Fejlesztőpedagógus válaszol
  Fejlesztőpedagógus válaszol
Óvónő válaszol
  egészségvédelem
  óvodai napirend
  gyermeknevelés
  gyermeki félelmek
  ábrázoló tevékenység
  óvodán belüli feszültségek
  beszoktatás
  balkezesség
  válás a családban
  óvodai ünnepek
  óvodai tevékenységek
  gyermekirodalom
  szobatisztaság
  testvérek
  óvodai beíratás
  csoportösszetétel
  egyéb
  iskolába lépés
  beszédfejlődés
Iskolaérettség
  Iskolaérettség
  Pszichés érettségi szintfelmérés
  Szociális érettség vizsgálata
  Testi érettség
  LÜK - Logika Ügyesség Kitartás - Videóval
  Óvónő válaszol
Szobatisztaság
  Szobatisztaság napló - "Andi anyu" tollából
  Óvónő válaszol
  Milyen a jó bili?
  A szobatisztaság problémáinak lehetséges okai
  Speciális, gyakori problémák
  A szülői reakciók
  "A játékos, könnyed szobatisztaságért termékcsomag" - a siker záloga!
  Szobatisztaság játékkal, könnyedén
Dettike játékkuckója
  Mackó Misi kalandja
  LÜK - Logika Ügyesség Kitartás - Videóval
Munka - Állás
  Hirdetés kiemelés
  Babysitter
  Babysitter külföld
  Babysittert keres
  Babysittert keres külföld
  Pedagógus állást keres
  Pedagógusi állást kínál
  Dajka állást keres
  Dajka állást kínál
  Nyelvtanár állást keres
  Nyelvtanári állást kínál
  Óraadó, korrepetáló munkát keres
  Óraadó, korrepetáló munkát kínál
  Egyéb munkát keres
  Egyéb munkát kínál
  Mielőtt babysittert választana...
  Babysitter tanfolyam
  Hirdetési etikett
Szülők egymás közt
  Fogyatékkal élő gyermekek
  Alternatív pedagógia
  Nevelési kérdések
  Ikrek
  Gyermekirodalom
  Csoportösszetétel
  Fejlődési rendellenességek
  Egyéb
  Segítségkérés
  Szavazási témák - vitafórum
  Iskolakezdés
  Óvodakezdés
  Külföldön nevelem gyermekem
  Oviinfo
  Betegség
  Szobatisztaság
  Suliinfo
  Autizmus
  Utazás
  Nyaralás
  Tábor
  Bölcsőde
Alkoss velünk!
  Mikulás
  Karácsonyi ötletek
  Farsangi jelmezek
  Húsvét
  Anyáknapja
Bábozz velem!
  Gyere velem bábszínházba! - Videóval
  "Játsszunk bábszínházat" otthon is!
  Gyakorlati tanácsok otthoni bábozáshoz
  Bábok, bábparavánok színes választéka
Testvér- féltékenység
  Kell-e testvér gyermekünknek?
  Új családtag érkezik
  Gyakorlati tanácsok a testvér- féltékenység feloldására
  SEGÍTÜNK a testvér- féltékenység játékos megoldásában
Fotóalbum
  A család szeme fénye
Képeslap küldés
  Szemünk fénye
  Szeretet üzenet
  Bocsánat
  Ünnepek
  Anyák napi képeslap
  Mikulás képeslap
  Karácsonyi képeslap
  Újévi képeslap
  Valentin napi képeslap
  Húsvéti képeslap
  Tavaszi képeslap
  Vicces
Szórakozás
  Programajánló
  Játékok
 óvodai napirend

Kérdezni szeretnék

Miért kell aludni a bölcsiben? (2013-10-17 10:28:52)

Kriszta 2,5 éves gyermeke néhány hónapja jár bölcsődébe, ám a beszoktatás korántsem zökkenőmentes. Reggelente kétségbeesve sír a kisfiú, majd megnyugszik, de a délutáni alváskor újra kezdi. Az anyuka szerint a megoldást az jelentené, ha a kisgyermeknek nem kellene lefeküdnie.

Kedves Óvónő!
Az én kisfiam 2, 5éves, iden ősszel kezdtük a bölcsit!minden reggel sírva megyünk.de mikor mar ott hagyom, az óvónéni azt mondja befejezi a sírást es szépen játszik a gyerekekkel. semmi probléma vele, addig amíg az alváshoz nem kerül a sor. nem akar aludni, es mar ott tartunk, h itthon sem tudom hétvégn délben elaltatni , éjszaka is fel kel es sírva mondja, h nem akarok aludni, nem szeretek aludni. annyira kényszerítik az alvasra, h mar szinte utál aludni. es ha azt kérdezem, h miert nem akar menni oviba az a valasz, mert ott aludni kell. beszéltem az óvónénivel es azt mondta, ha nem akar aludni a gyerek, akkor is feküdnie kell 2órán keresztül csenden, egy szo nélkül. folyamatosan azzal fogadnak, h tégy valamit a gyerekkel, mert egyfolytaban beszel, es felkelti a gyerekeket. mondtam nekik, h vigyek jatszani amig a többi alszik, de ez nem lehetseges, kaptam a választ. nem tudom mi tévő legyek. hogyan lehetne megoldani a helyzetet es főleg, h a kisfiam, ne sérüljön lelkileg az alvás kényszerítése miatt.válaszát előre is köszönöm: Kriszta!

Válasz >>>


Miért nem alhat az oviban a gyerekem? (2013-09-16 14:07:31)

... érdeklődik Levélírónk, akinek 4 éves kisfia egy alapítványi óvodába jár, ám a 29 fős csoportlétszámra hivatkozva nem engedik, hogy a gyermek délutánig maradjon.

Kedves Óvónő!

4 éves kisfiam egy alapítványi óvodába jár. Jelenleg gyeden vagyok otthon 18 hónapos kisöccsével. Szerettem volna, ha a nagyobbik fiam ott aludhat az óvodában, mivel az ebéd utáni érte menetel problémát okoz. A kisebbik kisfiú ebben az időben szokott aludni. Sajnos nem, vagy csak nehezen tudom megoldani a felügyeletét arra az időre, míg a nagyobbik gyermekért elmegyek az oviba. Az óvónőtől elutasító választ kaptam olyan indokkal, hogy a csoportba sok a gyerek (29), így plusz egy asztalt be kellett vinni a helyiségbe, ezáltal kicsi a hely, hogy ennyi gyereket lefektessenek. Így csak azon szülők gyermeke aludhat ott, akiké dolgozik.
Az óvodában minden szülő egységes (alapítványi) díjat fizet. Úgy érzem, hogy mindezek ellenére én mégis kevesebb szolgáltatást kapok, mint azok, akinek gyermeke egész napos ellátásba részesül. Amennyiben mind a 29 gyermek szülője dolgozna, akkor hova fektetné a gyermeket? Véleményem szerint, ha 29 gyermeket felvett, akkor a csoportszobának megfelelő nagyságúnak kell lenni ennyi gyermek elhelyezésére. Szerintem minden megoldható lenne, csak akarni kellene. (asztalokat, székeket össze kellene forgatni)
Kérdésem az lenne, hogy jogosult-e a gyermekem az egész napos óvodai ellátásra, ha én gyed-en vagyok? Van-e erre jogszabály, vagy korlátozhatja-e az óvoda a gyermek ellátását?

Válasz >>>


Kinézik a gyereket az oviból (2013-02-21 22:22:01)

Levélírónk nehezményezi, hogy gyermeke óvodájában rendszeresek az egyik pillanatról a másikra történő hazaküldözgetések. Többször előfordult ugyanis, hogy előző nap vagy aznap tudatták a szülőkkel, hogy másnap csak délig lesz óvoda.

Faluban lakom sajnos 1 óvodával. Az óvónők viselkedése zavar, amit már nehezen tudok palástolni. Úgy érzem nem fogadják a gyerekemet szívesen. Mi vagyunk a korán jövők, mi vagyunk akik péntek délután is ott alszunk és nem tudok érte ebéd után menni, mert még dolgozom. Édesanyám nem túl fiatal 3 kisgyereket visz haza (+ 2 a tesómé) minden nap délután mert már 1/4 5-kor mire én odaérnék nincs gyerek. Csepp a pohárba az volt mikor az unokahuga szülinapi tortájából amit bevittek az oviba, nem kapott a bátya mert nem ette meg az ebédjét, ez a cirkusz sajnos az én kislányomat is megviselte. 1 éve járunk lassan de még mindig sírva reggelente, erre az volt a válasz, hogy a 2 nagyfiam után a kislányt biztos elkényeztettem. Már mondtam az óvónőnek szépen és legutóbb csúnyán is, hogy "sajnos" szükségünk van az óvodára, nem tudok minden héten ha kitalálnak valamit elkéredzkedni a munkahelyemről, hogy délben hazavigyem a gyereket. A legrosszabb az hogy pl.: csütörtök reggel kiírják, hogy pénteken délben vigyük haza a gyerekeket,vagy pl.: hétfőn szólnak hogy aznap vigyük haza ebéd után őket. Úgy érzem a gyerekemet büntetik mert én dolgozom. 4 éves és nem tudja elmondani mi történik vele egész nap, csak azt tudom, hogy utál óvodába járni. Próbáltam beszélni a vezető nővel is de ő is az óvónőt védte nem tudom már mit tegyek, a legközelebbi óvoda nagy kerülővel korai keléssel járna.

Válasz >>>


Lusta, nemtörődöm óvónők? (2013-01-25 10:03:57)

Miért kell feküdnie a gyerekemnek? ... teszi fel a kérdést Eszter, akinek lánya már nem igényli a pihenést, ám a csöndes fekvés is teljesíthetetlen feladatot jelent számára.

Kedves Óvónő!
Olvastam korábbi írásokat és nagyon sok szülőnél gond az alvás az oviban. / és fél éves lányom már rég nem alszik az oviban délben, és a 2 órás kényszerfektetés miatt már utál oviba járni, egyébként okos kislány semmi baj nincs vele, de elképesztőnek tartom, hogy ilyen korú gyerekektől elvárják, hogy végigkínlódja az alvásidőt. Vegyes csoportba járunk és megértem, hogy a kicsiknek alvásra van szüksége, de nem tudom elfogadni, hogy semmilyen ötlettel nem állnak elő az óvónők. Könnyű mondani, hogy vigyük el délben, de aki dolgozik és nincs nagymama az nem tudja megoldani. Szerintem a jó óvónő, bocsánat óvodapedagógus legalább megpróbál valamilyen megoldást találni, de az a tapasztalatom, hogy meg sem próbálják, kell nekik az a 2 óra pihenés, ezért inkább mindent elkövetnek csakhogy aludjanak a gyerekek. Szerintem ez nagyon sok családban problémát jelent, nem értem miért zárkóznak zsigerből el az óvónők. Illetve sejtem. Ezt nem tanítják a főiskolán? Köszönettel. Eszter

Válasz >>>


Nyolckor zárják, fél négykor nyitják az óvodai kapuit (2012-08-27 20:19:46)

Levélírónk döbbenten vett tudomást a legújabb óvodai házirendről, miszerint reggel nyolckor bezárják az intézmény kapuit és csak délután fél négykor nyitják ki újra. Ezek szerint ebéd után nem viheti haza iker gyermekeit. Megtilthatják ezt egy szülőnek?

Iker gyermekeim 4 évesek. 2 éves koruk óta nem alszanak du. Ledőlnek, fél órát pihegnek, de nem alszanak, aztán játszanak tovább. Ez így állt be nálunk. Amennyiben vmilyen oknál fogva elszundítanak du, akkor este képtelenség ágyba dugni őket. Tavaly még délben hoztuk haza őket az óvodából. Az idén közölték velünk, hogy az ovit reggel 8-kor bezárják és du fél 4-kor nyitják a kaput. Nincs délben hazamenés, kötelező aludni. Ilyen van? Kötelezhetnek erre engem?

Válasz >>>


Szorong a naposságtól (2012-06-08 19:35:32)

Levélírónk 5,5 éves kislánya kifejezetten szorong, fél a naposi teendőktől, így sokszor hisztivel, rettegve tiltakozik a reggeli óvodába meneteltől. Az anya már mindennel próbálkozott: szép szóval, jutalommal, de még testi fenyítéssel is. Szaktanácsadónk játékos megoldást javasol az agresszió helyett.

A kislányom 5.5éves oviba jár szorong ha napos lesz az oviban. Azt meg kell említenem hogy elköltöztünk és megszületett a kisfiam reggelente nem akar menni hisztizik retteg hogy napos lesz az óvónők persze dicsérik mert ügyes.Az oviban minta gyerek. nem értem miért csinálja ezt? Újabban együtt megyünk a gyerekért az oviba a játszira! Állandóan ellenkezik és nagyon idegesít se szép szó se hangos szó se a jutalom nem használ igy marad a hideg víz leöntés és a segre verés és h nincs net nincs mese mit tegyek pszichológushoz vigyem? Luca anyukája

Válasz >>>


Tévézés az óvodában (2011-10-16 14:40:40)

Levélírónk teljesen ledöbbent, mikor tudomást szerzett arról, hogy 3 éves gyermekével rendszeresen tévét nézetnek az óvodában. Kérdése: vannak-e az óvodai tévézésnek törvényben meghatározott korlátai? 

Kedves óvónő!

3 éves gyermekem majdnem minden nap azt újságolja,hogy milyen mesét néztek a tv-ben az óvodában. Teljesen ledöbbentem.Mostanában gyakorlat, hogy az óvodában is tv-t néznek a gyermekek.?Van erre valamiféle jogszabály, hogy mennyi időt tölthet a gyermek az oviban tv nézéssel?Köszönöm válaszát

Válasz >>>


Alvás helyett kínlódás (2009-01-26 10:00:39)

Ágnes, akinek 3 éves lánya nem alszik a bölcsődében, felteszi a kérdést Óvónőnknek: vajon nem sajnálja-e azokat a kicsiket, akik 2-3 órát kínlódnak végig alvásidőben, mert nem tudnak álomba szenderülni?

Tisztelt Óvónő!

Az óvodában nem alvó gyerekek problémáját szeretném tovább feszegetni egy kérdéssel. Ön nem sajnálja azt a gyereket, aki az óvodában napi 2-3 órát kínlódik az alvás reményében? Az én lányom még csak bölcsődés, novemberben volt 3 éves, de már ott gondot okoz neki. Nem akar bölcsődébe járni, mert "unalmas", már reggel attól fél, hogy nemsokára "aludni kell", és ő nem akar aludni, nem is szokott. Néha unalmában elalszik fél háromkor, háromkor pedig ébresztő van, de sok szenvedés jut neki addig. Legtöbbször nem alszik. Egy ilyen kis gyereknek napi három óra szenvedés túl sok szerintem. Nem lehetne ezen segíteni esetleg valahogyan? Miért olyan nagyon fontos azzal kínozni egy kisgyereket, hogy három órát kelljen csendben feküdnie? Én biztos vagyok benne, hogy ez nem segíti elő a testi-lelki fejlődését, inkább hátráltatja.
Válaszát előre is köszönöm: Ny. Ágnes

Válasz >>>


Kérdés: (2006-05-12 11:26:30)

Kedves Óvónő!

Az óvodában ahova kisfiam jár Húsvétra DVD lejátszót kaptak, már tv és video volt.Napközben az óvónő ha egyedül van biztonságosabbnak érzi ha a tv előtt ülnek a gyerekek.
Elalvás előtt is mesét néznek, mert szerintük, ha képet és hangot együtt kapnak a gyerekek jobban lenyugszanak.
Nekem az a véleményem hogy a tv nem való óvodába.Az óvónő szerint a mai gyerekek anyyit tévéznek, hogy ha mesélnek nem figyelnek oda, nem érdekli őket ezért az óvodának alkalmazkodnia kell ehhez.Otthon mi nem engedjük korlátlanul a tv-zést.A véleményére lennék kiváncsi! Köszönettel: Zsanna

Válasz >>>


Kérdés: (2005-09-06 11:37:05)

Kedves Óvono! Olvastam vélaszát a 6 éves kisfiú délutáni alvási problémájával kapcsolatban. Sajnos mi is hasonló problémákkal küzdünk. 5 és fél éves lányom már tavaly sem aludt el délután (csak ha hajnal 6 elott felébresztettük). Az óvonok szerint a gyermeknek pihenésre van szüksége, és kész. Többször próbáltam velük beszélni (az óvodavezetovel is). Azt mondták, hogy az óvodában az a szokás hogy pihennek a gyerekek, és ha megengednék hogy felkeljen, akkor zavarná a többieket. Még könyvet sem kaphat, hogy lapozgathassa. A tavalyi év folyamán azt tapasztaltuk, hogy ha alvásidoben ki akart menni a lányom a mosdóba, nem engedték ki, mondván, hogy korábban már járt ott. Azt gondolták, hogy csak ki akar menni játszani. Nem hitték el, hogy pisilnie kell, és be is pisilt. Azóta ezt már megbeszéltük az óvonokkel és mostmár mindenki akkor megy WC-re, amikor kell neki. Az alvás problémát viszont minden próbálkozásunk ellenére sem sikerült megoldani. Összesen két alkalommal kelhetett fel a többieknél hamarabb, azt követoen, hogy felháborodtunk azon, hogy megbüntették a lányunkat amiért nem alszik (kb. 1 órás munkával készített muvét megsemmisítették). Azóta sem kelhet fel. Augusztus közepe óta járunk újra oviba, ez alatt az ido alatt kétszer aludt, egyszer sem kelhetett fel korábban. Az óvóda vezetése azt állítja, ok még nem hallottak olyan oviról, ahol a kisebb alvásigényu gyerekek felkelhetnének (késobb másokkal beszélgetve kiderült, hogy ebben az óvódában is volt ilyen gyakorlat korábban, csak egy ido után nagyon hangoskodtak a gyerekek és nehéz volt fegyelmezni oket, ezért ezt megszuntették). Nem vagyok rosszindulatú, de úgy látom, azért nem örülnek annak ha nem alszik (vagy legalább fekszik csukott szemmel!!! a gyerek), mert akkor nem tudnak nyugodtan beszélgetni, dekorálni, dokumentálni. Én úgy látom, ha a nem alvó gyerekek felkelhetnének és értelmes feladatokat kapnának, megfeleloen foglalkoztatnák oket, ok is könnyebben boldogulnának velük. Sok unatkozó gyerek nem csoda, ha zajos. Szeretném tudni, Ön szerint mit lehetne tenni ebben a helyzetben.

Válasz >>>


Következő 10 óvodai napirend
KIEMELT HIRDETÉS
  Újpesti Általános Iskola és EGYMI
(Pedagógusi állást kínál)
Budapest
azonnal
Pedagógus életpálya szerint
  Édes Anna
(Babysitter )
Budapest
kedd 12-17, szerda 14-19, csüt. 16-18, péntek 13-20
~1000
  Zvada Ágnes Piroska
(Babysitter )
Budapest
Bármikor
1000Ft/ óra- megbeszélés szerint
  Sashalmi Waldorf Iskola
(Pedagógusi állást kínál)
Budapest

  Szécsényi Dorottya
(Babysitter )
Budapest, I., II., III., XIII., XI., XII. kerületek
h-cs 8-20 hétvége megbeszélés szerint
1000 Ft/óra
  Szigethy Rebeka
(Babysitter )
Leeds, United Kingdom
Mon-Fri: 7-6, weekends: TBA
  Marcsi
(Babysitter )
Mogyoród, Fót, Gödöllő, Kistarcsa, Szilasliget
H-P
Megbeszélés szerint!
Forum
  tapasztalatok a Waldorf-pedagógiával
  Szülői vélemények zuglói általános iskolákról....
  A mese hatása a gyermekekre
  Asperger szindróma
  HIRSCHSPRUNG-BETEGSÉG
Óvónő válaszol
  Miért ne vihetne fegyvert az oviba?
  Kidobom a kislányokat és a kisfiúkat a kukába!
  Sír, zokog, ha az iskolakezdés kerül szóba
  Mikor kell beíratnom az oviba?
  Ne beszéljünk róla! Cselekedjünk!
  Amikor az óvoda váltás már elkerülhetetlen
  Mit tegyünk testvérféltékenység esetén?
  Óvónő váltás havonta, fejetlenség, káosz
  Óvónő, tartós betegállományban
  Kötelező óvoda vs. gyakori külföldi tartózkodás
Linkek
  Fogyókúra
  Manó terhesség naplója
  Szájpenész
  Jelmez
  Családi pótlék
  láthatási jog
  Terhesség hétről hétre
  teherbeesés
  GYED
  GYES
  Anyák napja
  Terhesség
  Duphaston
  Bábok
  Farsangi jelmezek
  bobo car
  fejlesztő játékok
  iskolaérettség
  budapesti óvodák
  terhesség tünetei
  Magányos szülők klubja
  Terhességi teszt
  Szárítógép
  Bárányhimlő
  gyerektartás
  Szülés
  babysitter
 
Partnereink
 

  Fejlesztő játékok | Állássziget | OVIK | Picursziget | Fogyókúra | Könyvek | Kapcsolat