Gyermeksziget
Nevelési kérdések
  Nehezen kezelhetõ gyermek
  Figyelemzavar - hiperaktivitás
  Óvodai nevelés a mûvészetek eszközeivel
  DVD elsõ osztályban
  Nem beszél
  pszichológus
  2 eves3 honapos kislanyom van!
  Eltérõ nevelési stílusok a családban
  Gyerekmunka
  Hiszti, akaratosság 2 és fél éves korban
Szülõk egymás közt
  Fogyatékkal élõ gyermekek
  Alternatív pedagógia
  Nevelési kérdések
  Ikrek
  Gyermekirodalom
  Csoportösszetétel
  Fejlõdési rendellenességek
  Egyéb
  Segítségkérés
  Szavazási témák - vitafórum
  Iskolakezdés
  Óvodakezdés
  Külföldön nevelem gyermekem
  Oviinfo
  Betegség
  Szobatisztaság
  Suliinfo
  Autizmus
  Utazás
  Nyaralás
  Tábor
  Bölcsõde
Munka - Állás
  Babysitter
  Babysitter külföld
  Babysittert keres
  Babysittert keres külföld
  Pedagógus állást keres
  Pedagógusi állások
  Óvodapedagógusi állások
  Dajka állást keres
  Dajka állások
  Nyelvtanár állást keres
  Nyelvtanári állások
  Óraadó, korrepetáló munkát keres
  Óraadó, korrepetáló munkák
  Egyéb munkát keres
  Egyéb munkák
  Mielõtt babysittert választana...
  Hirdetési etikett
Óvónõ válaszol
  egészségvédelem
  óvodai napirend
  gyermeknevelés
  gyermeki félelmek
  ábrázoló tevékenység
  óvodán belüli feszültségek
  beszoktatás
  balkezesség
  válás a családban
  óvodai ünnepek
  óvodai tevékenységek
  gyermekirodalom
  szobatisztaság
  testvérek
  óvodai beíratás
  csoportösszetétel
  egyéb
  iskolába lépés
  beszédfejlõdés
Alkoss velünk!
  Anyáknapja
  Mikulás
  Karácsonyi ötletek
  Farsangi jelmezek
  Húsvét
  Dekoráció
Képeslap küldés
  Szemünk fénye
  Szeretet üzenet
  Bocsánat
  Ünnepek
  Anyák napi képeslap
  Mikulás képeslap
  Karácsonyi képeslap
  Újévi képeslap
  Valentin napi képeslap
  Húsvéti képeslap
  Tavaszi képeslap
  Vicces
Játékok
Játokok
Kapcsolat
  gyermeksziget@gyermeksziget.hu


Hozzá szeretnék szólni!

Vissza a kérdésekhez!

Gyerekmunka
Szerintetek mennyit kell egy 5 éves kislánynak segítenie? Elvárható-e tõle, hogy õ tartsa rendben a szobáját, megterítsen a vacsihoz, pár percet vigyázzon a kistesóra(akkor is, ha nincs kedve),stb .Ilyen és ehhez hasonló apró feladatokra gondolok. Az én Vicuskám mindig kibújik ezek alól!


Szia! Egy öt éves gyerektõl teljes mértékben elvárható, hogy maga után tegyen rendet, segítsen elpakolni. Ebben az életkorban az óvodában is vannak naposok, akik megterítenek társuknak, összehajtogatják a terítõt, foglalkozások alatt és azon kívül kisebb megbízatásokat, feladatokat kapnak az óvónéniktõl és ezt képesek elvégezni. Ettõl semmi baja nem lesz egy gyereknek, sõt, szükséges ahhoz, hogy megtanulja az önkiszolgáló tevékenységeket. Ha idõnként lefoglalja kistestvérét(ugyanakkor marad ideje játszani), így segít anyukájának, az sem árt a fejlõdésének.

Kedves Anyuka!
Egy 5 éves gyermek életkorának megfelelõ apró munkákat, könnyen, szívesen elvégez, ha erre szoktatják. Semmi baja nem lesz egy kisgyereknek attól, ha elrakja a játékait, segít a terítésben, apróbb házimunkában a szüleinek. Természetesen fontos, hogy fokozatosan szoktassuk ehhez és legyen elég ideje játékra. Gondoljunk bele, az óvodában is terítenek a naposok és segítenek a gyerekek az óvónéniknek. Tõlük is kérhet tanácsot, hisz jól ismerik a gyereket és szakemberek.

Sziasztok !Valaki segithetne mert nem is tudom hová forduljak!A kislányom 5és fél éves Nagycsoportos a csoprtba be került 14 kicsi.A kicsiket a nagyok öltöztetik pizsibe udvarra.A lányom teljesen kész van tõlle nem is akar e miatt oviba menni.Óvonénikek jeleztem s közölte ez a nagycsoportos feladat része?Nem saját magát kéne megtanulni el látni nem értem valaki segitsen.Köszönöm

Kedves Anyuka! Szerintem egy öt éves kislánytól elvárható, hogy néha segítsen, de ha erõlteted, akkor még jó , hogy kibújik ezek alól!Várd meg , amíg õ megy oda hozzád, hogy Anyu , mit csinálsz, segíthetek énis? Ha nem segít szivesen, akkor ez csak rosszabb lesz, ha megpróbálod ráerõltetni a dolgot! Én a helyedben nem nagyon merném rábízni a kistestvérét, hisz õ még csak öt éves, szinte baba, akkor mekkora lehet a legkisebb?! Véleményem szerint a legjobb, ha a kicsi kiélvezi a gyerekkorát, és amíg játszhat, játszik.

Hiszen még csak 5 éves! Miért nem játszik inkább?

Szia. Nekem 4 gyerekem van és a legidõsebb a nyáron lesz 6. Õ mindenben segiteni a kar és mérges ha közlöm vele, hogy neki a játszás a dolga. Játékait akkor hajlandó elpakolni ha segitek neki igy még szorakoztatja is . Verseket találunk ki és minden játékot valami modon beleköltjük. Ma már egyedül is elpakol maga után. A legkissebb teso 4 hónapos és ha akkor kezd el sirni mikor én kint vagyok õ odamegy énekel neki vagy akezével játszik a baba elõtt hogy lássa õ is . Ilyenkor mindig megdicsérem és ezért rettentõ büszke magára

Kedves Anyuka Társam!
Magam is tudom,hogy egy kisgyermekes anyukának mindíg jól lön a segítség ha kicsi is.Ugyanakkor kislányod nem vett részt annak eldöntésében,hogy tesója szülessen.Még Õ maga is kisgyerek!!!Ebben a korban szivesen tevékenykednek a szülõvel együtt de ez nem valódi segítés csak annak a tanulása.Ha bevonod a redrakásba,egyszer csak önállóan is megfogja csinálni,de most még kicsi.Nekem 4 gyermekem van,a 3 nagyobb már teljesen önállóan ellátja magát,ha szükséges,de soha nem köteleztem Õket arra,hogy kistesójukra vigyázzanak./egyébként szivesen megteszik,ha ráérnek/Üdv.:egy 4 gyermekes védõnõ

Hello!En 13 vagyok!Szerintem neki meg nem segiteni kellene neked hanem jatszani, babazni!Nem varhatod el tole hogy mindenben segitsen neked, de ezzel nem azt akarom mondani,hogy abszolut ne segitsen,bizony kell hogy neha segitsen,de ha nem akar nem kell eroltetni!Ja es szerintem ha megvered, nem lesz jobb!Csak jobban eltavolodik toled!Nekem ez a velemenyem!Udv:Hajni

Szerintem sokat vársz el a lányodtól! Õ még csak 5 éves! Nézz utána szakirodalomban, hogy mik az életkori sajátosságok! Sokat fogsz belõle tanulni. Ne kelljen neki azt éreznie, hogy nem tud neked megfelelni. Nemsokára iskolába megy, azt kell megéreznie, hogy õ fontos! Fontos neked és a testvérének. Az a kérdés, mik azok a nevelési ezsközök, amikkel te az igényeidet közlöd, mert errõl nem írtál!
Üdv: Edit

Szia én egy 11 éves lány vagyok kb.3 hónapja kaptam egy hörcsögöt anya mielõt meg nem vettük volna azt mondta hogy nem fogom takarítani meghogy nem törödöm vele stb. és már azóta azt mondta hogy meg van lepõd ve én mondtam neki hogy meg mondtam.Sajnos egyedül nevel de mostanába azt mondta hogy meg van lepõdve mert mosogatok,reggelit készítek magamnak meg szombaton el megyek vásárolni.Vivi

Az én lányom 4 éves.A huga 2.Kérés nélkül tisztába rakja a hugicáját(néha már túl sokszor is!),kiveszi a hûtõbõl ami kell(pl.a reggelihez),megágyaz.Stb...Szerintem ez csak nevelés kérdése.Már a 2 éves is fogja a partfist és söprögeti a konyhát.Pedig gondolhatjátok,hogy nem mondja neki senki!Én sosem köteleztem ilyenekre a gyerekeket.Teljesen maguktól kezdték el csinálni.Éva

Kedves anyuka!!

Nem szabad megengedni kislányodnak hogy kibújon a munkák alól, ha megkéred egy két apróságra igenis meg kell csinálnia szót kell neked fogadnia. Ha ki akar bújni a kötelessége alól nyugodtan csapjál rá a fenekére ha szófógadatlan veled szemben.

üdvõzlõm!!

Nekem annyi a véleményem, hogy szerintem elvárható egy õtéves kisgyerektõl hogy rendben tartsa a szobáját és meg is tud teritenni ebédhez, természetesen elõtte mutassa meg neki anyukája, hogy kell terítenni, és az sem baj, ha a szülõ a terítésnél mellette van! Már csak azért is, mert esetleg a késsel elkezdhet játszadozni... Tehát legyen szülõ mellette! De a kistesóra ne vigyázzon, mert ahhoz még kicsi!

Szia!
Szerintem 5 évesen még jó, ha a szétdobált építõkockák egy részét összeszedik maguk után. (azt se minden gyerek hajlandó)
5 évesen korainak tartom a fél percnél tovább tartó elfoglaltságokat megkövetelni. Hiszen még a cipõbekötés is komoly feladat számukra.
Kis tesót pedig egyetlen pillanatra sem bíznék egy ilyen korú kicsikére.
Nekem 18 és 9 évesek... Még most sem lehet maradéktalanul megkövetelni tõlük a szobájuk rendezését. Ha noszogatom õket, akkor itt-ott elpakolnak, de úgyis be kell segítenem.
A nagy fiú kimossa a zokniait, mosogat magától és kiviszi a kutyát, de beágyazni vagy port törölni már nem hajlandó.
A kislány meglepi salátát "fõz" felmos és ablakot is pucol, de csak ha olyan kedve van.
Erõltetni nem lehet õket, mert csak dac és konfliktus lesz a vége. Én kivárom, míg önálló igényük lesz majd ezekre, addig is példát mutatok.
üdv. Anikó

Sziasztok!
12 éves, vagyok,elmondom hogyan éltem meg a dolgokat: magam után, ha nem is túl szívesen, de elpakoltam, viszont mikor jöttek ismerõsök és hozták gyereküket (akit rühellek, állandóan csúfolt, pedig nekem is lett volna jó sok lehetõségem õt csúfolni), majd játsszatok szépen... és elõszedett mindent, majd áá mégse ez, végül az egészet velem pakoltatták el... :( szóval ilyet ne!!!!!

Vigyázz a kistesóra való felügyeléssel, és semmiképp ne hagyd magára a 2 gyereket még pár percre sem, mert bármi történik, te vagy a felelős. Ezen kívül a kistesó a Te gyereked, nem az övé. Sőt, ő is a Te GYEREKED, ne feledd!

Ágota

Véleményem szerint a szobájának a rendbetétele, ha Ő csinálta a rendetlenséget elvárható, hogy Vicuska csinálja. Én már a kistesó vigyázásánál nagyon óvatos lennék. Szerintem sz nem tartozhat az Ő feladatai, és feleősségeihez, csak ha kedvet érez hozzá. Ha nem akkor ne erőltesd, mert csak feszültséget szül a kistesóval szemben, inkább próbálj kedvet csinálni hozzá.

Egy 5 éves gyermek számára a munka lehet játék. Jó érzelmi kapcsolat, sok dicséret és megerősítés fokozza a gyermek "munkakedvét", ha ezeket megkapja tőlünk szülőktől bármilyen apró mukát szívesen elvégeznek. A szidás az utasítgatás elveszi a gyermekek kedvét!
Szia: Gyöngyi

A kistesó oké, mert szeretnek a lányok babázni,rakja el a játkokat maga után és ha piszkot csinál azt is neki kell helyre hozni,de szerintem ennyiben ki is merülhet. Ebben a korban még a játéknak van tanító hatása.Persze, ha játszásiból főztök az nagyon izgi,de ne legyen mindennapos.Rá lehet úgyis venni,hogy:"Anyunak most úgy fáj a lába,segítenél egy icipicit nekem?Olyan jó lenne:)"Biztos segíteni fog.:D

mekkora a szoba? Talan eleg egy reszet! Az en
"fiamat" kuktaskodni csabitom, ez erdekli, lassan beleszokik a felelossegbe.. lassan.(ove a pudding, a palacsintateszta, a tejbegriz..zoldsegpucolas, vizontes) De mindehez kedvet csinalok.vannak olyan feledatai is amit nem szeret,azok alol nincs kibujas, mert a fejemre no, neki, nekem is rossz lesz orok konfliktusban.szerintem.

 

Következõ 20

A fórumban olvasható információk tartalmáért a Szerkesztõség semminemû felelõsséget nem vállal!


OVI.HU
KIEMELT HIRDETÉS
  Telki Óvoda
(Pedagógusi állást kínál)
Telki
óvodapedagógus
pedagógus bértábla+egyéb kiemelt anyagi juttatások
  Szőlőszem Óvoda
(Pedagógusi állást kínál)
Nagykovácsi
angol nyelvi nevelő
Kjt-n felüli, versenyképes
  Szőlőszem Bölcsőde
(Pedagógusi állást kínál)
Nagykovácsi
kisgyermeknevelő
Kjt-n felüli, versenyképes
  Zuglói Hétszínvirág Óvoda
(Pedagógusi állást kínál)
Budapest
óvodapesagógus
  Erdőszéle Óvoda
(Pedagógusi állást kínál)
Budapest
óvodapedagógus
megegyezés szerint
Forum
  Montessori iskolát keresek!
  Szülői vélemények zuglói általános iskolákról....
  HIRSCHSPRUNG-BETEGSÉG
  Aludj jól gyermekem!
  Két tannyelvû általános iskola
  Nehezen kezelhetõ gyermek
  Miért nincs iskolaelõkészítõ osztály?
  Logopédus , Szenzoros integrációs terapeuta - Vác és környéke
  A mese hatása a gyermekekre
  Ikrek együtt vagy külön?
  tapasztalatok a Waldorf-pedagógiával
  Asperger szindróma
  Autista óvóda
  Franciaorszagban élek
  Autista a gyerkőc?
  Ovikeresés
  Figyelemzavar - hiperaktivitás
  külföldi ovik
  Magán vagy állami??
  meleg allergia
  mit tegyek még?
  Gyermekpszichológus
  konyvek kulfoldre
  Óbudán keresek iskolát
  Ikrek
  Milyen iskolaba jarjon?
  Fóti Montessori óvoda
  Kamaraerdei Kerekerdő ovi
  Ismét váltsak vagy maradjunk?
  vírusos szemölcs
Óvónõ válaszol
  Miért nem szól, ha pisilni kell?
  Nagydolog: nem is olyan nagy dolog
  Iskolaérettségi vizsgálat
  Kistesó érkezik: család vagy óvodakezdés?
  Kisfiam retteg a szakállas bácsitól!
  Diszlexia, diszgráfia: óvodásnál miért nem állapítják meg?
  Nehéz óvodai beszoktatás
  Szobatisztasági és beszoktatási nehézség: amikor a bajok csõstül jönnek
  Traumatizáló repülõs nyaralás
  Még az unokaöccsétõl is fél
  A barátaimat szeretem, az óvó nénit nem!
  Beszoktatás: a gyerek nem érett az óvodára?
  Menjen vagy maradjon? A szülõk dilemmája az iskolakezdésrõl
  Szeretem az ovit és szeretem a kistesómat!
  Iskolaérettség: a döntés joga csak az óvónõé?
  Hirtelen fordulat: mégiscsak küldjük suliba?
  Fékevesztett feszültségek
  Muszáj beíratnom az iskolába?
  Retteg a zajoktól
  Az ovira nem akar emlékezni
  Kerüli a gyerektársaságot
  Okos, ügyes, de zárkózott
  Óvodaköteles vagy sem?
  Anya, ne hagyj itt!
  Elkezdjem a munkát vagy sem?
  Társas magány a vegyes csoportban
  Nem barátkozik senkivel
  Átlagon felüli gyermek: hogyan támogassuk?
  Óvodai visszaszoktatás
  Van helyünk, de nem a körzetes oviban...