémák
  A szülői reakciók
  "A játékos, könnyed szobatisztaságért termékcsomag" - a siker záloga!
  Szobatisztaság játékkal, könnyedén
Dettike játékkuckója
  Mackó Misi kalandja
  LÜK - Logika Ügyesség Kitartás - Videóval
Munka - Állás
  Hirdetés kiemelés
  Babysitter
  Babysitter külföld
  Babysittert keres
  Babysittert keres külföld
  Pedagógus állást keres
  Pedagógusi állást kínál
  Dajka állást keres
  Dajka állást kínál
  Nyelvtanár állást keres
  Nyelvtanári állást kínál
  Óraadó, korrepetáló munkát keres
  Óraadó, korrepetáló munkát kínál
  Egyéb munkát keres
  Egyéb munkát kínál
  Mielőtt babysittert választana...
  Babysitter tanfolyam
  Hirdetési etikett
Szülők egymás közt
  Fogyatékkal élő gyermekek
  Alternatív pedagógia
  Nevelési kérdések
  Ikrek
  Gyermekirodalom
  Csoportösszetétel
  Fejlődési rendellenességek
  Egyéb
  Segítségkérés
  Szavazási témák - vitafórum
  Iskolakezdés
  Óvodakezdés
  Külföldön nevelem gyermekem
  Oviinfo
  Betegség
  Szobatisztaság
  Suliinfo
  Autizmus
  Utazás
  Nyaralás
  Tábor
  Bölcsőde
Alkoss velünk!
  Karácsonyi ötletek
  Farsangi jelmezek
  Húsvét
  Anyáknapja
  Mikulás
  Dekoráció
Bábozz velem!
  Gyere velem bábszínházba! - Videóval
  "Játsszunk bábszínházat" otthon is!
  Gyakorlati tanácsok otthoni bábozáshoz
  Bábok, bábparavánok színes választéka
Testvér- féltékenység
  Kell-e testvér gyermekünknek?
  Új családtag érkezik
  Gyakorlati tanácsok a testvér- féltékenység feloldására
  SEGÍTÜNK a testvér- féltékenység játékos megoldásában
Fotóalbum
  A család szeme fénye
Képeslap küldés
  Szemünk fénye
  Szeretet üzenet
  Bocsánat
  Ünnepek
  Anyák napi képeslap
  Mikulás képeslap
  Karácsonyi képeslap
  Újévi képeslap
  Valentin napi képeslap
  Húsvéti képeslap
  Tavaszi képeslap
  Vicces
Szórakozás
  Programajánló
  Játékok
 beszoktatás

Kérdezni szeretnék

Kidobom a kislányokat és a kisfiúkat a kukába! (2014-10-01 22:14:58)

Levélírónk 3,5 éves kisfia 3 hete jár óvodába, de a beszoktatás nem megy zökkenő mentesen. Szemmel láthatóan nem nyit kortársai felé, úgy tűnik, mintha félne tőlük, ill. haragudna rájuk. Az óvoda ellen reggelente tiltakozik, ám a pedagógusok elmondása alapján néhány perc után megnyugszik és megbékél helyzetével.

Kedves Óvónő! 3,5 éves kisfiam óvodai beszoktatásával kapcsolatban szeretném a segítségét kérni. Kisfiam 3 hete kezdte az óvodát. Tudni kell róla, hogy nagyon félénk kisfiúm aki pici kora óta nem szeret hasonló korú gyerekek között lenni, szinte fél tőlük. Az első 4 napon nem volt semmi gond, de utána minden nap sírással kezdődik. Ahogy reggel felébred, már sír, hogy nem akar oviba menni, és sírva kér, hogy ne hagyjam ott. A csoportszoba előtt annyira kapaszkodik belém, hogy alig tudom átadni az óvónőnek. Az óvónők elmondása szerint 5 perc alatt meg lehet nyugtatni, eszik, iszik, alszik, nincs vele gond. Ha megyünk hazafelé már kezdi az alkudozást, hogy másnap ne menjünk oviba. Azt mondja, hogy nem szereti a kisgyerekeket és nem szeret ott lenni. Egyenlőre elég passzív, szemlélődik, nem kapcsolódik be a programokba. Ha kérdezem az óvodáról, akkor nem akar beszélni róla, így nem igazán tudom mit csinál, játszik-e valakivel. Mi a teendő ilyenkor próbáljak érdeklődni tőle, hogy mi történt az óvodában vagy hagyjam békén? Itthoni viselkedése is megváltozott, gyakorlatilag ahogy hazaérünk már hisztizik mindenért. Azt mondja, hogy ő kidobja a kukába a kisfiúkat és a kislányokat. Ezek a dolgok kissé megrémísztenek. Tudom, hogy a beszoktatás elején vagyunk még, de normálisnak tekinthető ez a viselkedés? Mit tudok tenni, hogy megkönnyítsem a helyzetét? Előre is köszönöm a választ. Egy aggódó anyuka.

Válasz >>>


Zárkózott, introvertált gyermek (2014-04-01 00:32:44)

A 4 éves kislány szeptember óta jár óvodába, ám a mai napig nem sikerült beszoknia az új környezetbe. Elutasítja az óvodai játékot, az óvodai étkezést, és mindent, ami ott zajlik. A pszichológus óvodaváltást javasol.

Kedves Óvónő! 4 éves, kiscsoportos, erősen introvertált, nehezen oldódó leányom kapcsán szeretnék tanácsot kérni: tavaly szeptemberben kezdtük az óvodát, s leányom mind a mai napig nem eszik, nem iszik az oviban, és az esetek döntő többségében a szőnyeg szélén ülve figyeli a többieket, még csak egyedül sem játszik. A foglalkozásokba nem kapcsolódik be (viszont otthon úgy meséli az eseményeket, mintha részt vett volna, minden dalt, mondókát, játékot otthon előad), az óvónők unszolására csak legörbül a szája, így mostanra mindenki elfogadta ezt a helyzetet. Lányom is már azt mondja, azért nem kóstolta meg kedvenc ételét az oviban, mert nem „szokott” ott enni. Az óvónők is ráhagyják, már fogat sem kell mosnia, hisz úgysem evett, stb. Amikor belép a terembe, megáll az ajtó mellett/mögött, s nem megy beljebb, csak jóval később. Jártunk már nevelési tanácsadóban és pszichológusnál is, mindketten megerősítették, hogy valóban nagyon zárkózott kislány (amely személyiségvonás javarészt örökölt), valamint nehézségei vannak a kapcsolatteremtésben. Mindezzel egyet is értek, hiszen játszótéren, vagy bármilyen gyermekközegben, még a - ritkán látott – unokatestvérek körében is hosszú oldódási idő után, és kis segítséggel tudja csak elkezdeni a játékot (ezzel szemben szűkebb családi körben igen oldott, szinte vezéregyéniség, rendkívül határozottan ki tudja osztani a szerepeket, s kezdeményezni a konkrét játékokat)
A pszichológus az óvodai környezetben is megnézte, s óvodaváltást javasolt azzal az indokkal, hogy leányunk a hosszú hónapok alatt nagyon beleragadt ebbe a helyzetbe/szerepbe, s nem kapja meg azt a támogató segítséget, amellyel megtalálhatná a kiutat ebből a passzív ellenállásból. Emiatt elkezdtük új óvoda keresését, de amikor ezt neki is említettük (s a váltás okának az én közeljövőbeli munkába állásomat mondtuk), hevesen tiltakozni kezdett a váltás ellen, és kijelentette, hogy szereti a jelenlegi ovit (holott előtte pár héttel az ellenkezőjét mondta), és nem szeretne újat.
Nekem is igen ambivalens érzéseim vannak, jó lenne ezt a szorongást helyben feloldani, és kényelmesebb is lenne talán, ha maradhatna (pláne, hogy megszokta a helyszínt, illetve barátnőket is emleget, akikkel nálunk jókat is játszik, de ez a közös játék az óvódai színtérre nem tevődik át). Viszont az óvónők tanácstalan hozzáállása miatt attól tartok nem fog sikerülni. De egy új hely megint hosszú beszokási időt hozhat magával, és nem garantált, hogy ott jobban részt fog venni az óvodai eseményekben….(fontos megemlítenem, hogy itt vidék-Bp viszonylatról van ráadásul szó, jelenleg agglomerációs kisvárosban vagyunk, s Budapesten keresünk ovit. Nem tudom, mivel ártunk többet, ha hagyjuk ebben a közegben elvegetálni, vagy átvisszük egy teljesen új közegbe (új városba), amelynek beválására nincs garancia (most fogunk több nyílt napra is elmenni, ahol reményeink szerint megtaláljuk azt a szimpatikus, elfogadó, e téren tapasztalt, illetve hasonló esetet már látott óvodapedagógust, akire nyugodt szívvel bíznánk a kislányt). Egyébként a 11. kerületben keresgélünk, ha esetleg tudna ajánlani a mi problémánkra várhatóan megoldást nyújtó intézményt / óvónőt, akkor nagyon hálás lennék.
Köszönöm szépen válaszát. Üdvözlettel: egy tanácstalan anyuka

Válasz >>>


Óvodakezdés után teljes káosz (2014-01-16 14:35:54)

Andrea elkeseredetten ír arról, hogy októberben óvodát kezdett gyermeke bizalmatlan az óvónőkkel, nem eszik, nem iszik az óvodában, sőt, a szobatisztaság terén is visszaesett.

Tisztelt Óvónő!
Végig olvasgattam ebben a témában a leveleket, de a helyzetünkhöz hasonlót nem találtam.
A kislányom 3 éves elmúlt. 2013. októberétől jár óvodába. A beszoktatás időszaka nem ment zökkenőmentesen, bár lehetőségem volt az első két hétben ottmaradni vele. Fokozatosan több időt hagyva Őt egyedül, amíg elértük azt, hogy már egész napra egyedül maradt. Az ovi megkezdése után 1-1,5 hétig újra bepisilt éjszaka, de ezt a problémát sikerült megoldani. Sok szerepjátékot játszunk és ilyen alkalmakkor szokta igazán elmesélni az ovis élményeit.Két óvó nénije van.A fiatalabb óvónénit már a kezdetektől a barátjának mondta. Azután történt valami amitől már nem a barátom" kifejezést használta. Ha Ő volt délelőttös nem is szívesen ment oviba. Újra elkezdett sírni reggelente. Ezt megpróbáltam az óvónővel megbeszélni, hogy történt-e valami olyan, ami ezt indokolja. Annyit sikerült kideríteni és ezt a kislányom is hasonlóképpen állította, hogy az öltözésnél erőteljesebben szólt rá az óvó néni és ezzel őt megbántotta. Az óvónő is hasonlóan mesélte el a dolgokat. Ezt sikerült azzal kezelni, hogy itthon több teret kapott az önálló öltözésre-vetkőzésre, amit dicséret követett. Ez a problémát is sikerült úgymond megoldani. Most viszont valami ok miatt ott tartunk, hogy az oviban nem hajlandó inni és enni semmit, egész nap. Sikerült az óvónénikkel megegyezni abban, hogy itthonról viszek neki kis üvegben teát, hátha azt szívesebben issza. Ez működött is egy ideig, hogy legalább ivott. De enni sajnos nem hajlandó. Ha hazaér, akkor alig győzi bepótolni az egész nap kimaradt evést és ivást. Az óvónőkkel ezt is próbáltuk valahogy megoldani, de sajnos eddig eredménytelenül. Minden nap azzal fogadnak, hogy nem vagyunk elégedettek vele. Nem volt ma ügyes. Ezt a kislányom is hangoztatja mostanában, hogy anya én nem vagyok ügyes, és nekem nem fog sikerülni. Minden nap erősítem benne, hogy attól még ő igenis ügyes mert nem eszi meg az ebédet. A közös foglalkozásokon részt vesz. Sokat rajzol. Ügyes a keze. Amit az óvónénik is elismernek. Arra megkértem az óvónéniket, hogy ne általánosítsák a gyerek egész napos tevékenységét az ebéd nem elfogyasztásával, és ne erősítsék benne azt, hogy Ő nem ügyes. Ez többé kevésbé sikerül. De sajnos még most is ott tartunk, hogy nem eszik, és csak néhány kortyot iszik. Az óvónők szerint nekem kellene odahatnom, hogy egyen az oviban, mert ők nem tudnak ezzel mit kezdeni. Játszottunk itthon a babákkal ovisat és próbáltam vele megértetni, hogyha nem eszik, nem iszik akkor könnyebben megbetegszik és súlyos esetben kórházba is kerülhet a baba, és felhívtam a figyelmét arra, hogy úgy, mint ahogy Ő az oviban. De ez is reménytelen. Van olyan étel, amit itthon is elutasít. Mióta ovis nagyon válogatós lett. Amit eddig megevett azt már itthon sem hajlandó. kérdésem az, hogyan vehetném én rá itthon, hogy Ő egyen az oviban?
A másik problémám, hogy szoba- és ágytiszta, de a kakilással gondjaink vannak. Sajnos volt egy rossz élménye a szobatisztaság kialakulása után. Szépen pisilt, kakilt biliben, de egyszer nagyon kemény volt a kakija és ez fájdalmas székletürítéssel járt. 2 éves körüli volt ekkor. Azután csak pelusba volt hajlandó kakilni. Diétával sok folyadékkal elértük, hogy ne legyen kemény a kakija. Volt időszak amikor bilibe kakált, majd újra csak pelusba. A széklete nem kemény, de mégis a fenekét összeszorítva lábujjhegyen szaladgál a lakásba és azt mondja nem akar kakilni. Majd bilibe kakilás szépen kialakult hosszabb időre, tavaly februárban azonban 3 napra kórházba kellett mennem (indukált vetélésem volt, ami megviselt lelkileg). Ekkor anyukám és édesapja voltak vele. 3 napig nem kakilt, mert csak anyával volt hajlandó. Onnantól kezdve újra küzdünk ezzel. Volt, hogy 4 napig tartotta a kakit, de szerencsére a rost dús diétának akkor sem volt kemény. A téli szünet alatt nagy örömünkre újra kakilt bilibe és WC-be is, de most, hogy újra kezdtük az ovit megint visszatért a pelushoz.A kérdésem az, hogy miért van az, hogy egyszer sikerül, egyszer nem a bilibe kakilni. És miért nem sikerül sokszor még a pelusba sem, csak 2-3 próbálkozás után. A pelust nem szoktam rajta hagyni, ha látom, hogy nincs ingere. Mit tehetnék, hogy szépen a bilibe vagy WC-be kakiljon. Vagy egyáltalán akarjon kakilni. A kakilásnak szándékosan úgymond nem kerítünk nagy feneket, de sokszor a három négy napos kaki visszatartás, ami már az éjszakai pihenését is megzavarja számomra is megterhelő lelkileg.
Válaszát előre is köszönöm:
M-N. Andrea

Válasz >>>


Ha gyerek megy a közelébe, elsírja magát (2013-11-12 09:24:21)

Levélírónk ezt tapasztalta kiscsoportos korú lányánál, aki azonban a felnőttekhez egészen másként viszonyul. Miért van ez?

Jó napot!
Nekem most a lányom 3 éves és 9 hónapos, szeptemberben kezdtük az ovit. Az ovónéni azt mondja hogy nem nagyon barátkozik és ha közeledik hozzá az egyik kis gyerek, akkor nekiáll sirni! Csak a pedagogusokkal van el. Ez mitől lehet!?

Válasz >>>


Egész nap az óvónéni szoknyája mellett ül... (2013-09-20 15:07:03)

Erről panaszkodik Levélírónk, akinek alig 3 éves kislánya nehezen oldódik fel az óvodai környezetben. A gyerekek felé nem nyit, csöndes, zárkózott, sőt, még az ételt is elutasítja.

Üdvözlöm!
Problémám talán nem egyedi,mégis teljesen kétségbe vagyok esve.Kislányom most szeptemberben kezdte az óvodát,októberben lesz 3 éves.Bár nem volt kötelező,azt vettük észre,hogy kifejezetten vágyik gyermekek közé,legszívesebben egész nap a játszótéren lett volna,és bár kissé nehezen oldódik,fél-1 óra elteltével már nincs efféle problémája,rengeteget beszél,eleven gyerek.De az óvodakezdéssel jött a nagy bumm...egyszerűen nem ismerek rá.Az,hogy nehezen oldódik enyhe kifejezés.Egész nap az óvónéni szoknyája mellett ül,játszik ha az óvónéni fogja a kezét és megy vele,de ahogy megpróbálja otthagyni,ő is feláll,és követi.A többiekkel abszolút semmit nem hajlandó játszani.És nem az a kis locsi-fecsi lányka,akinek én eddig hittem,ha válaszol is,azt is csak halkan teszi,magától nem beszél.Látom hogy szomorú mikor otthagyom,borzasztóan elkeserít,egyszerűen nem értem miért ennyire éles ellentéte otthoni önmagának.Persze otthon fogadkozik hogy mekkorákat fog játszani a többiekkel,eljátssza,hogy ő az óvónéni,én pedig xY a csoportból...de a kapun belépve elszáll a lelkesedés.A másik pedig,hogy egy falatot sem eszik,meg sem kóstolja az ételt,rámondja hogy nem szereti,és inkább elsírja magát(ami időnként hisztiben tör ki),részben azért is mert ugye megéhezik addigra,aztán megyek érte,itthon aztán ügyesen megebédel,majd dől belőle a szó,és játszik,és hangoskodik...Mindenki csak a türelemmel jön,valóban csak ennyi a titok,és egyszer csak felszabadul,vagy komolyabb a probléma,esetleg pszichológus segítségére lesz szükségünk?

Válasz >>>


Alig múlt 3 éves és középsős lesz jövőre? (2013-04-11 07:16:29)

Andrea kislánya januárban töltötte be 3. életévét, ám a vezető azt tervezi, jövőre legyen középsős.

Tisztelt Óvónő!

A következő kérdésre keresnék választ, de visszaolvasva sajnos nem találtam erre megfelelőt. A kislányom Január végén született, és az itteni óvoda 2,5 kortól engedélyezi a beszoktatást. A vezetőóvónő azt szeretné, hogy az egész kiscsoport a következő tanévben középsőcsoportos legyen, azaz az Én idén januárban 3. életévét betöltött kislányom is és még hozzá hasonlóan jó páran, arra hivatkozva, hogy sok lesz a kiscsoportos. Ezt megteheti, vagy kérhetem azt, hogy maradjon kiscsoportos?

Előre is köszönöm a válaszát:
Andrea

Válasz >>>


Kiscsoportos és nem tud talicskázni? (2013-04-03 20:17:49)

Többek között ezt és még sok egyéb „problémát“ megfogalmaztak Levélírónk 3,5 éves gyermekéről az óvónői. Aggodalmukat fejezték ki, hogy a kislány nem tud hátrafelé, ill. tyúklépésben járni sem, repülő labdát elkapni, stb. Az anyuka már kezd kétségbeesni...

Kedves Óvónő!
Kislányom 3 és fél éves , kis-nagy, vegyes csoportba jár az óvódában. 4 hónapja járt óvódába, amikor az óvónénik behívtak egy fogadó órára, ahol elmondták, hogy kislányom nem vette fel az óvodai szokásokat, sokat játszik egyedül, kérdésekre nem adekvát választ ad, beszédértési problémákat mutat, befelé fordulásból nehéz kibillenteni. Nagyon megijedtem, mert otthon egyáltalán nem így viselkedik. Barátságos, közvetlen, beszélgetünk, szívesen kezdeményez játékot. A családban senki nem ismert rá arra a leírásra, amit az óvónénik írtak. Sőt, amikor idegenek, vendégek jönnek, rövid időn belül oldódik. Elvittem nevelési tanácsadóba, pszichológushoz, összesen kétszer kellett vinnem. Azt mondta a pszichológus, hogy nincs semmi baja, nem tapasztalt nála beszédértési problémát, meg lehet nyugtatni, ha hisztizik. Beszélgettek az oviról is, a pszichológus szerint mindazt, amit kettesben megkap figyelmet, azt az óvodában nem. Kezdtem megnyugodni, de megkaptam a kislányom mozgásszűréséről készült véleményt. Problémás területként jelölték meg a hátrafelé járást, páros lábbal ugrálást haladással, tyúklépést, labdába rúgást, egy lábon állást, futást és lépcsőzést. Kisebb mértékű eltérés tapasztalható: kúszás, mászás, járás előre, repülő labda elkapása, visszadobása, talicska, szökdelés helyben páros lábon. Speciális mozgásfejlesztést javasolnak. Valóban probléma lehet, ha ezeket egy 3 és fél éves gyermek nem tudja tökéletesen végrehajtani? Otthon kipróbáltuk a hátrafelé járást,egy lábon állást mindkét lábbal, futást és én nem láttam semmilyen furcsát a mozgásában. Kúszik, mászik, normálisan jár, tud ugrálni, a labdát időnként elkapja. Az igaz, hogy a lépcsőn lefelé még nem váltott lábbal közlekedik, de felfelé 2 éves korától igen, és mostanában már egyszer-kétszer előfordult, hogy lefelé is próbált. Természetesen elviszem foglalkozásra. Kétségbe kell esnem, hogy az óvónők ennyi problémát látnak rajta és én ebből semmit nem vettem észre? Tény, hogy időnként hisztis, akaratos, de szerintem ez életkorából is fakad. Érdemes lenne óvodát váltanunk? Válaszát előre is köszönöm!

Válasz >>>


Ha sírsz, megbüntetlek! (2013-03-25 07:29:52)

Levélírónk 3 éves kisfia egész nap sír, szorong az óvodában. Az óvónők ilyenkor büntetésképpen eltiltják a csoportba járó nővérétől vagy egyszerűen büntetésbe küldik.

Üdvözlöm.
A kérdésem önhöz az lenne van egy 5 éves kislányom és egy 3 és fél éves kisfiam,2012 szeptemberében kezdték el mindketten az óvodát a kislányommal az első perctől kezdve zökkenőmentes volt a dolog de a kisfiam sírva kezdte és ez a mai napig nem változott. Ő egy eléggé érzelmes gyermek és azt vettem észre hogy nem igazán szereti sem a dada sem pedig az óvónő hogy ilyen.A gond nem is azzal van hogy sír amikor otthagyom hanem inkább azzal hogy itthon is azon stresszel még hétvégén is hogy neki mennie kell.Már többször kértem az óvónőt hogy segítsen nekünk ezt a problémát megoldani mert egy elég eszes kisgyerek és ők gyakorlatilag azt sem tudják hogy"beszél"mert ha sír azzal büntetik hogy nem mehet oda hozzá a testvére és az óvónő is közli vele hogy nem beszélek veled mert sírsz.Szerintem bizalmát vesztette az ott lévő felnőttekkel szemben . Köszönöm válaszát. Még talán annyit hogy az óvodán kívül nagyon közvetlen mindenkivel és keresi a gyerekek társaságát az óvodába pedig ahányszor megyek értük azt látom hogy a kislányom játszik ő pedig vagy félre van ültetve vagy pedig sír.

Válasz >>>


Van olyan gyerek, akinek nem sikerül a beszoktatás? (2013-02-28 14:42:17)

Erről érdeklődik Levélírónk, akinek nap, mint összeszorul a szíve, ha kislánya sírva tiltakozik a bölcsőde ellen. Tanácsok a hatékony beszoktatás érdekében.

Tiszteletem!

Lehet hogy túl korán írok, de nem tudom hogy mit és hogyan is csináljak. A kislányommal (2 éves) a héten kezdtük a bölcsit. Addig amíg ott vagyok, minden rendben. Persze próbálok a háttérben meghúzódni, hogy játszon a kispajtásaival, de ez csak ideig óráig megy, mert ahogy valami eltereli a figyelmét egyből elkezd keresni engem. És persze visz játszani. Eddig egyszer tudtam kimenni (wc-re) a szobából, amikor jöttem vissza már hallottam az üvöltését. Mint akinek a lábát vágták volna le.... Sajnos olyan típus, hogyha elkezd sírni és nem tud megnyugodni akkor mindent összehány. Hát most is ez lett a vége. A gondozó nénitől meg kifejezetten elzárkózik. Így ő nem is tudja megnyugtatni. Nem keresi a társaságát, ha hozzászól "rámorog", ha megsimogatja, ellöki a kezét. Én úgy gondolom, hogy ez azért van, mert a csoportban van három iszonyatosan rossz kisgyerek akit folyamatosan "nevelni" kell. Szegény kislányom meg azt hallja, hogy az a néni akivel neki jóban kellene lenni egész nap csak szabályoz.... persze nem őt, de több erőteljes beszédet hall, mint kedves hozzászólást tőle. Amikor neki szól akkor nagyon aranyos a gondozó néni, de hát másokat meg meg kell nevelni... Valahogy nem érzem azt hogy a lányom egyáltalán be tudna szokni a bölcsibe. Ahogy felhozom neki hogy megyek wc-re, papírzsebkendőért stb. akkor egyből fogja a kezem és jönni akar ő is. Megszökni nem akarok, mert az megint nem jó. A gyerek előtt próbálok erős lenni és "kemény" de szinte egész nap görcs van a torkomban (eléggé érzékeny típus vagyok). Igazából szerintem lelkiismeret furdalásom is van, hisz nem lenne muszáj bölcsibe járatni a gyereket mert úgy néz ki hogy hamarosan kistesó érkezik, de így talán nekem is könnyebb lenne a későbbiekben, ha egyáltalán sikerül. Mit tudok ilyenkor tenni? Vannak olyan gyerekek akiknek nem sikerül a bölcsődei beszoktatás?

Válasz >>>


Fenékre csapás: motiválás a játékra? (2013-02-01 14:35:06)

Menj már játszani! - szólt az óvónő és a 2,5 éves, beszoktatás miatt sírdogáló kisfiú fenekére csapott. A gyermek azóta nem akar menni a szóban forgó családi napközibe.

Kedves Óvónő!

Kisfiam 2,5 éves. Családi Napközibe kezdtünk járni, hogy a szeptemberi ovis kezdés ne legyen teljesen új a számára! 8 alkalommal voltunk eddig....ebből az utolsó két alkalommal elmentem 1, illetve 2 órára. Az elején volt némi sírás, de 15 perccel az elválás után felhívtam az óvónénit és megnyugtatott, hogy már nincs sírás, és a játékba is be-be áll a fiam! Egy héten 2X járunk, az utolsó alkalom egy szerdai nap volt. Csütörtökön egyfolytában mondogatta, hogy nem ovi, nem ovi.....én mondtam neki, hogy most nem megyünk, de szólok, ha menni fogunk (hétfőn). Pénteken sírva kérdezte, hogy nem ovi? Nem hagyom ott? (minden éjszaka többször felsírt)Ez már kicsit gyanús lett! Leültünk és kezdtem kifaggatni, hogy miért nem szeretne oviba menni? Kérdeztem, hogy történt-e valami, amit elmondana? Mivel még nem beszél tisztán, elmondta és mutogatta, hogy az egyik óvónéni ráütött a popsijára, mert nem játszott! Nem tudom, hogy hogyan kezeljem ezt a helyzetet....Mélységesen felháborít! Mi itthon soha nem verekszünk! Nem tudom, hogy "csak" noszogatás kép ütött a popsijára az óvónéni (és mivel nem volt túl jó hangulatban az elválás miatt, ez rosszul érintette), vagy direkt, de semmiképpen nem szeretném hogy ez újra megtörténjen! A kisfiam nagyon jó szándékú, kicsit érzékeny, szófogadó gyermek!
Tudna tanácsot adni, hogy mit tegyek?
Köszönettel: Krisztina

Válasz >>>


Következő 10 beszoktatás
KIEMELT HIRDETÉS
  Sólyom Anett
(Babysitter )
Budapest
H-P délután esetleg esetenként hétvégén
Megbeszélés szerint
  C. Rita
(Babysitter )
Ausztria, Németország

  T. Henrietta
(Babysitter )
Budapest XI. XII. I. II. V. VI. VII. VIII. kerülete, Perbál, Telki
bármikor (délelőtt, délután, este, éjszaka, hétvégén is)
1200 Ft
  Szrapkó Mária
(Babysitter )

2015. január
  Magyar/Angol nanny
(Babysitter )
Budapest, pesti oldal
h-k-sz-cs 9:00-18:00 kozott
1200
Forum
  Franciaorszagban élek
  Szárítógép, Mosó-szárítógép
  Hogyan választunk iskolát?
  A mese hatása a gyermekekre
  tapasztalatok a Waldorf-pedagógiával
  Szülői vélemények zuglói általános iskolákról....
  Asperger szindróma
  HIRSCHSPRUNG-BETEGSÉG
  iskolai beszoktatás kudarca
  Mit tegyünk?
Óvónő válaszol
  Új óvónő: új élet az oviban
  Miért ne vihetne fegyvert az oviba?
  Kidobom a kislányokat és a kisfiúkat a kukába!
  Sír, zokog, ha az iskolakezdés kerül szóba
  Mikor kell beíratnom az oviba?
  Ne beszéljünk róla! Cselekedjünk!
  Amikor az óvoda váltás már elkerülhetetlen
  Mit tegyünk testvérféltékenység esetén?
  Óvónő váltás havonta, fejetlenség, káosz
  Óvónő, tartós betegállományban
Linkek
  Fogyókúra
  Manó terhesség naplója
  Szájpenész
  Jelmez
  Családi pótlék
  láthatási jog
  Terhesség hétről hétre
  teherbeesés
  GYED
  GYES
  Anyák napja
  Terhesség
  Duphaston
  Diszkalkulia
  Bábok
  Farsangi jelmezek
  Diszlexia
  bobo car
  fejlesztő játékok
  iskolaérettség
  budapesti óvodák
  terhesség tünetei
  Magányos szülők klubja
  Terhességi teszt
  Szárítógép
  Bárányhimlő
  gyerektartás
  Szülés
  babysitter
 
Partnereink
 

  Fejlesztő játékok | Állássziget | OVIK | Picursziget | Fogyókúra | Könyvek | Kapcsolat