Gyermeksziget Fejlesztés Ovi.hu Suli-nyitogató fejlesztőkártya Magányos szülők klubja Fogyókúra
Fejlesztőpedagógus válaszol
  Fejlesztőpedagógus válaszol
Óvónő válaszol
  egészségvédelem
  óvodai napirend
  gyermeknevelés
  gyermeki félelmek
  ábrázoló tevékenység
  óvodán belüli feszültségek
  beszoktatás
  balkezesség
  válás a családban
  óvodai ünnepek
  óvodai tevékenységek
  gyermekirodalom
  szobatisztaság
  testvérek
  óvodai beíratás
  csoportösszetétel
  egyéb
  iskolába lépés
  beszédfejlődés
Munka - Állás
  Hirdetés kiemelés
  Babysitter
  Babysitter külföld
  Babysittert keres
  Babysittert keres külföld
  Pedagógus állást keres
  Pedagógusi állások
  Óvodapedagógusi állások
  Dajka állást keres
  Dajka állások
  Nyelvtanár állást keres
  Nyelvtanári állások
  Óraadó, korrepetáló munkát keres
  Óraadó, korrepetáló munkák
  Egyéb munkát keres
  Egyéb munkák
  Mielőtt babysittert választana...
  Hirdetési etikett
Szülők egymás közt
  Fogyatékkal élő gyermekek
  Alternatív pedagógia
  Nevelési kérdések
  Ikrek
  Gyermekirodalom
  Csoportösszetétel
  Fejlődési rendellenességek
  Egyéb
  Segítségkérés
  Szavazási témák - vitafórum
  Iskolakezdés
  Óvodakezdés
  Külföldön nevelem gyermekem
  Oviinfo
  Betegség
  Szobatisztaság
  Suliinfo
  Autizmus
  Utazás
  Nyaralás
  Tábor
  Bölcsőde
Alkoss velünk!
  Mikulás
  Karácsonyi ötletek
  Húsvét
  Farsangi jelmezek
  Anyáknapja
  Dekoráció
Képeslap küldés
  Szemünk fénye
  Szeretet üzenet
  Bocsánat
  Ünnepek
  Anyák napi képeslap
  Mikulás képeslap
  Karácsonyi képeslap
  Újévi képeslap
  Valentin napi képeslap
  Húsvéti képeslap
  Tavaszi képeslap
  Vicces


gyermeki félelmek

Kérdezni szeretnék

Traumatizáló repülős nyaralás (2017-07-27 00:37:05)

Levélírónk 2 és fél éves kisfia mindig is kissé félős gyermek volt, ám a néhány hete történt repülős utazás és külföldi nyaralás óta extrém félelmei, szorongásai vannak. Hogyan lehet, lehet-e oldani ezt a sok-sok felgyülemlett félelmet vagy pszichológus segítségét kell kérni?

Tisztelt Óvónő , 2 es fel eves kisfiam mindig is felos gyerek volt, de az utóbbi időben elkezdett irracionális dolgoktól felni. Ilyenkor látom rajta hogy nagyon fel reszket sir sokszor annyira hogy hányás lesz a vege.Ez akkor kezdődött amikor par hete elutaztunk repulovel nyaralni a repülőn volt egy ijjedtsegi rohama es azután mindentol félt a tengerbe sem tudtuk bevinni egesz nyaralás alatt , a hotelbol sem akart kijönni es enni sem nagyon akart csak 1-2 fele ételt. Az étvágytalanság es a felelem haza jovetelunk utan is megmaradt de meg extrémebb kereteket oltott mert mostmar strandra sem akar jonni, a parkot is messzire ki kell kerülni az ismeretlen helyekről nem is beszélve.Az sem segített rajta hogy a napokban beteg volt es korhazba kellett vinni ahol vérvétel, infúzió , stb volt , ez is nagyon megviselte lelkileg , napokig mondta nekunk hogy volt kórházban es meg szúrtak a kezet. Persze mi minden esetben megnyugtatjuk es elmondjuk hogy nincs mitol félnie , anya es apa itt van vigyáz ra, mondja el miert sir mert hallgatjuk, akkor megnyugszik de legkozelebb ugyanugy reagal. Ez a túlzott felelem normalis dolog? Hogyan segíthetnek rajta?elmulik magátol ha türelemmel es megértéssel kezelem vagy irány a gyermekpszichológus ? ( mert elég tarthatatlan mar a helyzet ) Válaszát elore is Koszonom!

Válasz >>>


Még az unokaöccsétől is fél (2017-07-13 12:04:31)

Ezt írta Levélírónk 2 éves, félénk kisfiáról, aki sírásban tör ki és menekül, ha meglátja a harsány hangú kis rokont.

Kedves Óvónő!

2 éves kisfiam kiegyensúlyozott, jókedvű, ugyanakkor félénk kisfiú. Van egy hasonló korú kis unokaöccse, akitől a fiam kicsi kora óta tart, nem szívesen játszik vele. Ha egy szobában vannak, ölbe kell venni, és gyakran sírva fakad, ha az unokaöcsi szól hozzá.A családi összejöveteleken is gyakran két külön helyen kell legyenek,különben a fiam sírásban tör ki. Azt gondolom,talán kisebb korában megijedhetett tőle, ő egy picit nagyobb hangú fiúcska. Hogyan tudnám elősegíteni,hogy megbarátkozzon vele,ha a közös játékra nem lehet rávenni? Köszönöm a segítségét!

Válasz >>>


Retteg a zajoktól (2015-03-31 14:58:18)

Levélírónk közel 3 éves kislánya, kistestvére születése óta fél a kisebb-nagyobb zajoktól, zenétől, hangeffektektől. Édesanyja aggódik, mert már az óvodában is hangos sírással, tiltakozással hárít el mindenfajta zenét, „hangoskodást“. Mit lehet tenni?

Tisztelt Óvónő!
Kislányom júniusban tölti 3-ik életévét. 4,5 hónapja megszületett a kistestvére. A kicsi születése után nem sokkal, zenét akartunk hallgatni. Erre a kislányom, elkezdett hisztizni, ordítani, visítani, hogy kapcsoljam ki. Később elkezdett félni a mosógép, a mikró és a vízforraló "zajától". Ha számítógépen képeket nézegetünk, azt sem szereti, akkor is sír, visít, hogy kapcsoljam ki. Itthon nem hallgatunk rádiót és tévét sem nézünk. Lehet, hogy ez a baj? Túl nagy a csend? Nemrég elment óvodába, és ott is hallgattak volna zenét. És sajnos ott is, sírt, ordított, hogy kapcsolják ki.
Ez sajnos így nem jó. Próbáltam ölbe venni és beszélgetni hozzá, hogy a zene és a kép nem bánt, nem kell tőle félni, de egyszerűen ez nem működik.
Régebben youtube-n néztünk vele mesét. (ez a zene félelme után volt)Sajnos, most mát azt sem nézi, mert a mese végén bejött a reklám és ettől megijedt. A videóbejátszásokat sem szereti.
Nem tudom, hogy mit csináljak vele, mitévő legyek.
Kérem, ha tud valamilyen tanácsot adni, azt megköszönném.

Válasz >>>


Fékevesztett feszültségek (2015-04-09 11:31:40)

Ancsi 3 éves kislánya az elmúlt 1-1,5 hónapban megmagyarázhatatlan és sokszor megfékezhetetlen kitörésektől szenved. Éjszakánként rendkívül nyugtalanul alszik, majd vigasztalhatatlan zokogásba kezd. Az édesanya nem látja az okokat...

Tisztel Óvónő!
Kislányunk 3 éves lesz áprilisban és az utóbbi 1-1,5 hónapban nagyon nehéz vele.
Mostanra szinte mar naponta kijut 1-2 hiszti, ami akar 20-40 percig is eltart. Nem tudunk rájönni a valódi okára. Nem arról van szó hogy valamit tiltunk neki es ő el akarja érni az ellenkezőjét. Szinte a semmiből jönnek a hisztik. Ilyenkor látszik hogy nincs magánál, teljesen elborul a tekintete, nem is érti ha beszelünk hozza, csak meg jobban üvölt, csapkod. Egy példa tegnap reggelről: nagyon korán, 5kor kelt (általában 8-8:30 kor fekszik). Elkezdett kiabálni az ágyban es egyre jobban behergelte magát. De mar az elején próbáltunk kedvesen közbeavatkozni, megelőzni a hisztit. Máskor volt mar hogy ráhagytuk, de akkor is behergeli magát. Most sem tudtuk ebben megakadályozni es 30 percen keresztül sírt, kiabált, csapkodta magát. Nem engedi hogy hozzá érjünk, nem lehet megölelni, attól csak még nagyobb hiszti kerekedik.
Az alvása is megváltozott. Régen fél8 körül kelt, éjjel nyugodtan aludt. Most általában fél6kor, rosszkedvűen es az éjszakák sem nyugodtak.
Ma éjjel édesanyámnál aludt (muszáj volt pihennünk) és nála is ezt csinálta. Éjjel nem aludt, óránként ébredt fel, sírt, hogy nem kap levegőt (enyhén meg van fázva, dugul az orra, de minden betegséget borzasztó rosszan visel…) és lefeküdni sem volt hajlandó, ülve aludt. Mintha félt volna elaludni. Tegnap napközben sem volt hajlandó aludni.
A családban semmi változás nem történt. Körülvesszük szeretettel, nálunk béke van itthon.
3 hete lett szobatiszta és 1,5 hete vettük el a cumit, mert szétszakadt. Erre elég jól felkészítettük, már nem is nagyon kérdezgeti. Es a dührohamok is korábban kezdődtek.
Egyébként egy nagyon jókedvű, csupa mosoly gyerek. Sokat foglalkozunk vele, bölcsibe jár és szereti.
Idegenekkel nagyon zárkózott, sokáig tart mire elfogad valakit. A családban (nagyszülőket, nagynéniket beleértve) tökéletesen "üzemel".
Viszont most mar elkezdtem komolyan aggódni ezek miatt a hisztik miatt. Nagyon gyakran vannak és sokáig tartanak. Valamiért az az érzésem hogy ez mar nem tartozik a normális kategóriába. Mi lehet a baj...?
Kérem segítsen. Talán Ön, a tapasztalatából fakadóan tud tanácsot adni nekünk.
Várom a válaszát!
Ancsi

Válasz >>>


Köhögött, ivott, majd hányt... azóta retteg (2014-01-08 20:10:23)

Klára 3,5 éves kislánya erősen köhögött éjszaka, amit édesanyja ivással próbált csillapítani. Miután a gyermek visszafeküdt, újra köhögni kezdett és azonnal kihányta az italt. A kislány azóta retteg az eset megismétlődésétől.

Tisztelt Óvónő!
Kislányom 3,5 éves. 4 hete itthon van (Karácsony előtt egy héttel megfázott, köhög) és még mindig nem mehet a héten oviba. (Nagyon szeret oviba járni, hiányoznak neki a gyerekek). Egyik éjszaka annyira köhögött, gondoltam adok neki inni. Ahogy lefeküdt, máris visszajött neki. Nagyon megijedt, fél óráig csak remegett az ölemben, alig tudtam megvígasztalni. Azóta mindig fél, hogy megint "hányni" fog. Többször is odajön hozzám sírva, hogy ő fél. Amikor megkérdezem, hogy mitől, hol azt válaszolja, hogy attól, hogy hányni fog, hol azt, hogy nem tudja, de sír, belebújik az ölembe és egy idő után megnyugszik, de aztán megint kezdődik előlről. Tegnap este a fürdőkádtól félt, de ha fáj a hasa, akkor is sír és mondja, hogy fél. Ma azonban jött sírva, hogy ő attól fél, hogy megfog halni. (Igaz, a Dédi 98 évesen meghalt, de két éve, ő akkor 1,5 éves volt). Nem tudom mitévő legyek, legyen szíves tanácsot adni, hogyan kezeljem ezt a helyzetet. A félelem szót nem is emlékszem, hogy említettem neki, amúgy egy nagyon kedves, vidám, de nagyon érzelmes kislány. Köszönöm a válaszát előre is! Klára

Válasz >>>


Retteg a többi gyerektől (2014-01-06 13:41:59)

Levélírónk 2 éves kislánya, míg a felnőttek társaságában jól érzi magát, addig kortársaitól szinte retteg. Ha közeledik hozzá egy másik kisgyerek, ő anyukája mögé bújik és haza akar menni. Édesanyja fontolgatja, hogy a közösségi élet bevezetéseként bölcsődébe íratja gyermekét.

Kislányom 2 éves. Otthon kiegyensúlyozott, mosolygós gyerek. Felnőtt társaságot szereti, viszont a gyerekektől retteg. Sokat járunk játszóházba, játszótérre, de ha közeledik hozzá egy kisgyerek, ő rögtön mögém bújik, és haza akar menni. Van két 5 és egy 3 éves unokatestvére, akivel szinte nap mint nap találkozik, de nem tud velük sem felszabadultan játszani, sőt mintha félne tőlük. Igaz, hogy ők nagyon eleven gyerekek. Mostanában érlelődik bennem a gondolat, hogy bölcsödébe iratnám a kislányomat, hogy szokja a gyerektársaságot. Egyenlőre csak heti 2-3 délelőttre gondoltam. Az lenne a kérdésem, hogy ezzel nem ártanék-e neki? Nem akarom, hogy lelkileg sérüljön. Vagy mit tudna javasolni, hogy ez a félelem megszűnjön? Válaszát előre is köszönöm!

Válasz >>>


Retteg a tűzjelzőtől (2013-11-25 23:10:02)

Levélírónk óvodás kislánya valósággal retteg a tűzjelzőktől, mióta egy technikai malőr miatt véletlenül megszólalt az oviban. A gyermek azóta állandóan ezt figyeli, ha valahol tűzjelzőt lát, oda nem megy be, de játékában is újra és újra életre kelti a témát. Az óvónők ezt már nem nézik jó szemmel.

T.Óvonő!

Kislányom 6éves!Újítják az óvodájukat.A munkások 3héttel ezelőtt véletlenül elvágtak egy vezetéket így megszólalt a tűzjelző!Ettől annyira megijedt, hogy azóta lehajtott fejjel,befogott füllel megy be minden intézménybe, üzletbe.(vagy amit előtte nem néztem meg be sem mer jönni)Volt rá példa hogy én sem vettem észre a tűzjelzőt, de ő kibökte sírva fakadt és azonnal ki kellett menni!Reggel-este elmondja nem akar oviba menni a tűzjelző miatt.Minden nap beszélgetünk róla, mert felhozza és mi is elmondtuk neki, hogy hasznos tárgy...Próbálja feldolgozni rajzokkal, neveket ad a tűzjelzőknek, tűzjelzőset játszunk(az oviban rászoltak hagyja abba a tűzjelzős játékot és mondja hogy mérgesek rá,hogy mindig ezzel van elfoglalva) táncot koreografált magának...stb.Igyekszem átsegíteni, de nem tudom még mit tehetnék, hogy könnyítsek félelmén???Megértő vagyok vele beszélgetek a félelmekről, hogy én mitől féltem gyerekként, más gyerekek mitől félnek.Hogy érezze nincs egyedül ezzel az érzéssel.Annyit "enyhült" a félelme, hogy a hangjától már nem fél csak a látványától (a szerencsétlenségben a szerencse hogy csak ettől az egy fajtától fél)de attól nagyon!Amúgy egy nyitott, barátságos kislány.

Várom erről az ön véleményét,álláspontját!
Köszönettel

Válasz >>>


Miért szorong ez a gyerek? (2013-11-08 22:05:25)

A tévében látott valamit? Vagy más okok állnak a háttérben? - próbálta megfejteni a rejtélyt az óvodapszichológus, aki nagyon elcsodálkozott, mikor a szülő közölte: de hisz még csak beszoktatós...

Üdvözlöm !
A kisfiam most szeptemberben kezdte az óvodát,már párszor beteg is volt emiatt hiányzott is.Egyenlőre ebéd után elhozom,mert még itthon vagyok.
Alapjában kissé érzékenyebb típus,de reggel sirás csak az első napokban volt utána jól érezte magát.Szepemberben történt egy olyan dolog,hogy az egyik csoporttársa megharapta,csak úgy előzmény nélkűl.Ez fájt is neki,be is lilut nagyon a válla.Utána ez a kisfiú,még 2x megharapott 2 másik kisgyereket.Innentől kezdve sokszor elpityeredett és mondta hogy nem akar oviba menni,ezt a mai napig emlegeti.A héten az ovodapszichológus,aki 1 hónapja van itt az oviban,behivott hogy a kisfiamnak miért van ez a szorongása,inkább egyedűl játszik( 3,5 éves)és ha valami olyan feladatot kap amit hortelen nem tud megcsinálni akkor tördeli a kezét,és harapdálja a száját.A pszichológus hölgy meglepődött amikor mondtam,hogy most kezdtük az ovit,azt hitte már tavaly is ide járt(ezen meg én lepődtem meg),mert akkor még szerinte nem szokott be a csoportba.Viszont azt mondta hogy egy héten 1x szeretne vele foglalkozni,hogy a szorongás a harapás miatt van-e vagy ahogy Ő kérdezgette esetleg valami olyan filmet láthat-e a TV-ben ami miatt szorong.Szokott TV-t nézni,vannak verekedős mesék is,vagy a Pókember filmet is szereti,de is inkább mese.Itthon egyáltalán nem szorong...sőt...Hogyha a TV miatt lenne ez a szorongás,akkor itthon is lenne szerintem,vagy rosszul gondolom?

Válasz >>>


5 évesen újra bepisil. Mi történhetett? (2013-06-24 17:17:50)

Levélírónk kisfia egy költözés után új óvodába került, ahol a 33-as csoportlétszám mellett az óvónő semmi egyéni figyelmet nem tud fordítani a gyerekekre.

Kedves Ovónö!
Kisfiam 5 éves,költözés miatt szept.töl ovoda váltás volt.Uj ovi ovonéni nem kedves,kisfiam mikor mesélni szeretné élményeit visszautasitja,hogy nem ér rá,eleinte érdeklödtem kisfiamnak a napjairol válasz az volt ,hogy 33 gyerekre nem tud figyelni. 3 hete pedig a kisfiam sorozatban délbe ebédkor vizes nadrággal jött ki,mikor kérdeztem mi történt csak annyit mondott becsorgott a pisi,ovonéninek mutattam már a 4 esemény után,válasz nem is látta,eddig száraz volt.amig kijön a teremböl nem az a tipusu bepisilös gyerekek vagyunk. Valami olyan dolog történt amitöl nem mer kikérezkedni, a kisfiam és az ovonö között. Elözményként megemlitem,hogy bölcsibe és kiscsop.ba semmi gond nemvolt,és szivesen is maradt a gyerek 4oráig. szeptembertöl váltottunk a rossz ovira.Mit tegyek,mert nagy gond ez nekem? Köszönöm

Válasz >>>


Éjszakánként felriad, ha itt a babysitter (2013-03-11 16:00:00)

Niki 13 hónapos kisfia, aki bár nagyon jó alvó, de rendszeresen felriad, ha éjszakánként babysitter őrzi az álmát. Ilyenkor sírva ébred és akár 2 órát is fent van éjszaka. Hogyan lehet megoldani ezt a problémát?

Kedves Ovónő!
Nekem egy olyan problémám van, hogy külföldön élünk, mivel sem a férjemnek sem pedig nekem nincsenek szüleink, így 13hónapos kisfiúnk mellé kerestünk 5 hónapja egy babysittert hogy néha mi is ki tudjunk mozdulni .A problèma az hogy megfigyeltem , azokon a napokon amikor jön a babysitter , mindig felébred éjjel , hozzáteszem 2 hónapos kora óta átalussza az éjszakát este 9-reggel 8-ig!Nem tudom ennek mi lehet az oka , hiszen látom hogy a gyerek nagyon szereti a babysittert és viszont! Nem jàtszanak olyant sem amitől esetleg megijedhet, márpedig ő sírva èbred mintha valami baj lenne!A gond csak az hogy már lassan nem merünk elmenni itthonról este ,mert félek hogy éjjel felébred a gyerek, legutóbb 2 órát is fenn volt éjszaka!Esetleg tudna tanácsot adni hogy mit tegyek/tegyünk másképp?
Köszönöm vàlaszát!
Niki

Válasz >>>


Következő 10 gyermeki félelmek


KIEMELT HIRDETÉS
  Schenk Józsefné
(Babysitter)
Dél - Pest
h-p 8 - 16
  Módos Oktatási Alapítványi Iskola
(Pedagógusi állást kínál)
Budapest
Tanár, tanító
  Pitypang Tagóvoda
(Pedagógusi állást kínál)
Budapest
óvodapedagógus
Ped. életpálya Nkt.
Forum
  tapasztalatok a Waldorf-pedagógiával
  HIRSCHSPRUNG-BETEGSÉG
  Ikrek
  A mese hatása a gyermekekre
  Franciaorszagban élek
  Milyen iskolaba jarjon?
  Szülői vélemények zuglói általános iskolákról....
  Fóti Montessori óvoda
  Montessori iskolát keresek!
  Kamaraerdei Kerekerdő ovi
Óvónő válaszol
  Szobatisztasági és beszoktatási nehézség: amikor a bajok csőstül jönnek
  Traumatizáló repülős nyaralás
  Még az unokaöccsétől is fél
  A barátaimat szeretem, az óvó nénit nem!
  Beszoktatás: a gyerek nem érett az óvodára?
  Menjen vagy maradjon? A szülők dilemmája az iskolakezdésről
  Szeretem az ovit és szeretem a kistesómat!
  Iskolaérettség: a döntés joga csak az óvónőé?
  Hirtelen fordulat: mégiscsak küldjük suliba?
  Fékevesztett feszültségek
Linkek
  Fogyókúra
  Manó terhesség naplója
  Szájpenész
  Jelmez
  Családi pótlék
  láthatási jog
  Terhesség hétről hétre
  teherbeesés
  GYED
  GYES
  Anyák napja
  Terhesség
  Duphaston
  Diszkalkulia
  Farsangi jelmezek
  Diszlexia
  Farsangi ötletek
  óvodapedagógus állás
  dajka állás
  iskolaérettség
  babysitter állás
  budapesti óvodák
  terhesség tünetei
  Magányos szülők klubja
  Terhességi teszt
  Bárányhimlő
  gyerektartás
  Szülés
  babysitter
 
  Fejlesztő játékok | Állássziget | OVIK | Picursziget | Fogyókúra | Könyvek | Kapcsolat