Gyermeksziget
Szobatisztaság
  Korai biliztetés
  bilire szoktatas
  Szobatisztaság?
  Bili vagy nagy WC?
  Éjjeli szobatisztaság
  Mit tegyek ?
  Késői? szobatisztaság
Szülõk egymás közt
  Fogyatékkal élõ gyermekek
  Alternatív pedagógia
  Nevelési kérdések
  Ikrek
  Gyermekirodalom
  Csoportösszetétel
  Fejlõdési rendellenességek
  Egyéb
  Segítségkérés
  Szavazási témák - vitafórum
  Iskolakezdés
  Óvodakezdés
  Külföldön nevelem gyermekem
  Oviinfo
  Betegség
  Szobatisztaság
  Suliinfo
  Autizmus
  Utazás
  Nyaralás
  Tábor
  Bölcsõde
Munka - Állás
  Hirdetés kiemelés
  Babysitter
  Babysitter külföld
  Babysittert keres
  Babysittert keres külföld
  Pedagógus állást keres
  Pedagógusi állások
  Óvodapedagógusi állások
  Dajka állást keres
  Dajka állások
  Nyelvtanár állást keres
  Nyelvtanári állások
  Óraadó, korrepetáló munkát keres
  Óraadó, korrepetáló munkák
  Egyéb munkát keres
  Egyéb munkák
  Mielõtt babysittert választana...
  Hirdetési etikett
Fejlesztõpedagógus válaszol
  Fejlesztõpedagógus válaszol
Óvónõ válaszol
  egészségvédelem
  óvodai napirend
  gyermeknevelés
  gyermeki félelmek
  ábrázoló tevékenység
  óvodán belüli feszültségek
  beszoktatás
  balkezesség
  válás a családban
  óvodai ünnepek
  óvodai tevékenységek
  gyermekirodalom
  szobatisztaság
  testvérek
  óvodai beíratás
  csoportösszetétel
  egyéb
  iskolába lépés
  beszédfejlõdés
Alkoss velünk!
  Mikulás
  Karácsonyi ötletek
  Farsangi jelmezek
  Húsvét
  Anyáknapja
  Dekoráció
Képeslap küldés
  Szemünk fénye
  Szeretet üzenet
  Bocsánat
  Ünnepek
  Anyák napi képeslap
  Mikulás képeslap
  Karácsonyi képeslap
  Újévi képeslap
  Valentin napi képeslap
  Húsvéti képeslap
  Tavaszi képeslap
  Vicces


Hozzá szeretnék szólni!

Vissza a kérdésekhez!

Bili vagy nagy WC?
Sziasztok!
Szeretném a véleményeteket kérni a szobatisztaság kezdõ lépéseivel kapcsolatban. Kisfiam 2 éves lesz a jövõ hónapban, és erõlteni ugyan egyáltalán nem szeretnénk, de elérkezettnek tartjuk az idõt a pelus elhagyására. A folyamat már korábban elkezdõdött, és ott tart, hogy szól ha kaka van, illetve huncutul mosolyog, ha pisi van.( Megjegyzem 1 hetes nyaralás a nagyszülõkkel, és kezdhettünk mindent elõrõl!!)A bölcsödében is kérdezték, hogy bilizik-e otthon, (mivel próbálják a nyári idõszakban a gyerekeket kicsit szoktatni õk is a pelenka elhagyására) de mondtam, hogy mi szeretnénk kihagyni a bilizést, és "rögtön" a szûkítõt megpróbálni, amennyiben ez lehetséges. Szóval, már a nagy WC-be is pisilt, de a szûkítõre semmi áron nem akar ráülni. Pedig szépen tudja a folyamatot, lehúzza, kezet mos, és persze szagtalanít.
Kérem, aki tud néhány hasznos tanácsot és bevált lépésket a folyamattal kapcsolatban, írjon.
Köszönettel: Kata


Sziasztok! Sajnos én is ezzel a gondal küszködöm mint Kata. Az én kisfiam 4 éves és sajnos õ pelenkát kér ha kakilnia kell. Pisilni már Wc-be pisil azzal nincs gond. Most megy középsõ csoportba,és sajnos nem tudom mit tehetnék hogy rendesen szobatiszta legyen. Köszönettel EDINA

Szia Kata,
En 12 evig foglalkoztam kicsikkel illetve gyerekekkel es kozponti kerdes volt a bili vagy a WC. Nagyon fontos, hogy jatekkent kezelje a bilit, neha volt, hogy a fejukre huztak, vagy forditva ultek bele. A lenyeg, hogy probalja megtalalalni sajat maga az utat. Az egyik gyermeknek nagyon bevalt modszer, hogy ha bilire ult a bili mellett volt egy persely, amibe beledobhatot penzt, vagy barmit ha sikerult produkalnia. Ez roppant elvezetes volt es neha o maga akart a perselybe dobni, vagy mar beledobott valamit es ugy jelezte, hogy bilire kell mennie. A wc-t en nem eroltetnem, mert a bolcsiben ugy is hasznalni fogjak es mint olyan korban utanozzak egymast a gyerekek. Ha valamilyen jutalmazasfelet talaltok ki a bilizesert nagyon hasznos lehet. Sokszor elofordult, hogy a kedvenc macijaval jatszott a bilivel, forditva ultette ra, de utana megmutatta neki, hogy mi a helyes ut. Szerintem probaljatok ki ezt a modszert es ne eroltessetek semmit sem, mert akkor csak azert sem fogja megcsinalni. Sok sikert
Emese

Szia, Kata!
Ha nem a nagy WC zavarja, akkor bizonyosan a szűkítő. Több oka is lehet.
-Magasítja az amúgy is magas WC-t. Ez egy műanyag fellépővel megoldható - bár gondolom ezen már túlvagytok...
-A legtöbb szűkítő elég labilis, ide-oda csúszkál, ahogy a kicsi rá próbál ülni. Esetleg be is csípheti a kis combját, akkor nem csoda, hogy többet nem szeretné kipróbálni. Érdemes egy jó stabil ülőke felkutatása.
-Na és egy ilyen öntudatos kis fickó esetén nem tekinthetünk el attól a lehetőségtől sem, hogy ő TELJESEN úgyanúgy akarja végezni kis- és nagydolgait, mint Anya és Apa... Ha a nagyok nem használnak ilyen "izét", neki miért kéne?
Ilyen összehasonlítási alap a bilinél nincsen. Lehet, hogy mégsem kellene kihagyni ezt a lépést. Főleg azért, mert ezt a többi gyerektől is ellesheti, eleve az ő méreteihez van igazítva stb.
Amúgy gratulálok, hogy ilyen korán már ilyen "gondjaitok" vannak!
Legjobbakat!
Zsuzsa + 3 aprólék

Kikában (de nyilván máshol is) lehet kapni a lépcsős szűkítőt kapaszkodóval. Nekünk az vált be.
Sztem a nagyszülőkhöz mindig jó járni, attól még nem maradt senki pelusos, mert egy-két hetet a nagyszüleivel töltött. Na és, ha visszaesik? Nagy kaland.
Éjjel semmiképp nem kelteném. Nem tudhatjuk, hogy melyik álom-fázisban zavarjuk meg, mennyi idő aztán a visszaalvás, és másnap milyen fáradt lesz. Inkább egyelőre maradjon éjjelre a pelenka, és, ha egymás után többször szárazan ébred, akkor gumilepedővel felkészülve le lehet venni éjszakára is.
Én nem tiltakoznék a bili ellen, ha ahhoz nagyobb bizalma van. Nehogy aztán valami szorongás miatt legyen székrekedéses.
Előbb-utóbb leszokik arról is.

Szia!

Én úgy gondolom, a gyerekre kell bízni, hogy mit szeretne. Nálunk otthon bili volt, a szûkítõ nem kellett. A bölcsiben csak hosszas rábeszélésre ült a kis WC-re, és ott volt vele a gondozónõ, mert félt, hogy beleesik.Késõbb megszokta, és már nem félt. Itthon viszont a bilit használta. 4,5 éves, és most magától mondta, hogy már a felnõtt WC-be akar menni, a bilit azonban megtartottuk. Ne izgulj a szobatisztasággal sem. Minden gyerek "nagy" akar lenni, és magától fog szólni, hogy nem kell a pelenka. A mi gyerekünk egy ideig akkor is kérte éjjelre a pelenkát, amikor már szobatiszta volt. Igy nyugodtan aludt. Éjjel kár felébreszteni pisilni. Arra gondoljatok, ez egy átmeneti idõszak, végül minden egészséges gyerek szobatiszta lesz.És még valami. A már majdnem szobatiszta gyerek kudarcként éri meg a bepisilést.Legalább mi ne nehezítsük meg a dolgát

Nálunk a szûkítõs WC vált be, IKEA zsámollyal, meg persze a bölcsis kisvécé. Bili ellen magából kikelve tiltakozott, míg elõbbiekkel semmi problémája nem volt.

Szia! Nekem a kisfiam 2 éves és 3 hónapos volt, amikor egyszer csak magától szólt, hogy pisi, kaka, és ment a bilire úgy, hogy már nem kellett pelenka. Nem tudom másnál hogy van, de nálunk azonnal az éjszakai szobatisztaság is megoldódott, pisil mielõtt elmegy aludni, és kibírja reggelig, fel sem kel éjszaka. Nálunk bilin kezdtük, és kb. 3 hónap múlva már csak a wc-t használta. Szerintem ne erõltess semmit, mert minden magától oldódik meg. Lehet, hogy mire írok neked, addigra megoldódik a dolog. Anita

Kedves Kata!
Én egyetértek veled, bizony szoktatni kell a gyereket. De csak a bili a jó. A wc felnõtteknek való.Nem véletlenül találták ki a bilit, ott fertõzést se kaphat. Éjjelre is be lehet tenni a szobájába. Én 4 óránként keltem õt bilizni éjjel is, még sose pisilt be. Soksok sikert kívánok, menni fog,a nagymamákhoz ilyenkor ne engedd el.

Kedves Kata!
Én minden gyermekemnél megvártam azt a pillanatot, amikor õ maga mondta azt, hogy nem kell a pelus. Még ilyen gyöngéd terelgetést sem alkalmaztam, mint amilyenrõl írsz.Nekem ez az út bevált. A gyermekeim nagyon eltérõ életkorban lettek szobatiszták.Volt, amelyik másfél évesen, de volt, aki pár hónappal a három éves szülinapja elõtt. Õ egyik nap megkérdezte, miben alszik Apa. Mondtam, pizsamában.Na jó, folytatta, de van-e rajta pelenka. Hát az bizony nincs. Jó, akkor ezentúl rajtam se lesz. És éjszakára próbáltuk ki elõször. Semmi gond nem volt utána. Én mindegyiküket eleve a nagy WC-re szoktattam, a szûkítõt nem szerették õk sem. Nem is bántam, nem kellett magunkal cipelni mindenhová, nem volt újabb dolog, amirõl aztán le kellett szoktatni õket. Ha valamiben segítettem, örülök.Szia, Punchtorta

 

A fórumban olvasható információk tartalmáért a Szerkesztõség semminemû felelõsséget nem vállal!


KIEMELT HIRDETÉS
  Prücsök Otthon Családi Napközi
(Dajka állást kínál)
Budapest
dajka
megbeszélés alapján
  Zsuzsanna Sz.
(Babysitter)
BP-en, Óbudáról tömegközlekedéssel jól megközelíthető helyen
Hétfőn, szerdán, pénteken csak délelőtt, kedden és csütörtökön bármikor
1500, - Ft/gyermek/óra
  H. Szilvia
(Babysitter)
Budapest XiII. kerület és vonzáskörzete
heti 3 alkalom délután 5 órától
1800-2000 Ft/óra
  Telki Óvoda
(Pedagógusi állást kínál)
Telki
óvodapedagógus
pedagógus bértábla+cafetéria
  Hankó Margit
(Babysitter)
Budapest, Dunakeszi
alkalomszerű
Forum
  Nehezen kezelhetõ gyermek
  Szülői vélemények zuglói általános iskolákról....
  tapasztalatok a Waldorf-pedagógiával
  Asperger szindróma
  Autista óvóda
  Két tannyelvû általános iskola
  Franciaorszagban élek
  Autista a gyerkőc?
  Ovikeresés
  Figyelemzavar - hiperaktivitás
Óvónõ válaszol
  Kistesó érkezik: család vagy óvodakezdés?
  Kisfiam retteg a szakállas bácsitól!
  Diszlexia, diszgráfia: óvodásnál miért nem állapítják meg?
  Nehéz óvodai beszoktatás
  Szobatisztasági és beszoktatási nehézség: amikor a bajok csõstül jönnek
  Traumatizáló repülõs nyaralás
  Még az unokaöccsétõl is fél
  A barátaimat szeretem, az óvó nénit nem!
  Beszoktatás: a gyerek nem érett az óvodára?
  Menjen vagy maradjon? A szülõk dilemmája az iskolakezdésrõl
  Fejlesztõ játékok | Állássziget | OVIK | Picursziget | Fogyókúra | Könyvek | Kapcsolat