Gyermeksziget
Autizmus
  Asperger szindróma
  Autista óvóda
  Autista a gyerkőc?
  Autista a gyerek vagy nem autista?
  Autizmus vagy helytelen nevelés?
  AUTIZMUS
  autista gyermekek története
  autista gyermek iskolakezdése
Szülõk egymás közt
  Fogyatékkal élõ gyermekek
  Alternatív pedagógia
  Nevelési kérdések
  Ikrek
  Gyermekirodalom
  Csoportösszetétel
  Fejlõdési rendellenességek
  Egyéb
  Segítségkérés
  Szavazási témák - vitafórum
  Iskolakezdés
  Óvodakezdés
  Külföldön nevelem gyermekem
  Oviinfo
  Betegség
  Szobatisztaság
  Suliinfo
  Autizmus
  Utazás
  Nyaralás
  Tábor
  Bölcsõde
Munka - Állás
  Babysitter
  Babysitter külföld
  Babysittert keres
  Babysittert keres külföld
  Pedagógus állást keres
  Pedagógusi állások
  Óvodapedagógusi állások
  Dajka állást keres
  Dajka állások
  Nyelvtanár állást keres
  Nyelvtanári állások
  Óraadó, korrepetáló munkát keres
  Óraadó, korrepetáló munkák
  Egyéb munkát keres
  Egyéb munkák
  Mielõtt babysittert választana...
  Hirdetési etikett
Óvónõ válaszol
  egészségvédelem
  óvodai napirend
  gyermeknevelés
  gyermeki félelmek
  ábrázoló tevékenység
  óvodán belüli feszültségek
  beszoktatás
  balkezesség
  válás a családban
  óvodai ünnepek
  óvodai tevékenységek
  gyermekirodalom
  szobatisztaság
  testvérek
  óvodai beíratás
  csoportösszetétel
  egyéb
  iskolába lépés
  beszédfejlõdés
Alkoss velünk!
  Húsvét
  Anyáknapja
  Mikulás
  Karácsonyi ötletek
  Farsangi jelmezek
  Dekoráció
Képeslap küldés
  Szemünk fénye
  Szeretet üzenet
  Bocsánat
  Ünnepek
  Anyák napi képeslap
  Mikulás képeslap
  Karácsonyi képeslap
  Újévi képeslap
  Valentin napi képeslap
  Húsvéti képeslap
  Tavaszi képeslap
  Vicces
Játékok
Játokok
Kapcsolat
  gyermeksziget@gyermeksziget.hu


Hozzá szeretnék szólni!

Vissza a kérdésekhez!

Autista a gyerkőc?
Sziasztok!
3 éves kislányomról még Mo-on kiderült,hogy kommunikációzavaros,most 3 éves,nem beszél és nehezen kommunikál,vagy nem is! Azóta külföldre költöztünk,így még kevesebb lehetőségem van hasonló cipőben járó Anyukákkal fölvenni a kapcsolatot. Ez az első honlap,ahol találtam erre lehetőséget,szívesen meghallgatnék más szülőket is,hogy nekik milyen tapasztalatuk van. Kislányom elég nehéz eset,most spec oviba jár,de minden előítélet nélkül mondom,hogy Mo-on jobbnak találom a hozzáértők tudását,vagy csak kíváló szakemberekhez vezetett a sors? A beszédfejlődésére nem fordítanak akkora figyelmet,legalábbis én kevésnek érzem. Az is érdekel,ha vki esetleg integrált oviról tud nekem írni,hogy milyen jellegű,miket csinálnak,hány órát vannak bent... minden érdekel ebben a témában (autizmus)!
Megadom a mail címem: fuenzalida@hotmail.co.uk
Köszönöm mindenki segítségét,
Dina


Szia!
Szerintem nagyon is van alapja.Az ok nélküli dühkitörések nagyon gyanúsak,de az,hogy a zajok zavarják,szintén.
Akár autisztikus,akár nem ,már az is furcsa,hogy nem lehet vele elmenni valahova.Szerintem segítségre mindenképpen lenne szükségük.Üdv: Gabi

Sziasztok!
Egyik ismerõsöm problémájával fordulok hozzátok.A kisfia 3 éves,beszél de nem igazán érthetõen (szótár kell hozzá-legalábbis nekem) beszél,állandóan ugrál,mozog,semmi nem köti le,ha vmi hangosabb befogja a fülét és elkezd sikitani.De volt olyan is hogy mesenézés közben sikongatott,(olyan volt mint aki fél)pedig nem nézhet durva meséket.Konkrétan Thomast nézett a kislányommal.Kényszeres mozgást végez a lábával,ha hason fekszik,nem teremt egyáltalán szemkontaktust.Iszonyatos cirkusz a peluscsere,az öltözésrõl nem is beszélve.Volt,hogy nem tudtak elmenni valahová,mert nem tudták felöltöztetni.Jah és ami a legfontosabb az pedig hogy dühkitörései vannak,illyetve ha lehiggadt akkor provokálja az anyukáját.Mivel pedagógusként végeztem,nagyon gyanús a vislekedése,de nem vagyok szakember.Próbáltam már utalni arra a barátnõmnek,hogy el kellene vinni nevelési tanácsadóba,de rossznéven vette.
Szerintetek van alapja az aggodalmamnak?MErt a bartánõm és ha igy van akkor is rábeszélem hogy nézzék meg a kisfiát.
Válaszokat elõre is ksözönöm,nagyon fontos lenne minnél hamarabb.
Üdvözlettel:N.V.

Szia Krisz,
Nagyon fontos lenne, hogy ismerjem néhány iskolának a címét, ahol autista gyerekekkel foglalkoznak, mert egyik óvodásom (igaz még egy évet maradhat az oviaban)jövõre tanköteles lesz, de a szülõ nagy bajban van hová irassa majd iskolába, mert a környékünkön nincs tudomásunk róla, hogy ilyen intézmény mûködik.segítségedett elõre köszönöm .hugi

Kedves Dina!
Hasonló cipõben járunk, bár még nem töltöttük be a 3évet. 1,5 éves volt a kisfiam, amikor elmentünk egy családterapeutához, õ látatlanba rámondta a gyerekre, hogy fogyatékos, pedig most már biztos, hogy nem az. Ezután rengeteget olvastunk ezzel kapcsolatban, és rengeteg baromságot is találtunk.
A kiutat Tótszöllõsi Tünde (Bp. 3.kerület egyik ovijában dolgozik) mutatta meg nekünk az ayres torna segítségével. Õ úgy fogalmazott, hogy az agyat egy szekrénykéhez hasonlította, amiben fiókok vannak,és amiket a helyükre kell tolni. A kisfiam pl nem mászott, és a mai napig is ha lehet, nem használja ezt a közlekedési formát, de legalább már tud - így a fiók már majdnem a helyén van. Korábban mászás helyett seggen csúszva jött-ment.
A beszéd terén már jól haladunk, de ehhez szükséges a fentiekben írt dolog,tehát a fejlõdési sorrend.
A másik. Mi is megvettük az "Én is tudok beszélni" címû könyvet, amit egy logopédus ajánlott. És szeret vele "játszani"! Megmutat benne már egy csomó dolgot, és rendesen ki is mondja! Tehát ha odafigyel és nem kapkod, akkor mindent ki tud ejteni. Viszont ha összefüggõen akar beszélni, akkor olyan mint aki hadar, és éppen ezért igen keveset értünk meg abból, amit mondani szeretne. Pedig értelmes kölyök!
Érdekes, de õ is csinálja, hogy benéz az emberek arcába! De sok esetben inkább visszahúzódik, sõt, egy mukkot nem szól néhány ember környezetében. Mint aki szégyenlõs, vagy fél, hogy kinevetik.
A kislányod nem csinál úgy, mint aki "repülni készül"? Kézrázásra gondolok, amit minden baba csinál, de idõvel kinövik vagy elfelejtik. Ahogy én megfigyeltem, az örömöt és az izgalmat fejezik így ki. Nos. Ez sokak szerint probléma, és már mi is dolgozunk rajta, hogy ne csinálja. Valamennyire már mûködik nála az önkontroll!
Az evés: Mivel rossz evõ volt, így nehéz volt megtanítani neki az evõeszköz használatát. De meoldódott az ikea kalas étkészletével. Annyira jó, (bocs a kifejezésért): bumszli a nyele, hogy tuti jól meg tudja fogni a gyerkõc. Tehát már ez is megoldódott.
Maradt a "pelenka ügylet" és a nehézkes lefekvés esténként. :)
üdv: edi

Szia Krisz!

De örülök,hogy egy ilyen oviban dolgozol, akkor te sokat tudsz erről,például nem tudok olyanokat sem,hogy oviba mehet-e a kislányom,ha nem szobatiszta még,vagy,ha nem tud egyedül enni,én gyakorlok vele itthon kanállal enni,de mivel itt Angliában mivel csak 2 órát járnak naponta,szerintem az semmi,a kislányom iszonyúra igényli a közösséget,megy a gyerekek után, nevetgél,ha tetszik neki,odamegy hozzájuk,benéz az arcukba,mintha föl akarná venni a kapcsolatot velük, szóval a 2 óra miatt nem is esznek,csak kekszet,vagy chipset,meg ilyen "értelmes" kajákat,mindegy,engem az se zavar,csak így nem látja másoktól,hogy kanállal is lehet enni. Szóval mik a feltételek otthon,mert sokszor gondolkodom,hogy lehet jobb lenne neki ott, itt pl spec úszás sincs, ott már járhatna arra is,külön beszédfejlesztés sincs, azt mondják PECS-eljek vele itthon,egyrészt nem tudok,mert egyedül vagyok vele napközben,másrészt,mert nem is érdekli,meg rám nem figyel úgy,mint egy számára idegenre,otthon imádta a foglalkozásokat,itt sír,ha ovibaviszem,mert csak olyan gyerekek járnak,akiknek vmilyen fogyatékosságuk van, az egyik kislány állandóan sír,Szimi meg rettentő érzékeny a hangokra. Szerencsére még most járhat játszócsoportba,oda egészséges gyerekek járnak,és imádja,meg azt hiszem fontos,hogy találkozzon velük,végülis tőlük tanulhat...
Ha esetleg tudnál nekem pár információt írni,akár a mail címemre (fuenzalida@hotmail.co.uk)a feltételeiről az ovinak,vagy bölcsiknek,a költségeikről,meg,hogy hol vannak Bp-en,mert,ha úgy döntünk,hogy neki ott jobb a fejlesztés,akkor a III.ker-ben laknánk,nem tudom,hogy hol vannak esetleg a közelben ilyen integrált ovik.
Köszönöm a segítségedet és hozzáértésedet.
Dina

Szia!
Én óvónő vagyok egy integrált óvodában.A csoportomban van egy autista jellegű (a szakvélemény megfogalmazása szerint) kisfiú.Ő 5 éves,és egyáltalán nem beszél.A tavalyi évben nagyon nehéz volt vele.Rendszeresen földhöz vágta magát, el sem engedett minket,mindenhova elkísért bennünket. Az elmúlt évben inkább visszafejlődött mint előre. Idén viszont mintha kicserélték volna. Igaz, nem beszél, de mindent megcsinál,amit "egészséges" társai.Nagyon nagy fejlődésen ment keresztül.Nehéz a feladatunk, hiszen rajta kívül 18 gyerkőc vár arra, hogy az óvó néni csak rá figyeljen.De amikor csak időnk engedi, leülünk vele és több utánzáson alapuló játékos feladatot végeztetünk vele.Kirakózunk,építünk, vágunk, ragasztunk... Sajnos a beszédfejlesztésre nem igen marad időnk, ezért az óvodában fejlesztőpedagógushoz jár, valamint hetente egyszer logopédus jön hozzá, mert elég nagy a beszédindíttatása.A logopédussal pl. állathangokat utánoznak (ilyenkor a kisfiú csak a magánhangzókat ejti,jól felismerhetően). A könyv, ami alapján haladnak: "ÉN is tudok beszélni".
Az autizmus nagyon összetett,így én csak a saját tapasztalataimat tudtam leírni,ami nem túl sok ezen a téren. Óvodánk mellett egyébként egy autistákkal foglalkozó iskola működik. Sok érdekességet ott tudtam meg, de ott már 6-14 éves gyerekek vannak.
Krisz

 

A fórumban olvasható információk tartalmáért a Szerkesztõség semminemû felelõsséget nem vállal!

 

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
(Veszprém megye)

Ibolya u. 4., 8182 Berhida

Intézmény típusa: Állami fenntartású Általános Iskola

- International Daycare - Züm-Züm Bölcsi
(Budapest XI. kerület)

- Angol Tagozatos Általános Iskola
(Budapesti iskolák)

- Deák Ferenc Általános Iskola és Központi Műhely
(Veszprém megye)

- Gödöllői Damjanich János Általános Iskola
(Pest megye)

 

Ányos Pál Általános Iskola Nagyesztergár
(Veszprém megye)

Radnóti u. 41., 8415 Nagyesztergár

Intézmény típusa: Állami fenntartású intézmény

- Gyermekliget Általános Iskola
(Pest megye)

- Farkasréti Általános Iskola
(Budapesti iskolák)

- NEFMI Gyermekvédelmi Szolgáltató Központ, Esztergomi Gyermekotthon, Általános Iskola és Szakiskola
(Komárom-Esztergom megye)

- Zölderdõ Óvoda
(Budapest XII. kerület)
KIEMELT HIRDETÉS
  Csupa Csoda Tagóvoda Angyalföld
(Dajka állást kínál)
Budapest
mosodai és konyhás dadus
Bértábla szerint+kerületi juttatások
  Busy Bee Óvoda
(Dajka állást kínál)
Telki
dajka
megegyezés szerint
  Hegdűs Piroska
(Pedagógus állást keres)
Bp
42
  Angela
(Babysittert keres külföld )
Parizs kornyéke
h-p
320euro/ho + Parizsi metro kozlekedes
  Diana
(Babysittert keres )
Budapest, 14. kerület
hetente 3 alkalommal 2-3 óra
Forum
  HIRSCHSPRUNG-BETEGSÉG
  mit tegyek még?
  A mese hatása a gyermekekre
  Franciaorszagban élek
  Aludj jól gyermekem!
  Nehezen kezelhetõ gyermek
  Miért nincs iskolaelõkészítõ osztály?
  Szülői vélemények zuglói általános iskolákról....
  Montessori iskolát keresek!
  Két tannyelvû általános iskola
  Logopédus , Szenzoros integrációs terapeuta - Vác és környéke
  Ikrek együtt vagy külön?
  tapasztalatok a Waldorf-pedagógiával
  Asperger szindróma
  Autista óvóda
  Autista a gyerkőc?
  Ovikeresés
  Figyelemzavar - hiperaktivitás
  külföldi ovik
  Magán vagy állami??
  meleg allergia
  Gyermekpszichológus
  konyvek kulfoldre
  Óbudán keresek iskolát
  Ikrek
  Milyen iskolaba jarjon?
  Fóti Montessori óvoda
  Kamaraerdei Kerekerdő ovi
  Ismét váltsak vagy maradjunk?
  vírusos szemölcs
Óvónõ válaszol
  Melyik kezével írjon?
  Eleven, fegyelmezetlen, a szabályokhoz nehezen alkalmazkodik
  Miért nem mondja, ha tudja?
  Ez így nem fog menni!
  Miért nem szól, ha pisilni kell?
  Nagydolog: nem is olyan nagy dolog
  Iskolaérettségi vizsgálat
  Kistesó érkezik: család vagy óvodakezdés?
  Kisfiam retteg a szakállas bácsitól!
  Diszlexia, diszgráfia: óvodásnál miért nem állapítják meg?
  Nehéz óvodai beszoktatás
  Szobatisztasági és beszoktatási nehézség: amikor a bajok csõstül jönnek
  Traumatizáló repülõs nyaralás
  Még az unokaöccsétõl is fél
  A barátaimat szeretem, az óvó nénit nem!
  Beszoktatás: a gyerek nem érett az óvodára?
  Menjen vagy maradjon? A szülõk dilemmája az iskolakezdésrõl
  Szeretem az ovit és szeretem a kistesómat!
  Iskolaérettség: a döntés joga csak az óvónõé?
  Hirtelen fordulat: mégiscsak küldjük suliba?
  Fékevesztett feszültségek
  Muszáj beíratnom az iskolába?
  Retteg a zajoktól
  Az ovira nem akar emlékezni
  Kerüli a gyerektársaságot
  Okos, ügyes, de zárkózott
  Óvodaköteles vagy sem?
  Anya, ne hagyj itt!
  Elkezdjem a munkát vagy sem?
  Társas magány a vegyes csoportban