Gyermeksziget
Óvónõ válaszol
  egészségvédelem
  óvodai napirend
  gyermeknevelés
  gyermeki félelmek
  ábrázoló tevékenység
  óvodán belüli feszültségek
  beszoktatás
  balkezesség
  válás a családban
  óvodai ünnepek
  óvodai tevékenységek
  gyermekirodalom
  szobatisztaság
  testvérek
  óvodai beíratás
  csoportösszetétel
  egyéb
  iskolába lépés
  beszédfejlõdés
Munka - Állás
  Babysitter
  Babysitter külföld
  Babysittert keres
  Babysittert keres külföld
  Pedagógus állást keres
  Pedagógusi állások
  Óvodapedagógusi állások
  Dajka állást keres
  Dajka állások
  Nyelvtanár állást keres
  Nyelvtanári állások
  Óraadó, korrepetáló munkát keres
  Óraadó, korrepetáló munkák
  Egyéb munkát keres
  Egyéb munkák
  Mielõtt babysittert választana...
  Hirdetési etikett
Szülõk egymás közt
  Fogyatékkal élõ gyermekek
  Alternatív pedagógia
  Nevelési kérdések
  Ikrek
  Gyermekirodalom
  Csoportösszetétel
  Fejlõdési rendellenességek
  Egyéb
  Segítségkérés
  Szavazási témák - vitafórum
  Iskolakezdés
  Óvodakezdés
  Külföldön nevelem gyermekem
  Oviinfo
  Betegség
  Szobatisztaság
  Suliinfo
  Autizmus
  Utazás
  Nyaralás
  Tábor
  Bölcsõde
Alkoss velünk!
  Anyáknapja
  Mikulás
  Karácsonyi ötletek
  Farsangi jelmezek
  Húsvét
  Dekoráció
Képeslap küldés
  Szemünk fénye
  Szeretet üzenet
  Bocsánat
  Ünnepek
  Anyák napi képeslap
  Mikulás képeslap
  Karácsonyi képeslap
  Újévi képeslap
  Valentin napi képeslap
  Húsvéti képeslap
  Tavaszi képeslap
  Vicces
Játékok
Játokok
Kapcsolat
  gyermeksziget@gyermeksziget.hu


beszoktatás

Kérdezni szeretnék

Nem eszik az óvodában (2013-01-21 12:46:31)

Errõl panaszkodik a 3 éves kisfiú édesanyja, aki tanácstalan a problémával szemben.

Kisfiam, aki most 3,5 fél éves összel kezdte az ovit. Jól érzi magát, szeret járni, vannak barátai. Viszont így fél év után még mindig ott tartunk, hogy nem hajlandó enni egy falatot sem az ebédböl. Egyszerüen nem hajlandó megkóstolni. Délelött kapnak gyümölcsöt, azt eszik, de ebédet márpedig nem. Az óvónök kérése volt, hogy próbáljuk meg, hogy egyik szülö részt vesz az ebéden, hogy hátha attól jobban rá tudná venni magát, hogy egyen. A férjem bent is volt vele néha´nyszor, de nem. Egyszerüen nem hajlandó. Pedig nagyon jó lenne, ha enne, mert különben hosszúak a napok kaja nélkül. Mit csináljunk? Itthon soha nem volt különösebb problémája az evéssel, és rendesen eszik mindenfélét, mégha elö is fordul, hogy kicsit válogat, de nem vész a dolog.

Válasz >>>


Éjjel-nappal sír (2013-01-16 14:37:10)

Levélírónk 3 éves kisfia rendkívül nehezen viseli az óvodai beszoktatás megpróbáltatásait. Egész nap sír az oviban, nem eszik, nem iszik, nem alszik, nem lehet bevonni semmibe, éjszakánként pedig felsír. Mit lehet tenni?

Tisztelt Óvónõ!
Segítséget szeretnék kérni. Szeretném megtudni,hogy ílyenkor mi a teendõ,tanács.? Kell e eggyáltalán valamit tenni.
Kisfiam 3 éves egy hete kezde az ovit. (még nem nagy idõ). Sajnos ebben az oviban nincs beszoktatás. Elsõ naptól kezdve egyedül volt egész nap. Elsõ nap még semmi gond nem volt. Evett,ivott aludt. Tetszett neki. Másnap már nem akart menni. De elment,sír napközben de azért játszott is,fõleg az odvaron. Azóta azomban nem akart menni. Minden reggelegy szenvedés. Már üvöltve megy. Napközben sokat sír. Nem eszik,nem iszik. Néha alszik. Játszani nem akar. Nem lehet bevonni semmibe,ellenáll. Csak azt mondogatja haza akar menni az anyukájához. Sajnos éjjel is rossz a helyzet. felsír,hogy mikor jön értem az anyukám. Nehéz megnyugtatni. Nagyon megviseli az ovoda. De viszon néha szívesen mesél róla. Mit tegyünk most?

Válasz >>>


Testvérek csakis külön csoportba? (2012-12-11 03:12:30)

Levélírónk kisfia most kezdte az óvodát, az óvodavezetõ javaslatára testvérétõl szigorúan elkülönítve, másik csoportban. A gyermek, néhány traumatizáló élmény és a beszoktatási nehézségek hatására erõsen szorong, éjszakánként bepisil. A kisfiút csak az nyugtatná meg, ha egy csoportba kerülhetne testvérével, a vezetõ azonban elzárkózik ettõl.

Tisztelt Cim,

A kisfiam most kezdte az óvodát és azt javasolták hogy ne a testvére mellé tegyük, és ez megviselte. Látja de nem mehet oda hozzá az udvaron, mert egy képzeletbeli vonal elválasztja öket. Látta ahogy az egyik 1 hónapja járó fiút egy nagyobb felrúgja az udvaron, aki súlyosan megsérült. A fiam azóta bepisil. Akkor hagyta abba amikor azt mondtuk neki, hogy áttesszük a testvére csoportjába. A vezetõ óvonõ erre nem hajlandó csak ha pszichológushoz viszem a gyereket, és õ javasolja. DE ha kiiratom, jövõ szeptemberben átrakják a tesója mellé, pedig most is van még férõhely a vegyes csopotban. A helyi jegyzõnek szóltam és õ is tanácstalan.
Várom mielõbbi válaszát. Köszönettel Gurobi.

Válasz >>>


Beszoktatási gondok, türelmetlen óvónõ (2012-11-09 07:23:52)

Levélírónk 3 éves kisfia õsszel kezdte az óvodát, ami hetekig tartó sírással indult. Mire nagyjából beszokott az oviba, néhány hetes betegség szakította meg a folyamatot. Most ismét napirenden van a reggeli sírás, amit az egyik pedagógus kifejezetten türelmetlenül nyugtáz.

Kedves Óvónõ!
A tanácsára lenne szükségem.A kisfiam most 3 éves,szeptemberben kezdte az óvodát.Bölcsõdébe nem járt.Az eleje nagyon nehezen ment,nagyon sírt de 2 hét alatt egész szépen beszokott.De most,hogy betegség miatt itthon volt 2 hétig,megint sír amikor beviszem,azt mondja,hogy nagyon hiányzom neki. Amikor bemegy a csoportba,utána megnyugszik semmi probléma nincs vele.nagyon szeret oviba járni.Csak a reggel megy nehezen.Az óvódai programokra amikor mehet a szülõ azokra nem tudunk menni,mert akkor haza akar jönni velem és nem veszt részt a dolgokban,hanem végig mellettem van és az óvónõket elutasítja.Azt hozzá kell tennem, hogy 3 évig csak én voltam neki,nem tudtam másra bízni,nem volt tõlem távol,mert nincsenek nagyszülõk,az apuka sokat dolgozik.Ha itthon van velem akkor rengeteget vagyok vele,a délután az õvé.A problémám a következõ:Az óvónõ azt mondta,hogy szerinte valamit nagyon elszúrok,mert non szensz,hogy ezt csinálja amikor ott vagyok.Elég undok hangnemben mondta.Ez nagyon rosszul esett.Ön szerint normális a kisfiam viselkedése vagy tényleg az én hibám lenne?
válaszát elõre is köszönöm!tamara

Válasz >>>


Új élet, új óvoda Svájcban (2012-11-06 08:37:02)

Levélírónk 4 és fél éves kisfiát sok-sok új inger érte az elmúlt idõszakban, hiszen idegen országban, idegen kultúrában kellett idegen óvodát megszoknia. A helyzetet csak nehezíti, hogy a gyermek még nem beszéli az idegen nyelvet, ráadásul rendkívüli óvodai program is felkavarta mindennapjait.

Üdvözlöm!
A panaszom a következõ:
kisfiam 4és fél éves. Eddig Magyarországon járt, de az idén már Svájcban kezdte az óvodát. A nyelvet még nem beszéli, de lassan beleszokik az új környezetbe.
Most az óvodában egy zenés táncos hét van, ezért összevont csoportok vannak és új óvónõ, de ez csak 1 hétig tart.
Reggel 2 percet elkéstünk, és az új óvónõ szinte kikapta a kezembõl a gyereket, szóvá tette a késést (ez jogos). Itt nem szeretik, ha a gyerekeknek segítenek öltözésben, vetkõzésben, vécézésben, sõt a vele egykorú gyerekek már egyedül járnak óvodába. Az én gyermekem megszokta, hogy segítek neki. Amikor látta, hogy milyen durva az óvónõ, sírva fakadt.
A kérdésem: okoz ez törést a gyermekben?
Tegyek valamit? Vagy úgyis vége lesz ennek a hétnek és visszakerül a régi csoportjába.

Köszönöm megtisztelõ figyelmét
Üdvözli
Tné Monika

Válasz >>>


Nincs beszoktatás, bele a mély vízbe (2012-09-13 21:19:32)

Levélírónk csak az õszi szülõi értekezleten szembesült azzal, hogy a Waldorf óvodában, ahová 2 és 3 éves kisfiát íratta, egyáltalán nincs fokozatos, kíméletes beszoktatás. Ehelyett reggel fél 8 és 8 között le kell adni a gyereket, majd a szülõnek távozni kell. Jó ez így?

Waldorf Óvodába irattam a 2 és 3 éves fiaimat. A tanév hétfõtõl kezdõdik. Elõtte levõ szerdán volt egy szülõi értekezlet ahova a gyerekeket nem vihettem. Azt mondták, hogy beszoktatás NINCS. Hétfõ reggel fél 8 és 8 között jelenjünk meg és kötelezõ otthagyni a gyermeket. Nekem ez NAGYON meredeknek tûnik. A gyermekeim még soha nem jártak óvodába és nem ismerik az óvónénit sem. Mégis csak én egyedül protestáltam a "be kell dobni a mély vizbe" szlogen ellen.
Normális ez a módszer? Vagyis hogy nincs beszoktatási idõ közösen a szülõkkel?
Köszönettel BÁ

Válasz >>>


Félek az óvodától (2012-09-13 13:34:17)

... vallott õszintén érzéseirõl Reni, akinek 3 éves kisfia novemberben kezdi el az óvodát. Az anyuka igyekszik palástolni szorongását gyermeke elõtt, ám a félelmek attól még ott motoszkálnak benne. Vajon jó lesz kisfiának az óvoda? Vagy mégsem?

Tisztelt Óvonõk!

Az után érdeklõdnék, hogy én magam nagyon félek az óvodától! A kisfiam novemberben lesz 3 éves, úgy érzem , hogy nem kellene még neki menni, de a másik részrõl pedig azt érzem, hogy jó lesz neki...olyan helyen lakunk ahol nincsenek gyerekek így csak akkor tud gyerekekkel játszani ha játszóra megyünk, de akkor meg olyan örömtelien játszik a kis pajtásokkal.Beszélgetni szoktunk az oviról, de azt mondja nagyon sokszor, hogy nem megy, nem játszik majd a babákkal...félek hogy így is áll majd hozzá! Mivel bíztathatom? A másik a beszoktatás. Nagyon félek attól hogy sírni fog! Nem szeretném, de sehol nem marad meg nélkülem, sem a férjemmel, sem a szüleimmel! Nagyon félek elkezdeni is majd 25-én az egészet! Igyekszem palástolni félelmeim, hogy ne vegye át õket, ezért is kérek tanácsot. Meg attól még óvoda érett, hogy a pulcsiját és a pólóját nem tudja levenni, meg a cipõjét fel-le? Azon kivûl öltözik, a többit próbálgatjuk szépen, nyugodtan! Köszönöm elõre is segítségét! Reni

Válasz >>>


Hányásig sírja magát (2012-09-07 11:05:21)

Kinga összetört szívvel nézi végig, ahogy zokogó kisfiát kitépik a kezébõl az óvónõk, a gyermek pedig egyre jobban ellenszegül az óvodába járásnak. Éjjelente felriad, felsír, könyörögve kéri szüleit, hogy ne vigyék oda, miközben bölcsõdébe örömmel járt. Mi lehet a megoldás?

Kedves Óvonõ!

3 éves kisfiammal két hete kezdtük meg az óvodát. Elõtte bölcsödés volt, ahova imádott járni, szinte az elsõ perctõl szerette, 2 kisfiúval mély barátságot alakított ki. A nyáron nem vittem a bölcsibe, mert itthon vagyok a 8 hónapos öccsével és úgy gondoltam neki is megjár a pihenés. Az óvodát együtt választottuk ki nagyon várta, mindenkinek újságolta, hogy õ ovis lesz. Az elsõ héten, beszoktatáskor minden rendben ment, az óvónéni, aki nagyon kedves, barátságos már 2. nap után mondta, hogy fél órára hagyjam ott a fiam, mert nagyon jól érzi magát. Semmi baj nem volt.
Hétfõn vidáman mentünk az oviba. Ott aludt, a délutános óvonõ úgy várt, hogy ilyen értelmes, szuper kisgyerekkel ritkán találkozik. Egy könnycsepp sem volt aznap. Másnap kicsit sirdogált, mert egy kisgyerek megharapta, de ennek ellenére simán ment következõ nap is az oviba. Aztán valami megváltozott. Délután, amikor mentem érte közölte, hogy holnap nem jön oviba, ez egy buta hely. Éjjel többször felsírt, álmában mondogatta, hogy nem akarok menni, anyja gyere értem. Reggel épphogy kinyitotta a szemét és már sírt, hogy nem megy oviba. Aztán felöltöztetni is alig tudtam, az oviba üvöltve mentünk, ott alig bírtam odaadni az óvonéninek, mert sírt és kapaszkodott belém.Délután viszont vidám várt, az óvonõ szerint fél órát sírt reggel, aztán mikor kimentek az udvarra mintha elvágták volna a sírását. Engem nagyon megviselt a dolog, mert egyébként egy nagyon közvetlen, gyerekszeretõ kisfiú, aki nagyon könnyen barátkozik. A férjemmel egész este kérdezgettünk vele, hogy mi a baj, mert egész este sirdogált, hogy õ nem megy oviba. Annyit mondott, hogy nem szeret járni, mert nincs barátja, a nagyok (vegyes csoportba jár) nem játszanak vele.Azt az óvonõ is megerõsítette, hogy egyedül játszik, de ez szerinte természetes. Az éjjel a helyzet még rosszabb volt, fél éjszaka sírt, bekéredzkedett közénk és állandóan azt mondogatta, hogy nem megy oviba. Ma reggel rettenetes volt a helyzet, hányásig sírta magát, az oviban az ajtóba kapaszkodott, a szép szó nem segített, úgy tépték ki a kezdembõl.Teljesen tehetetlennek érzem magam, félek, hogy pszichésen megutáltatom a gyerekkel az ovit, hogy erõszakkal ott hagyom, de az óvonõ szerint ez a cirkusz nekem szól, engem "büntet" vele.Szerinte a fiam most jött rá, másfél hét után, hogy neki most végleg ott kell maradnia, nem játszóház ez, ahonnan haza lehet menni, ha meguntam. De azért nem értem ezt a viselkedést, mert a bölcsiben egyszer nem fordult elõ ilyen. Lehet, hogy rossz ovit választottunk és a gyerek soha nem fogja ezt szeretni? Vagy csak hiányoznak neki a régi barátai? És ha itt is lesznek pajtásai megoldódik a helyzet? Célszerû-e, ha hetekig erõszakkal viszem el az oviba az üvöltõ gyerekemet?
Köszönöm a válaszát!
Üdvözlettel:Kinga

Válasz >>>


Szétválasztott ikrek az óvodában (2012-09-06 23:27:17)

Levélírónk fájlalja, hogy 3 éves, beszoktatós ikergyermekeit más-más csoportba helyezték, valamint azt, hogy az óvónõk, dajkák teljes önállóságot várnak el már a kiscsoportosoktól is.

Tisztelt cím!
3 Éves iker lányaim 1 hete kezdték az óvodát és olyan problémákat véltem felfedezni, amikre nem találom a választ.Úgy érzem, az óvónõk átnéznek rajtuk, mintha ott sem lennének. Az elsõ naptól már õltözzenek teljesen egyedül, ami még sokszor egy 6 évesnek is nehezen megy,enni semmit nem hajlandóak,az egyik kislányom, aki amúgy is érzékeny, ebéd elõtt az anyukáját akarta. A 4.napon,a mellékhelyiségbe a 6 éves unokatestvérükkel küldik ki,és kettévették õket, mintha nem is lennének testvérek.Õk 3 évig mindig egymással egymás mellett voltak és attol félek,hogy ez a hirtelen elválasztás nagy törés lesz az életükben.Az érzékeny kislány már 3 éjszakán át nyugtalanul és fel-fel sírva aludt és bepisilt,egyre többet mondja,hogy nem akar menni,mert ott nem jó.Elõre is köszönöm a választ és a segítséget.

Válasz >>>


Visszatérés a pelenkához: bizalom-megvonást jelent? (2012-08-01 14:21:58)

Adrienn kislánya, -szaktanácsadó Óvónõnk tanácsa nyomán- , gond nélkül szobatisztává vált. Kb. 2 hónap után azonban elõször csak éjszaka, késõbb nappal is be-bepisilt. Az édesanyja újra pelenkát kezdett használni, ám bizonytalan: vajon jól tette-e?

Kedves Óvónõ!

Korábban már segítségemre volt 2,5 éves kislányom szobatisztaságával kapcsolatban, és hálásan köszönöm akkori válaszát, mert bizony mûködött a tanácsa.(Megvettem a könyvét is.) Akkor a wc szûkítõrõl lemondva sikerült a bilire áttérve teljesen szobatisztává válnunk. Gyönyörûen ment, mindenhol, nagyszülõknél is lett külön bilije, és tetszett neki, hogy magától intézi a dolgait. Aztán kezdõdött az éjszakai bepisilésekkel újra a dolog. Elõtte mûködött már korábban is (2 hónapig), hogy pár órával az esti elalvás elõtt felkeltettem pisilni, és reggelig már száraz volt a bugyi. Aztán ez nem volt elég, és éjjel 1x, 2x. a végén már 3x pisilt be. Éjszakánként ment az ágynemû, lepedõ, bugyi csere. Ahogy Ön is írta, külön kell választani a nappali és éjszakai szobatisztaságot. Így estére a 3 hét bepisilés után visszaadtuk a pelust. Az elsõ héten könyörgött, hogy ne, majd õ szól, de persze 3-szor pisilt éjjel ugyanúgy, így nem bírtam már, és megnyugtattam magam azzal, hogy az amúgy is el kell különíteni a nappali szobatisztaságtól, így csak ráadtam a pelenkát. (Mellesleg az öccséhez is kelek még 2x, így az éjszakai 5 kelés hetekig kimerített.)Eltelt pár hét éjszaka pelussal, látszólag megint minden mûködött, aztán a délutáni alvásra tért vissza a pisi. Betudtam a nagy melegnek és a sok ivásnak. Pár hét után itt is ráadtuk a pelust. De most mellé jött a bili elõtti bepisilés, és kint is szó és jelzés nélkül bepisil újra!! Míg a kezdettekkor 3 hétig a kakit mostam mindenhonnan (most az ügyesen belemegy a bilibe), most a pisivel nem gyõzzük. Úgy, hogy mondom másfél hónapig minden mûködött szépen.
Mára rutin lett neki a napközbeni bepisilés utáni újabb bugyi csere. Szemrebbenés, és szó nélkül megjelenik az újabb bugyiban, és akkor kérdezem, hol a másik bugyid? Az pisis lett, válaszol (teljesen nyugodtan), és keresem a nyomot a lakásban. Van egy mászó 10 hónapos öccse, aki miatt nem mindegy merre, hol talál tócsákat. Már nincs hely a lakásban ahol ne folyna rendszeresen a pisi (mi ágyunk, vagy evés közben a székre stb.) Egész eddig hittem, hogy elmúlik, de ma elegem lett, és visszaadtam rá a pelenkát. Egyszerûen nincs több türelmem. Nem bírom már! Májusban kezdtük, és augusztus van. Hogy lehet, hogy 1, másfél hónapig megy, utána meg elfelejti, és nappal is bepisil? Lehet, hogy most ezzel, hogy visszaadtam rá a pelenkát, és teljes bizalom-megvonást él át hónapokra-évekre pecsételtem meg a szobatisztaság kérdését?
Sajnos voltak gondok, ami oka lehetett mindennek: heti 2x vittem egész napra egy fizetõs bölcsibe, amit fél évig imádott. A szeretett óvó néni felmondott, de még volt, amikor már beszoktatták az új embert, így nem tudom ebbõl mit érezhetett. 2 alkalom telt el az új óvóbácsival, mikor reggel tombolással közölte õ nem marad itt, és ne hagyjam ott. Sose volt ilyen elõtte, és ott abban a pillanatban vártam, hogy óvóbácsi feloldja, és elüsse a helyzetet. Nem tette, én meg otthagytam a lányom. Kiabált zokogva utánam hogy õ nem alszik ott...szörnyû volt. Délben már mentem érte, mert egész délelõtt a fülemben csengett az eset. Összepakoltattam mindenét, és kivettem onnan, hisz nem kötelezõ, fizetek érte, és heti 2 napról volt szó. Gondoltam úgyis jön a nyári szünet ott is, nem erõltetem a dolgokat, nehogy soha ne menjen többet. (Majdnem 4 éves lesz, mire rendes oviba kerül, mert így vették csak fel.) Emellett majdnem egyidõben történt az az eset, hogy 9 hónapig apukájával aludt, én meg másik szobában a kistestvérével. Mivel ezt megelégeltük a férjemmel, elérkezettnek láttuk az idõt, hogy újra legyen közös hálószobánk, így a gyerekek egyedül maradtak a szobákban külön-külön. Ezt kísérte egy új gyerekágy vásárlás, aminek a lányom nagyon örült, és élvezte is. 2 hétre minderre jött az óvódai incidens. Továbbá azóta nem mozdul mellõlem, csak én csinálhatok mindent, a konyhából velem jön ki a fürdõbe, mindenki le van söpörve a színrõl. Esélyem sincs a nagyszülõknél otthagyni, mert õrjöng. Korábban heteket töltött ott is gond nélkül. Most egy lépést nem tudok megtenni nélkülük. Nehéz, mert építkezünk eközben, és jövõ tavasszal meg költözünk. Mi lesz ezzel az egész szobatisztasággal?
Üdvözlettel: Adrienn
Üdvözlettel: Adrienn

Válasz >>>


Következõ 10 beszoktatás


OVI.HU
KIEMELT HIRDETÉS
  Telki Óvoda
(Pedagógusi állást kínál)
Telki
óvodapedagógus
pedagógus bértábla+egyéb kiemelt anyagi juttatások
  Szőlőszem Óvoda
(Pedagógusi állást kínál)
Nagykovácsi
angol nyelvi nevelő
Kjt-n felüli, versenyképes
  Szőlőszem Bölcsőde
(Pedagógusi állást kínál)
Nagykovácsi
kisgyermeknevelő
Kjt-n felüli, versenyképes
  Zuglói Hétszínvirág Óvoda
(Pedagógusi állást kínál)
Budapest
óvodapesagógus
  Erdőszéle Óvoda
(Pedagógusi állást kínál)
Budapest
óvodapedagógus
megegyezés szerint
Forum
  Szülői vélemények zuglói általános iskolákról....
  Montessori iskolát keresek!
  HIRSCHSPRUNG-BETEGSÉG
  Aludj jól gyermekem!
  Két tannyelvû általános iskola
  Nehezen kezelhetõ gyermek
  Miért nincs iskolaelõkészítõ osztály?
  Logopédus , Szenzoros integrációs terapeuta - Vác és környéke
  A mese hatása a gyermekekre
  Ikrek együtt vagy külön?
  tapasztalatok a Waldorf-pedagógiával
  Asperger szindróma
  Autista óvóda
  Franciaorszagban élek
  Autista a gyerkőc?
  Ovikeresés
  Figyelemzavar - hiperaktivitás
  külföldi ovik
  Magán vagy állami??
  meleg allergia
  mit tegyek még?
  Gyermekpszichológus
  konyvek kulfoldre
  Óbudán keresek iskolát
  Ikrek
  Milyen iskolaba jarjon?
  Fóti Montessori óvoda
  Kamaraerdei Kerekerdő ovi
  Ismét váltsak vagy maradjunk?
  vírusos szemölcs
Óvónõ válaszol
  Miért nem szól, ha pisilni kell?
  Nagydolog: nem is olyan nagy dolog
  Iskolaérettségi vizsgálat
  Kistesó érkezik: család vagy óvodakezdés?
  Kisfiam retteg a szakállas bácsitól!
  Diszlexia, diszgráfia: óvodásnál miért nem állapítják meg?
  Nehéz óvodai beszoktatás
  Szobatisztasági és beszoktatási nehézség: amikor a bajok csõstül jönnek
  Traumatizáló repülõs nyaralás
  Még az unokaöccsétõl is fél
  A barátaimat szeretem, az óvó nénit nem!
  Beszoktatás: a gyerek nem érett az óvodára?
  Menjen vagy maradjon? A szülõk dilemmája az iskolakezdésrõl
  Szeretem az ovit és szeretem a kistesómat!
  Iskolaérettség: a döntés joga csak az óvónõé?
  Hirtelen fordulat: mégiscsak küldjük suliba?
  Fékevesztett feszültségek
  Muszáj beíratnom az iskolába?
  Retteg a zajoktól
  Az ovira nem akar emlékezni
  Kerüli a gyerektársaságot
  Okos, ügyes, de zárkózott
  Óvodaköteles vagy sem?
  Anya, ne hagyj itt!
  Elkezdjem a munkát vagy sem?
  Társas magány a vegyes csoportban
  Nem barátkozik senkivel
  Átlagon felüli gyermek: hogyan támogassuk?
  Óvodai visszaszoktatás
  Van helyünk, de nem a körzetes oviban...