Gyermeksziget Fejlesztés Ovi.hu Gyerekabc Fogyókúra hazatepitek.hu
Gyermeksziget
Fejlesztőpedagógus válaszol
  Fejlesztőpedagógus válaszol
Óvónő válaszol
  egészségvédelem
  óvodai napirend
  gyermeknevelés
  gyermeki félelmek
  ábrázoló tevékenység
  óvodán belüli feszültségek
  beszoktatás
  balkezesség
  válás a családban
  óvodai ünnepek
  óvodai tevékenységek
  gyermekirodalom
  szobatisztaság
  testvérek
  óvodai beíratás
  csoportösszetétel
  egyéb
  iskolába lépés
  beszédfejlődés
Munka - Állás
  Hirdetés kiemelés
  Babysitter
  Babysitter külföld
  Babysittert keres
  Babysittert keres külföld
  Pedagógus állást keres
  Pedagógusi állások
  Óvodapedagógusi állások
  Dajka állást keres
  Dajka állások
  Nyelvtanár állást keres
  Nyelvtanári állások
  Óraadó, korrepetáló munkát keres
  Óraadó, korrepetáló munkák
  Egyéb munkát keres
  Egyéb munkák
  Mielőtt babysittert választana...
  Hirdetési etikett
Szülők egymás közt
  Fogyatékkal élő gyermekek
  Alternatív pedagógia
  Nevelési kérdések
  Ikrek
  Gyermekirodalom
  Csoportösszetétel
  Fejlődési rendellenességek
  Egyéb
  Segítségkérés
  Szavazási témák - vitafórum
  Iskolakezdés
  Óvodakezdés
  Külföldön nevelem gyermekem
  Oviinfo
  Betegség
  Szobatisztaság
  Suliinfo
  Autizmus
  Utazás
  Nyaralás
  Tábor
  Bölcsőde
Alkoss velünk!
  Húsvét
  Anyáknapja
  Mikulás
  Karácsonyi ötletek
  Farsangi jelmezek
  Dekoráció
Képeslap küldés
  Szemünk fénye
  Szeretet üzenet
  Bocsánat
  Ünnepek
  Anyák napi képeslap
  Mikulás képeslap
  Karácsonyi képeslap
  Újévi képeslap
  Valentin napi képeslap
  Húsvéti képeslap
  Tavaszi képeslap
  Vicces


óvodai tevékenységek

Kérdezni szeretnék

Nincs torna és óvodai foglalkozások (2012-01-06 12:56:58)

Erről panaszkodott Levélírónk, aki pedagógus szemmel még aggasztóbbnak találja gyermekei helyzetét, óvodai fejlesztésük hiányát. Hová vezet ez?

Jó napot kívánok!
Kisfiam 6 éves szeptemberben kezdi az iskolát az oviban alig mozognak, nincs torna az udvarra ritkán mennek ki (tavaly 5 hét alatt kétszer!!!!). Vegyes csoportba jár a 3 éves testvérével együtt, 3 nagycsoportos van és foglalkozás egyáltalán nincs. Általános iskolai tanár vagyok és tanító szerintem ez így nincs rendben, ma televíziót néztek, tegnap 9-től 11-ig gyurmáztak de nem együtt az óvónővel. Mit tegyek? Hogyan oldjam meg hiszen ott a kisebbik gyerek és velem is kitolhatnak hiszen pedagógusok vagyunk terjeszthetnek rólam dolgokat ha bosszút akarnak állni.Ja és a nagyobbik gyerek iskolai beíratásánál is árthatnak ha megharagítom őket.Már alig szólnak hozzám amióta felajánlottam segítségemet: a foglalkozásokhoz fénymásolok anyagot szívesen -mondtam.
Dalokat , verseket , meséket nem tanulnak, sehova nem viszik őket pl. bábszínház stb.
Mit tegyek???
Válaszát előre is köszönöm
Egy elkeseredett édesanya és tanárnő

Válasz >>>


Hogyan vegyem rá a tevékenységekre? (2011-02-23 13:32:27)

Bea tanácstalan 4 éves kisfiát illetően, aki nehezen vagy egyáltalán nem vehető rá bizonyos tevékenységekre...

Tisztelt Óvónő!
Kisfiunk (aki egyben 3. gyermekünk) áprilisban tölti a 4. életévét. Aranyos, szeretetreméltó és szeretetéhes gyermek, aki soha nem volt távol tőlem. Egyetlen problémám van vele kapcsolatban, hogy rendkívül akaratos, így ha megkérem valamire, vagy megcsinálja vagy sem. Az óvodában, sőt előtte a bölcsödében is jelezték ezt a problémát, illetve azt, hogy semmilyen közösségi tevékenységben nem hajlandó részt venni. Mind a mai napig nem tornázik az oviban, nem rajzol, mert az úgy sem megy neki, és a játékon kívül nem hajlandó részt venni semmiben. Otthon időnként sikerül bevonnom a kisebb munkákba, amiket ügyesen megcsinál, és ezért mindig megdicsérem. De bennem van a félelem, hogy ez a viselkedése állandósul, és később sem lesz hajlandó a feladatokat elvégezni. Ezt csak azért vetem fel, mert a legidősebb fiam is így kezdte az óvodában, és folytatta aztán az iskolában is, ahol megállapították róla, hogy nincs kialakult feladattudata és nem elég önálló szociálisan. Hogy tudnám ezekre rávenni a gyereket, ha ilyen mereven elzárkózik minden elől?
Köszönettel: Majorosné Bea

Válasz >>>


Hanyagság az óvodában? (2010-05-28 15:33:19)

Levélírónk 4 és 5 éves gyermeke ugyanazon óvoda ugyanazon csoportjába jár, ám az ott folyó munka az anyuka számára erősen megkérdőjelezhető. A szülők már az óvodaváltást fontolgatják, vajon meg kell hozni ezt a nehéz döntést?

Tiszelt Óvónő!

A következő dologgal kapcsolatban szeretném kikérni a véleményét:
Két kisfiú aggódó édesanyja vagyok. Az egyik 5 éves múlt, a másik 4 éves lesz. Ugyanabba a csoportba járnak. A két fiú nagyon különbözik egymástól. A nagyobbik fiamnak van egy kis megkésett beszédfejlődése, egyébként nagyon barátkozó, születésétől kezdve mindenki felé nyit. Már akkor is egyfolytában csacsogott babanyelven, amikor még egy szót sem tudott kimondani. Egészséges, erős immunrendszerrel. Nagy a mozgásigénye, alkatilag is igényli ezt. A kisebbik fiam csöndes, visszahúzódó, de nagyon korán elkezdett beszélni, 3 éves sem volt, amikor már az "R" hangot is szépen ejtette. Neki is nagy a mozgásigénye, de közel nem annyira, mint a nagyobbik fiamnak. Imádják mindketten a gyerekeket, a társaságot, ezért nagy volt az öröm, amikor oviba kerültek. Most pedig óriási dilemmában vagyok 1-2 év eltelte után. Azt látom, hogy az oviban szinte semmit sem tanulnak. Torna helyett sokszor csak kihajtják őket az udvarra, pedig tisztában vagyok azzal, hogy ebben a korban az irányított mozgású tornára nagyon nagy szükségük lenne. Ahelyett, hogy elvinnék őket a természetbe, inkább kölyökparkba viszik őket, mert ott beterelik a gyerekeket, és nem kell velük foglalkozni, jól elvannak. Az egész óvodai élettel kapcsolatban az az érzésem, hogy a gyerekek csak elvannak. Ebben az évben mér 4x ültettek valamit (füvet, babot...) Kissé ötletszegénynek tartom. A fiaim annyit fejlődnek, amit itthon tanulnak. Mondókák tanulása olykor előfordul az oviban, de az is nagyon hányaveti módon. Az anyák napi műsorban az idősebb és fiatalab gyerekek együtt kántálnak el egy-két verset-dalt. Csak azt látom, hogy amíg nagyobbak sietve nagy hanggal elmondják, addig a kicsik nem tudnak lépést tartani, és vagy megpróbálnak 1-2 szót közbetűzni, vagy úgy érzik, nem tudnak lépést tartani a nagyokkal, és az egész ünnepséget csendben végig állják. Láttam más oviban, hogy meg lehet ezt máshogy is csinálni. Minden gyerek képes 1 sort önállóan elmondani, és nagyobb sikerélményt nyújt neki azt előadni, mint azon görcsölni, hogy megpróbálja az időseket túlüvölteni, vagy éppen együtt hadarni velük. Nem vagyok akadékoskodó, de nagyon örülnék neki, ha egy szakember, mint Ön, tanácsot adna, hogy rémeket látok, vagy valóban sürgősen át kell őket iratnom másik oviba? Most arra panaszkodott az óvónő, hogy a kisebbik fiam nem üli végig a meséléseket. Tudni kell róla, hogy itthon képes vagyok lekötni, tehát csak arra tudok gondolni, hogy a gyerek számára érdektelenek a foglalkozások. Sok a beszédhibás, az agresszív gyerek. Most pedig már ott tartunk, hogy a higiéniával is gond van, mert mindkét fiam (valószínűleg a pisils közben) elkapott egy fertőzést. Ezt nem részletezem. Nem jártunk sehol, ahol elkaphatták volna, itthon pedig én ügyelek arra, hogy ilyen gond ne legyen.
Kérem mindenképpen válaszoljon. Ha valóban óvodát kell váltanunk, hogyan tudom elintézni, ugyanis a kerületben nagy a túljelentkezés, és mivel a srácoknak már van helyük, van esélyem az oviváltásra?
Köszönöm megtisztelő figyelmét!

Egy aggódó anyuka

Válasz >>>


Alvás kérdés nagycsoportban (2007-10-03 19:52:10)

Levélírónk gyermekének csoportjában gondot okoz, hogy míg az egyik óvónő engedi, hogy alvás helyett mással foglalkozzanak a gyerekek, addig a másik szigorúan csöndes sziesztát vár el.

Tisztelt Óvónő!Mi a véleménye arról,hogy van egy 6 éves gyermekekből álló nagycsoport,és kétféle nézetet valló óvónő./egyik fiatal, a másik nyugdíj előtt álló./Az egyik probléma köztük, az alvásidő eltöltése,/aludjanak,vagy ne aludjanak a gyerekek?/kell-e aludni egy iskolába készülő gyermeknek, vagy sem?A szülők egy része nem hajlandó elfogadni azt,hogy az idősebb óvónő nél aludni kell./nála általában mindenki alszik, a másik óvónőnél, mivel ő engedékenyebb,mem kell aludni/Ebből konfliktus is adódik ,szülő-óvónő között.Várom válaszát.

Válasz >>>


Kérdés: (2005-08-20 12:06:41)

Kedves Óvónő!
Kiváncsian kérdezem,hogy az oviban az egyes korosztályok egy adott hét alatt milyen és mennyi foglalkozáson vesznek részt(pl.1 matematika,2 ábrázolás...),és azok mely korosztályoknál kötöttek,és mely korosztályoknál kötetlenek.
Köszönöm!

Válasz >>>


Kérdés: (2005-03-23 14:06:32)

Kedves Óvónéni!
Kislányom 5 éves,középsős. 2 éves kora óta soha nem alszik délután, bár igen korán kel, ám este 7.30-kor magátol megy aludni. A csoportba ahová jár a délutáni pihenő időben folyamatosan feküdniük kell nem kelhetnek fel, ha mégis felül a matracán rögtön rászólnak,hogy feküdjön le. A plüss állatláját amivel itthon alszik magával viszi, csak alvásidőben van nála ám nem nézik jö szemmel, meg is mondták, hogy nincs szüksége rá (foglalkozás vagy játékidőben egyébként sem engedik bevinni).
A másik problémánk, hogy nagyon válogatós. A főzelékeket, paradicsomos, lekváros, burgonyás, zöldséges ételeket nem szereti és még jó néhány dolgot. A gyermekorvosunk azt mondta próbáljunk meg megkóstóltatni vele ezeket az ételeket, de ha nem eszi meg nem baj. Mi ezt így is csináltuk eddig is, kapott mást enni.pl ha a főzelék nem nyert tettszést megette külön a hozzá való húst kenyérrel. Teljesen jól fejlődik, erős, ritkán beteg, itthon nincs gond az evéssel. Az oviban a főzelék kötelező, belerakják a husit, ha kap!, mert van hogy nem is adnak neki, mert azt mondja -nem kérem. De a főzeléket sem kérte! azt persze nem kérdezték meg, hogy kéri-e. Nem tudom mit csináljak, már nem akar oviba menni. Próbáltam megbeszélni, hogy viszek neki külön enni, de nem partnerek ebben.
Az óvónők szerint, azért nem eszik, mert hazaviszem ebéd után, haggyam ottaludni hátha akkor enni fog. Hallgattam rájuk most éppen ezt próbáljuk ki, de sajnos semmi eredménye. Ráadásul most nekem van lelkiismeret furdalásom, mert most ott éhezik az oviban, mikor itthon ehetne.
Mit tegyek? Vigyem másik oviba? Vagy mit csináljak?

Válasz >>>


Kérdés: (2003-05-13 12:05:29)

5 éves kislányom vegyes korcsoportos óvodába jár. A nagycsoportosokkal külön foglalkozás nincs, a többiekkel is csak ú.n.tevékenységszervezés, ami azt jelenti, ha van kedve az elfoglaltsághoz akkor hozzákezd, ha nincs akkor nem. Azt hirdetik a gyereknek belülről kell fakadnia az érdeklődésnek. A múltkori nyílt napon bementem az oviba éppen kifújt tojásból készítettek húsvéti csibét.Az asztal körül a gyerekek tömve voltak, a lányom a másik asztalnál rajzolgatott.Kérdeztem az egyik óvónőtől miért nem készíti a lányom is a csibét. A válasz:nem volt hozzá kedve. Odamentem a lányomhoz is és tőle is megkérdeztem ugyanezt.Az ő válasza érthetőbb volt: mert nem fértem az asztalhoz.Odavezettem az asztalhoz és egy kis helyet kerítettem neki,de akkor nem volt aki megmutatta volna neki hogyan kell elkészíteni.Többször kérte az óvónő segítségét, de mintha megsem hallották volna.Ezután körbe ülték a szőnyegen az óvónőt és igaz állításokat kellett mondani az mehetett öltözködni. Mivel lányom tudta , hogy tavasz van, sőt, azt is, hogy április és milyen nap, spontán kimondta, de ezt figyelmen kívül hagyta az óvónő, mire egy másik gyereket felszólított, aki elismételte a lányom által mondottakat, igaz ő jelentkezett.Ezután kislányom végig jelentkezett mert volt még egy-két tippje az igaz állításokra, de az óvónő a végére hagyta,mire szegény gyerek nem tudott mit mondani. Erre az óvónő megkérdezte milyen névnap van, amit természetesen nem tudott megmondani.Teljesen felháborodtam. Azért is félek, mert szeptembertől ketten lesznek nagycsoportosok, és nem kapják meg a megfelelő felkészítést az iskolára. Mondokát, versikét alig tanulnak, a kis "műalkotások" is eltűntek.

Válasz >>>KIEMELT HIRDETÉS
  Bóbita
(Dajka állást kínál)
Budapest
Dajka
  Váradi Katalin
(Babysitter)
Budapest
, bármikor
1500/ó/gyerek
  Kubinyi Erika
(Babysitter)
Budapest
h-p:17 óra után, hétvégén bármikor
1500
  Erdőszéle Óvoda
(Pedagógusi állást kínál)
Budapest
óvodavezető
megegyezés szerint
  Eszter
(Babysittert keres )
Budapest
főállás
Hírlevél feliratkozás
Forum
  meleg allergia
  mit tegyek még?
  HIRSCHSPRUNG-BETEGSÉG
  Franciaorszagban élek
  Két tannyelvű általános iskola
  A mese hatása a gyermekekre
  Gyermekpszichológus
  Autista a gyerkőc?
  Szülői vélemények zuglói általános iskolákról....
  konyvek kulfoldre
Óvónő válaszol
  Szobatisztasági és beszoktatási nehézség: amikor a bajok csőstül jönnek
  Traumatizáló repülős nyaralás
  Még az unokaöccsétől is fél
  A barátaimat szeretem, az óvó nénit nem!
  Beszoktatás: a gyerek nem érett az óvodára?
  Menjen vagy maradjon? A szülők dilemmája az iskolakezdésről
  Szeretem az ovit és szeretem a kistesómat!
  Iskolaérettség: a döntés joga csak az óvónőé?
  Hirtelen fordulat: mégiscsak küldjük suliba?
  Fékevesztett feszültségek
Linkek
  Fogyókúra
  Manó terhesség naplója
  Szájpenész
  Jelmez
  Családi pótlék
  láthatási jog
  Terhesség hétről hétre
  teherbeesés
  GYED
  GYES
  Anyák napja
  Terhesség
  Duphaston
  Diszkalkulia
  Farsangi jelmezek
  Diszlexia
  Farsangi ötletek
  óvodapedagógus állás
  dajka állás
  iskolaérettség
  babysitter állás
  budapesti óvodák
  terhesség tünetei
  Magányos szülők klubja
  Terhességi teszt
  Bárányhimlő
  gyerektartás
  Szülés
  babysitter
 
  Fejlesztő játékok | Állássziget | OVIK | Picursziget | Fogyókúra | Könyvek | Kapcsolat