Gyermeksziget Fejlesztés Ovi.hu Suli-nyitogató fejlesztőkártya Magányos szülők klubja Fogyókúra
Fejlesztőpedagógus válaszol
  Fejlesztőpedagógus válaszol
Óvónő válaszol
  egészségvédelem
  óvodai napirend
  gyermeknevelés
  gyermeki félelmek
  ábrázoló tevékenység
  óvodán belüli feszültségek
  beszoktatás
  balkezesség
  válás a családban
  óvodai ünnepek
  óvodai tevékenységek
  gyermekirodalom
  szobatisztaság
  testvérek
  óvodai beíratás
  csoportösszetétel
  egyéb
  iskolába lépés
  beszédfejlődés
Munka - Állás
  Hirdetés kiemelés
  Babysitter
  Babysitter külföld
  Babysittert keres
  Babysittert keres külföld
  Pedagógus állást keres
  Pedagógusi állások
  Óvodapedagógusi állások
  Dajka állást keres
  Dajka állások
  Nyelvtanár állást keres
  Nyelvtanári állások
  Óraadó, korrepetáló munkát keres
  Óraadó, korrepetáló munkák
  Egyéb munkát keres
  Egyéb munkák
  Mielőtt babysittert választana...
  Hirdetési etikett
Szülők egymás közt
  Fogyatékkal élő gyermekek
  Alternatív pedagógia
  Nevelési kérdések
  Ikrek
  Gyermekirodalom
  Csoportösszetétel
  Fejlődési rendellenességek
  Egyéb
  Segítségkérés
  Szavazási témák - vitafórum
  Iskolakezdés
  Óvodakezdés
  Külföldön nevelem gyermekem
  Oviinfo
  Betegség
  Szobatisztaság
  Suliinfo
  Autizmus
  Utazás
  Nyaralás
  Tábor
  Bölcsőde
Alkoss velünk!
  Mikulás
  Karácsonyi ötletek
  Húsvét
  Farsangi jelmezek
  Anyáknapja
  Dekoráció
Képeslap küldés
  Szemünk fénye
  Szeretet üzenet
  Bocsánat
  Ünnepek
  Anyák napi képeslap
  Mikulás képeslap
  Karácsonyi képeslap
  Újévi képeslap
  Valentin napi képeslap
  Húsvéti képeslap
  Tavaszi képeslap
  Vicces


gyermeknevelés

Kérdezni szeretnék

Az ovira nem akar emlékezni (2015-03-09 17:22:54)

A 4,5 éves gyermek láthatóan hárít, próbál „nem emlékezni“ mikor szülei az óvodáról kérdezik. Levélírónk azt is csak közvetve, másoktól tudta meg, mikor gyermeke elsírta magát egy hangos kiabálás nyomán, majd megszégyenítették érte.

Kedves Óvónő!
A tanácsát szeretném kérni egy 4,5 éves gyermekkel kapcsolatban. A Kicsi óvodába jár, nincs semmi probléma reggel az indulással, az óvodában sem sír, amikor otthagyjuk. Délután, amikor elhozzuk, akkor is szívesen játszik még bent, jókedvű. Viszont semmit sem hajlandó mesélni az oviról. Gyakran találunk rajta kék-zöld foltokat, megkérdezzük mi történt, akkor elmondja, de magától sosem, mindig az a válasz, hogy nem emlékszem mi volt ma. Ezen kívül viszont nagyon éles eszű, jó memóriájú gyerek. Csak az ovira nem akar emlékezni. Másik szülőtől hallottuk vissza, hogy az óvónő gyakran kiabál a Kicsivel, legutóbb mivel a kiabálás hatására elkezdett sírni, az óvónő kicsúfolta a többi gyerek előtt. De a Kicsi ezt sem mesélte el, hanem egy másik szülő, akinek a saját 5 éves gyereke mesélte. Ön szerint mit tegyünk? Válaszát előre is köszönöm.

Válasz >>>


Miért ne vihetne fegyvert az oviba? (2014-10-20 16:39:10)

Levélírónk nem érti, hogy gyermeke miért nem játszhat rendőröset az oviban, illetve miért nem vihet oda pisztolyt, bilincset?

Kedves Óvónő!
Kisfiam novemberben lesz 4 éves.Most kezdte az ovit.Nagyon szeret rendőröset játszani,s mondja is mindig,hogy, ha nagy lesz Rendőr lesz!
Tegnap azzal fogadott az Óvónénije,hogy megtiltják neki a rendőrös játékot,mert agressziót szül.Mert mindenből pisztolyt csinál a fiam és ha a társai elakarják venni tőle, akkor ellöki őket és verekszik,meg rájuk fogja a játékpisztolyt!Azt is megtiltották,hogy reggel magávalvigye a bilincsét és a pisztolyt, amit mindig az öltözőszekrényben szoktunk hagyni.
Az ön véleményére lennék kiváncsi,mit tegyek ebben az ügyben?
Az óvónénivel beszéltem ma reggel is a gyerek jelenlétében,hogy folytatódhasdon a játék,de hajthatatlan. Mondtam a fiamnak,hogy itt az van, amit az óvónéni mond,legyen engedelmes és fogadjon szót!
Úgy érzem ezzel nem hagyják kibontakozni a gyereket és attól a játéktól fosztják meg, ami a legfontosabb a számára.Még annyit hozzátenném,hogy egy nagyon kedves, barátkozó,társaság kedvelő kusfiúról van szó,aki egyáltalán nem agresszív.

Üdvözlettel Gulyás Juluanna

Válasz >>>


Ne beszéljünk róla! Cselekedjünk! (2014-07-20 18:30:44)

Levélírónk 4 éves kislánya, édesanyja bevallása szerint, kissé duci testalkatú. Az édesanyát aggasztja, hogy gyermeke egyre jobban ráfókuszál saját túlsúlyának kérdésére, ez köti le szinte minden gondolatát. Mit lehet ez ellen tenni?

Tisztelt Óvónő!
Kislányom 4 éves, 100cm és 16 kg. Nem kövér de enyhén "duci". Pici korától dundi volt, a családi orvosunk sokáig "túl kövérnek" titulálta. A jó étvágya miatt mindenki megmosolyogja és megszólja. Igaz, fél óránként hajlamos lenne enni, ha engedném. Mivel mindenki dundinak tartja, kicsi kora óta odafigyelek, hogy mikor és mennyit eszik. Sőt, meg is beszéltük, hogy ha kevesebbet eszik akkor csinosabb lesz. Ezt az elején többször kihangsúlyoztam neki. Talán túl sokszor is!!!
Most úgy érzem, hogy kislányom túl sokat foglalkozik azzal, hogy ő mit és mennyit szabad egyen. Észrevettem, hogy nézegeti magát a tükörben, beszívja és kiengedi a hasát, és azt kérdezte kétségbeesve, hogy ő mikor lesz olyan sovány, mint a baratnője. Volt, hogy falun voltunk, vacsora közben az örökös téma az étvágyról és a hízásról,vacsora után, kislányom kiment futni, hogy ne legyen nagy a "pocija". Mivel észrevettem, hogy átesünk a "ló túloldalára", jelenleg igyekszek egyre gyakrabban csinosnak nevezni. De sajnos környezete(nagyszülők, rokonok, unokatestvérek, szomszédok, stb.)nap mint nap felhívják figyelmét a jó étvágyára és a "nagy pocakjára". Aztán jönnek az állandó kérdések: "Ettől meghízok?", "Ha tornázok akkor lefogyok?", "Ha ezt mind megeszem, kövér leszek?", stb.
Úgy érzem nem tudom megállítani a folyamatot. Félek, hogy gyermekem emiatt lelkileg frusztrált lesz. Nem szeretném, ha önbizalom hiányos, szorongásos lenne.
Ön szerint valós a félelmem? Okozhat-e ez neki lelki problémát?
Véleménye szerint mit lehetne ez ellen tenni?
Válaszát előre is köszönöm!

Válasz >>>


Agresszor a csoportban (2014-04-28 10:23:19)

Renáta 3 éves kislánya 2 hónapja jár óvodába, akinek életét egy agresszív, verekedős fiú keseríti nap, mint nap. A problémás gyerekre szinte minden szülő panaszkodik, ám az óvónők tehetetlenek.

Kedves Óvónő!
Segítségét szeretném kérni a következőkben. Kislányom 3 éves elmúlt és 2 hónapja jár oviba. Előtte 1 évig bölcsödébe járt, nagyon szerette.
Amióta oviba jár ez már nem mondható el róla.
Van egy kisfiú, aki elmondása szerint mindennap bántja. Jeleztem az óvónőknek is a problémát, ők elmondták, hogy tudnak róla, de nem tudnak vele mit csinálni. (nevelési tanácsadóba küldik)Mindenkit bánt szinte a kisfiú.
Mit tanácsol, hogy tudnám elérni, hogy a kislányom jó kedvvel induljon az oviba, annak ellenére, hogy tudja a kisfiú ott lesz minden nap.
Válaszát előre is megköszönöm
Renáta

Válasz >>>


Sokszor sírva rohannék ki a teremből (2014-03-02 20:20:15)

Így panaszkodik a szakmáját két éve gyakorló óvónéni. Ahogy ő fogalmaz: a gyerekek nagyon erős személyiségűek, sokszor durvák, agresszívek. Áldatlan állapot kezd körvonalazódni a közösségben. Mit lehet tenni?

Tisztelt óvodapedagógus!
Második éve vagyok gyakorló óvodapedagógus. Nagyon erős személyiségű gyermekek járnak a csoportomba. Minden erőfeszítésem ellenére sem figyelnek rám. Igyekszek változatos érdekes tevékenységeket tartani, de sokszor mintha ott se lennék. Kéréseim hatástalanok. Nem csak nehéz, de szinte lehetetlen fenntartani a figyelmüket. Szabad játék idején sok a verekedés a konfliktus. A verekedések nagyon eldurvulnak, sokszor kell közbeavatkozni. Ilyenkor a bocsánatkérést kérem a gyerektől és kérem, hagyja a társát, ne piszkálja. Gyakran fordul elő az is, hogy ha éppen kívül van a játékon, akkor csak a másik bosszantásában leli örömét. Az egyik fiú nagyon durva, volt már olyan is, hogy irányomban is agresszivitást mutatott. Ennél fogva nem is igazán tud kialakulni az egymás közötti egészséges vezető és alárendelt szerep a játék során, hiszen nagyon erősen üti a társait ellenszegülésük legkisebb megnyilvánulására, gyakran még az sem kell hozzá. (Számomra az is rejtély miért is játszanak így vele?) Az ha megkérem üljön le a gondolkodó székre, mert nem cselekszik helyesen még inkább felpaprikázza és elszalad, szólásra nem áll meg, nehéz leállítani. Ez nem tesz jót a többieknek sem mert így a eltanulják tőle ezt a viselkedést, már több követő akad, akik hasonlóan viselkednek. Tehetetlennek érzem magam, a higgadt rezzenéstelen megnyilvánulást egyre nehezebb fenntartani magamon. Legszívesebben a kergetőzések és hasztalan kérések helyett kirohannék sírva. Nagyon sok fejtörést okoz számomra ez a helyzet, hiszen csak egyre rosszabbodni látom. A szülők közreműködőek látszólag, de valahogy nem érzem ezt őszintének.Magam eleinte nem említettem a problémámat a gyermekükkel, de ez már nem tartható. Mióta elmondtam a gondot, inkább engem hibáztatnak.Kérem tanácsát, hogy ilyen szinte csoportszintű problémával miképpen birkózhatnék meg. Köszönöm előre is a tanácsát. Tisztelettel: "Mit tegyek?"

Válasz >>>


Önállóság vagy önállóságra törekvés? (2013-10-26 14:46:55)

Vajon melyik várható el egy óvodát épp csak megkezdő, 3 éves kisgyermektől? A 30 éves munkatapasztalattal bíró óvónők szerint egy 3 éves is tudjon önállóan öltözni. Levélírónk kisfia ebben még segítségre szorul, amit nemtetszéssel fogadnak mind az óvónők, mind a dajka.

Jó napot!
Kisfiam szeptember végén kezdte az óvodát.
Az óvónők hozzáállásával van problémám.
Mind a kettő idős több , mint harminc éve ,hogy ott dolgoznak. Az a problémám, hogy nem nagyon szívlelik a gyerekemet. Állandoan van valami problémájuk a gyerekkel. A fő problémájuk, hogy miért nem tud egyedül felöltözni a gyerek, ezt minden nap a fejemhez kapom , szinte szemrehányásként közlik velem. Akkor a dadus is vágja az arcokat, ha gyerekemet ki kell szolgálnia. Nem ez a dolga? Azért dolgozik ott ,hogy segítsen a gyerekek öltöztetésében is. A kisfiam szeptemberben töltötte be a hármat, szobatiszta, egyedül eszik csak a felöltőzés nem megy még neki. Köszönöm a válaszát!

Válasz >>>


Agresszív 3 éves (2013-09-25 18:20:21)

Szintén óvónőként dolgozik Levélírónk, aki tanácstalan egy igen agresszív, 3 éves óvodásával kapcsolatban. A gyerek válogatás nélkül nekimegy kicsinek, nagynak, sokszor látható sebeket okozva.

Tisztelt Kolléga!
25 éve dolgozó óvónő vagyok,és kezdem elveszíteni a szakmai magabiztosságomat.
Elolvastam minden kérdést,választ itt az oldalon-az agresszív gyerekekről az oviban-mert én is hasonló problémával küzdök csoportomban.
Valahogy úgy érzem,hogy mindig az óvoda-óvónő a hibás azért mert egy gyerek/aki természetesen otthon mintagyerek/a közösségben agresszíven viselkedik!
Keresem a választ,hogy mit csináljak,hogy mindenkinek jó legyen....A verekedős gy. szüleinek-akik egyébként most szoktatják-,a bántalmazott gy.nek,és nem utolsó sorban Nekem.Mert sajnos leghamarabb az óvónéni kerül bajba...A családok életébe nagyon nehéz belelátni,főleg beleavatkozni-megmagyarázni,hogy amit eddig csináltak az nem jó.A túlzott engedékenység,a gyerekek zsarnokoskodása a szülein,tiszteletlenség...ez mind megmutatkozik az óvodai mindennapokban-de ezt kevés szülőnek lehet elmondani-mert természetesen elfogultak az gyermekükkel.
Mélyen elítélem a testi fenyítést az oviban./Egyébként nem is nagyon hiszem el ,hogy ilyesmi létezik/.
Napok óta ezen őrlődök,hogy mi lesz ennek a vége---a 3 éves nekimegy a 6 éveseknek is,és válogatás nélkül,látható sebeket okozva.!Attól félek,hogy meghurcolnak,besároznak..
A kollégák mind velem vannak,látják ,segítenek amit tudnak.
Jó lenne,ha megosztaná velem,hogy Ön mit tenne a helyemben?D.K.

Válasz >>>


Agresszió 13 hónapos korban (2013-06-10 14:49:04)

Ilona kisebbik gyermeke, ahogy édesanyja fogalmaz: gyakran akaratos, agresszív. Mi lehet ennek az oka és hogyan kezelhető a helyzet?

13 hónaposan akaratos és agressziv a gyerekem Nem vagyunk agresszivak vele csak rászolunk ha kell határozottan!
Mit tehetek? Ha a nagyobb testvére rászól hangosan és erélyesen megragadja a pólóját vagy rácsap. Az apját tiktakos dobozzal dobta meg és lehetett látni hogy méregből teszi!
Mit tehetek?
Üdvözlettel: Ilona

Válasz >>>


Agresszió, meg nem értés a bölcsiben (2013-05-22 08:14:22)

Renáta abban bízva íratta be magánbölcsődébe 25 hónapos kislányát, hogy ott gyerektársaságra, kedves játszópajtásokra lel, ám csalódnia kellett.

Tisztelt Óvónő!

A kislányom 25hónapos kora óta hetente 2* félnapra magán bölcsibe jár.(sajnos állami bölcsire nincs lehetőség ahol lakunk)A magánt csak azért emeltem ki mert ezért a bölcsiért vidéki viszonylatban kemény pénzeket kell fizetni.Azért kezdtük el a bölcsit mert jött a hideg idő és sajnos nem találkoztunk gyerekekkel viszont az én kislányom már nagyon igényelte a gyerek társaságot.Már a "beszoktatásnál is meglepődtem mert azt mondta a gondozó,hogy a beszoktatás úgy zajlik hogy oda viszem a gyereket és 5perc múlva elmegyek haza/dolgozni.Tehát nincs beszoktatás egyszerűen otthagyom a gyermekemet,ha üvöltve sír akkor is.Így soha nem tudom meg hogy sikerült-e neki beilleszkedni mert ebéd után a gondozó mindig azt mondja,hogy minden rendben volt.
Van 1 kislány akit az én kislányom mindig emleget és azt mondogatja hogy az a kislány mindig megkarmolja és nem engedi a babákkal játszani.Erre rá is kérdeztem a gondozótól és Ő azt mondta inkább az én kislányom nem hagyja azt a kislányt (a másik kislány gazdag szülők kislánya)ekkor gondoltam hogy akkor nem kell annyira komolyan venni amit itthon mesélget a gyermekem.Hozzá tartozik nem mesél sokat a bölcsiről esetleg ha kérdezem 2kérdésre válaszol de utána úgy csinál mint ha nem hallaná.A múltkor azzal jött haza hogy a sarokban állt mert elpakolták a többiek a játékot amivel ő még játszott és ezért Ő fejbe ütötte Őket.Ez kb 1hónapja van nála hogy rám is ha valamiért rá szólók felemeli a kezét ilyenkor megfogom a kezét és elmondom hogy ezt nem szabad mert az fáj ha valakit megüt.Tegnap pedig azt mesélte hogy a gondozó ráütött a fenekére mert Ő rossz volt,és kb - hete azt figyeltem meg hogy stressz helyzetben elkezd sűrűbben pislogni.Az lenne a kérdésem hogy Ön mit ajánl maradjunk tovább a bölcsiben vagy vegyem ki a kislányomat?Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel:P.Renáta

Válasz >>>


Agresszív óvodavezető (2013-05-21 11:13:52)

Eszter 3,5 éves kisfiát mélyen megrázta a vezetőóvónő agresszív kirohanása, mikor egy alkalommal véletlenül lepisilte a vécé peremét. A kisfiú azóta nem mer pisilni az óvodában, a mosdó közelében pedig mindig sírva fakad.

Tisztelt Óvónő!
Kisfiam 3,5 éves, ovis. Sokat betegeskedett, kb. két hete jár folyamatosan oviba. Nagyon szívesen indult mindennap, amíg egyszer az történt, hogy véletlenül lepisilte a WC peremét. A vezető óvónő ezt látta és csúnyán ráripakodott, hogy azonnal törölje le. Pedig véletlen volt. Azóta szegényem a WC közelébe sem megy, visszatartja a pisit, fogat sem mos a mellette lévő mosdóban és dél felé (akkor történt az incidens) mindig elkezd sírni. Azóta nem akar óvodába járni. Attól tartok, ez egy olyan trauma volt neki, amit nem fog tudni feldolgozni, szorongóvá válik. Amúgy is egy visszahúzódó kisfiú. Hogyan lehetne segíteni feldolgozni neki ezt? A vezető óvónővel senki nem mer beszélni és nem is az ő csoportjába jár a fiam.
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Eszter

Válasz >>>


Következő 10 gyermeknevelés


KIEMELT HIRDETÉS
  Schenk Józsefné
(Babysitter)
Dél - Pest
h-p 8 - 16
  Módos Oktatási Alapítványi Iskola
(Pedagógusi állást kínál)
Budapest
Tanár, tanító
  Pitypang Tagóvoda
(Pedagógusi állást kínál)
Budapest
óvodapedagógus
Ped. életpálya Nkt.
Forum
  tapasztalatok a Waldorf-pedagógiával
  HIRSCHSPRUNG-BETEGSÉG
  Ikrek
  A mese hatása a gyermekekre
  Franciaorszagban élek
  Milyen iskolaba jarjon?
  Szülői vélemények zuglói általános iskolákról....
  Fóti Montessori óvoda
  Montessori iskolát keresek!
  Kamaraerdei Kerekerdő ovi
Óvónő válaszol
  Szobatisztasági és beszoktatási nehézség: amikor a bajok csőstül jönnek
  Traumatizáló repülős nyaralás
  Még az unokaöccsétől is fél
  A barátaimat szeretem, az óvó nénit nem!
  Beszoktatás: a gyerek nem érett az óvodára?
  Menjen vagy maradjon? A szülők dilemmája az iskolakezdésről
  Szeretem az ovit és szeretem a kistesómat!
  Iskolaérettség: a döntés joga csak az óvónőé?
  Hirtelen fordulat: mégiscsak küldjük suliba?
  Fékevesztett feszültségek
Linkek
  Fogyókúra
  Manó terhesség naplója
  Szájpenész
  Jelmez
  Családi pótlék
  láthatási jog
  Terhesség hétről hétre
  teherbeesés
  GYED
  GYES
  Anyák napja
  Terhesség
  Duphaston
  Diszkalkulia
  Farsangi jelmezek
  Diszlexia
  Farsangi ötletek
  óvodapedagógus állás
  dajka állás
  iskolaérettség
  babysitter állás
  budapesti óvodák
  terhesség tünetei
  Magányos szülők klubja
  Terhességi teszt
  Bárányhimlő
  gyerektartás
  Szülés
  babysitter
 
  Fejlesztő játékok | Állássziget | OVIK | Picursziget | Fogyókúra | Könyvek | Kapcsolat