Gyermeksziget
Az iskolaérettség feltételei
  Az iskolaérettség feltételei
Fejlesztőjátékok
  Őszi kupak lottó
  Trabi Gabi és Lurkó Ferkó - Mese és fejlesztés
  Kupak-tanács - az újrahasznosított fejlesztőjáték - Fejlesztőjátékok
  Suli nyitogató fejlesztőkártya újragondolva - Fejlesztőjátékok
  Forma lomtalanítás - Fejlesztőjátékok
  Suli-nyitogató fejlesztőkártya
  Tapintókártya - Fejlesztőjátékok
  Mi van a zsákban? - Fejlesztőjátékok
Ikrek
  hármas ikrek
  Ikrek együtt vagy külön?
  Ikrek
  Hármasikrek
  hármasiker
  Nem egynemû ikerpár
  Ikrek és az iskolakezdés.
  ikerlányaim magatartása
  hármas ikrek
  ikreket várok
Szülõk egymás közt
  Fogyatékkal élõ gyermekek
  Alternatív pedagógia
  Nevelési kérdések
  Ikrek
  Gyermekirodalom
  Csoportösszetétel
  Fejlõdési rendellenességek
  Egyéb
  Segítségkérés
  Szavazási témák - vitafórum
  Iskolakezdés
  Óvodakezdés
  Külföldön nevelem gyermekem
  Oviinfo
  Betegség
  Szobatisztaság
  Suliinfo
  Autizmus
  Utazás
  Nyaralás
  Tábor
  Bölcsõde
Munka - Állás
  Babysitter
  Babysitter külföld
  Babysittert keres
  Babysittert keres külföld
  Pedagógus állást keres
  Pedagógusi állások
  Óvodapedagógusi állások
  Dajka állást keres
  Dajka állások
  Nyelvtanár állást keres
  Nyelvtanári állások
  Óraadó, korrepetáló munkát keres
  Óraadó, korrepetáló munkák
  Egyéb munkát keres
  Egyéb munkák
  Mielõtt babysittert választana...
  Hirdetési etikett
Óvónõ válaszol
  VIDEÓK
  egészségvédelem
  óvodai napirend
  gyermeknevelés
  gyermeki félelmek
  ábrázoló tevékenység
  óvodán belüli feszültségek
  beszoktatás
  balkezesség
  válás a családban
  óvodai ünnepek
  óvodai tevékenységek
  gyermekirodalom
  szobatisztaság
  testvérek
  óvodai beíratás
  csoportösszetétel
  egyéb
  iskolába lépés
  beszédfejlõdés
Alkoss velünk!
  Mikulás
  Karácsonyi ötletek
  Farsangi jelmezek
  Húsvét
  Anyáknapja
  Dekoráció
Mesék
  Kálmán iskolába megy - Kálmán kalandjai
  Vírus Ilus szinre lép - Kálmán kalandjai
  Kálmán és a védőöltözet - Kálmán kalandjai
  Széllel-bélelt szeretet mese - Kálmán kalandjai
  Gyere haza, Krampusz! - Kálmán kalandjai
  Csoki kaland - Kálmán kalandjai
  Foci vita - Kálmán kalandjai
Képeslap küldés
  Szemünk fénye
  Szeretet üzenet
  Bocsánat
  Ünnepek
  Anyák napi képeslap
  Mikulás képeslap
  Karácsonyi képeslap
  Újévi képeslap
  Valentin napi képeslap
  Húsvéti képeslap
  Tavaszi képeslap
  Vicces
Játékok
Játokok
Kapcsolat
  gyermeksziget@gyermeksziget.hu


Hozzá szeretnék szólni!

Vissza a kérdésekhez!

Ikrek és az iskolakezdés.
Sziasztok!

6 éves kétpetéjû ikerlányaim vannak, jövõ szeptembertõl kezdjük majd az iskolát. Tanácstalan vagyok azzal kapcsolatban, hogy a lányok egy osztályba járjanak vagy szétválasszam õket. A szakemberek sem tudnak erre a kérdésre egyértelmû választ adni.
Akinek van ezzel kapcsolatban tapasztalata, információja, kérem írjon!

Köszönöm

Klári


Szia! A pontos nevfcket nem tudom, e9s me1r nem voyagk ott a műhelyben, de bőrfeste9kkel van lefestve oldalt tf6bb re9tegben e9s azte1n viaszolva. Aje1nlom figyelmedbe a blogliste1mban oldalt a Handmade Shoes-t. Sok sze9pet e9s inff3t fogsz ott tale1lni. :)

Sziasztok!

Nekem az lenne a kérdésem, hogy mit tennétek akkor, ha az ikrek közül az egyik iskolaérett, a másik nem? Visszatarthatom-e az érettebb gyerkõcöt, vagy szétválasztom õket örökre? (Bár ebben az esetben nem kellene azon gondolkodni, hogy egy osztály vagy nem... :-) Nálunk ez a helyzet van, és teljesen tanácstalan vagyok. Kétpetéjû lányaim vannak, és külön csoportba járnak az oviban egyébként.

sziasztok

a csajok most kezdik a sulit, külön osztályba mennek, errõl írok pár gondolatot a blogomban, várok minden hozzászólást:)
A sulikezdésig igyekszem leírni mi hogy jutottunk el eddig a döntésig, aztán ugye jön a suli, a valóság:)
Ami még érdekes lesz, hogy 3 ikerpár lesz az elsõ osztályban, fiú-fiú, lány-lány, fiú-lány páros. Csak mi vesszük külön a csajokat.

ikrekacsaladban.blogspot.hu/

Én a keresztlányaim miatt böngészem az ikrekrõl szóló oldalakat.Ez a hozzászólásom teljesen más témát érint.
Néhányatoknak könyörgöm, hogy mielõtt megírnátok hozzászólásaitokat, tanulmányozzátok a Magyar helyesírás szabályai címû könyvet, kiemelten az igekötõs igék helyesírását! Magyartanárként a szívem hasad meg!

Kedves Attila!

Köszönöm szépen a választ! Sajnos nincs dátum a kérdésemen, mert a lányaim mára már ötödik osztályba mennek. Ettõl függetlenül teljesen egyetértek az általad írtakkal. A külön osztály tökéletesen bevált! Métneky Júlia könyvét még a mai napig is gyakran elõveszem, hasznos könyv. Gondolom neked egypetéjûek a nagylányaid. Remélem már rendezõdtek a lányokkal a gondok.

Minden jót kívánok, és még egyszer köszi a választ!

Szia Klári!
Azt tanácsolom Neked, hogy mindenképpen külön osztályba járasd a lányokat. Sõt, ha teheted, akár külön iskolába is, hogy az óraközi szünetekben se tudjanak találkozni.
Ha mindegyiknek lesz külön baráti köre, sokkal jobban tud majd az értelmük fejlõdni.
Minél elõbb és minél jobban válasszátok szét õket.
Ha túl szoros marad a kapcsolat közöttük, rengeteg dolgot félre fognak érteni azokból az információkból, amelyek a kettejük kapcsolatán kívüli világ felõl érkeznek hozzájuk.
Javasolom, hogy olvass bele Métneki Júlia: Ikrek könyve címû könyvébe.
Talán eléggé sokkolni fog a 261. oldalon látható Gibbon ikrek (lányok!) története.

A mi lányaink most már 23 évesek.
Õk középiskolában kezdtek külön osztályba járni, és óriási probléma lett abból, hogy az egyikük egyáltalán nem kommunikált a saját osztálytársaival, szünetekben is a testvérével és annak társaságával volt.
Mi is megjártuk már a lányainkkal a pszichiátriát. A börtönt hajszál híján eddig sikerült elkerülni. Most így a fenti könyvet olvasgatva sejtem, hogy teljesen félreértettük õket. A mentõsöknek, az orvosoknak, pszichológusoknak pedig halvány fogalmuk sem volt, hogy mirõl is van szó.

Minél hamarabb, és minél jobban, bátran válasszátok szét õket.
Ja, és minél többet foglalkozzál Te is és az apukájuk is külön-külön mindegyik gyerekkel. Külön el kell vinni kirándulni, stb. Kamaszkorban úgyis sok ellenállásba ütköztök majd, de addig még sokat lehet faragni rajtuk.

Sok örömet és kitartó türelmet kívánok Neked.
Attila.

Szia Klári!

Ugyan az én ikreim még kicsik, de ez a téme már most foglalkoztat engem is. Szerintem akkor érdemes szétválasztani õket, ha úgy látod, jót tesz nekik néha a különlét. Nem biztos, hogy nehezebb lesz velük azonos osztály esetén. Talán meg kellene õket kérdezni errõl. Könnyen elképzelhetõ, hogy szívesen lennének egy osztályban. Minden azon múlik, mennyire jól jönnek ki egymással.A masszõröm is ikres anyuka és mesélte, hogy az általánosban együtt szerette volna tudni a gyerekeit de késõbb a gimiben mégis külön osztályba tette õket, mert nem volt jó nekik mindig együtt. Mióta külön vannak, jobban érzik magukat és egymással is jobb lett a kapcsolatuk.Sokat segíthet neked ha szakembert is megkérdezel errõl. Bár szerintem hallgass az ösztöneidre és vond be ebbe a döntésbe õket is, elvégre ez róluk szól. Minden jót nektek!

Kedves Klári!
Kétpetéjû fiaim vannak, most lesznek 5 évesek, de már az "egy csoportba járjanak-e oviba" kérdésnél dönteni kellett, s most oly közel a suli.
Nem szabad elfelejteni, hogy az ikreknek (létszámtól függetlenül) egymástól és a szülõtõl is el kell váljanak az önállóság útján. Elég feladat az, hogy tõled és aputól elváljanak az ovi ill. az iskola idejére. Hagyni kell õket együtt! Folyamatában önállósodnak majd egymástól = más barátok, más kedvenc tanár és tantárgy.
A tanárok úgyis hivatkozni fognak egyik gyerekkel szemben a másikra, ill. fordítva is, függetlenül attól, hogy egy osztályba vagy egy évfolyamra járnak-e, mindenki hallotta már: "Bezzeg a testvéred...".
Írasd õket egy osztályba, és hagyd, hogy õk "váljanak külön"!!!!!
Üdv: Veronika

Szia! Az én fiaim is kétpetéjûek, én egy osztályba raktam õket. Most másodikosok és mondhatom semmi probléma velük. Az egyik kiváló a másik jeles tanuló volt elsõben és most a félévi is ilyen. Nálunk húzták egymást, sokszor az volt a baj ha az egyiknek jobb lett a dolgozata mint a másiknak. Még ha csak egy ponttal is. Szerintem ha van rá lehetõséged elsõbe inkább egy osztályba, és ha nem jó akkor változtass rajta. Egyébként a tanuláskor ( ha te tanulsz velük!) jobb az egyforma házi feladat. Sok sikert az iskolához neked is és nekik is.Üdvözlettel: Zsuzsa

Szia!
Az én lányaim 12 évesek. Eddig midig együtt voltak, de jövõre külön fognak járni,mert az egyik annyira rátámaszkodik a másikra,hogy semmi önállóságra nem hajlandó.Itt is érvényesül,hogy melyik a domináns.
Persze csak annyira "szedem" õket szét, hogy egy iskolába mennek,de külön szakra.A közlekedés miatt nyugodtabb vagyok ha ketten jönnek-mennek.Nálatok még bõven van idõ erre és majd meg fogod látni,hogy mennyire ragaszkodnak majd tinikorban is.Ha kétpetéjûek,akkor képesek leválni egymásról,de az egypetéjûek egy életen át függnek egymástól.

Szia Klári!

Én 45 éves szülõ vagyok, aki egyben Iker még pedig egy petéjü. nem tartom jónak, ha külön osztályba járnak majd a fiúk, igen szeretik öket össze hasonlitani, de akkor is meg teszik, ha külön osztályba járnak. Minket is külön osztályba írattak, de annyi trauma és megaláztatás érte a húgomat, hogy össze tettek minket, ekkor is probálkoztak bántani a húgomat, hogy nem elég jó ö csak második, de én mindig ott voltam, hogy megvédjem. És aki nem iker az nem tudja milyen közel is vagyunk egymáshoz, még úgy is, hogy több száz kilóméter választ el minket. Mai napig a mi kapcsolatunk, más mint a hagyományos testvérek közötti viszony. És ezt mondom úgy, hogy mi tudatosan nem akartunk iker lenni, ezért nagyon sokáig titkoltuk, hogy ikrek vagyunk, de rájöttünk felesleges mert mi akkor is mások vagyunk és ez így jó és ma már örülünk, hogy ikrek vagyunk.

Szia Klári!
Megértem a problémádat. Nekem is nagyon sok fejtörést okozott, hogy külön vagy egybe. Szeptemberben kezdték az iskolát, és végül is utólag azt mondom jól döntöttem: külön osztályba mentek. Két fiam van, nem egy petéjûek, de azt mondják nagyon hasonlítanak egymásra. (szerintem egyáltalán nem) Természetre teljesen különbözõek, más az érdeklõdésük, de mivel az eddigi életünk során tapasztalatak alapján mindenki egyként kezelte õket, így az Õ érdeküben jobbnak láttam, ha külön mennek. Sajnos a pedagógusok eleinte nagyon rossz szemmel néztek rám, de amkor elmagyaráztam nekik az indokaimat (önkéntelen összehasonlítások, az egymás közötti rivalizálás során ha az egyiket siker élmény éri azt a másik ne érje kudarcként) már belátták, hogy igazam van. Mi már korábban készültünk erre - nyártól külön szobát kaptak - és folyamatosan mondtam Nekik, hogy külön osztályba lesznek. Az biztos, hogy szülõként nagyon nehéz ketté szakadni, de értük megéri. Már látom, hogy hosszú távon megéri.
Anikó

nekem is ikreim vannak két lányom 10 évesek és két fiam õk 9honaposak a lányok egy osztájba járnak de kûlõn padsorba ûlnek ez igy nagyon jo itthon nagyon sokat segitnek egymásnak

Sziasztok! Én is ikres anyuka vagyok,és óvónéni. Egypetéjû ikrek a fiaim, bár már 16 évesek, a tapasztalataimat azért megírnám.Azt, hogy az ikrek egy osztályba kerüljenek-e, vagy sem, a gyerekeket megfigyelve kell eldönteni, ill. hogy a szülõk milyen nézetet képviselnek. Ha a szülõk eddig az egyforma öltöztetés, az ikerség kihangsúlyozása hívei voltak,várható,hogy sikerült a gyerekekben kialakítani egy összekötõ szálat, amit nehéz átvágni.Fontos megfigyelni-óvónénik tapasztalatát is megkérdezni- hogy mennyire erõs a két gyerek kötõdése, rivalizálnak/versengenek/-e egymással.Az is probléma okozója, ha az egyik gyerek talpraesettebb, mint a másik, és folyamatosan ellenõrzése alatt tartja a testvérét, mindent megold helyette, istápolja minden helyzetben. Ha ezek közül valamelyik fennáll, feltétlen meg kell próbálni a külön osztályba íratást, legfeljebb a beiratkozásnál meg lehet próbálni megbeszélni, hogy figyeljék a gyerekeket, és ha úgy látszik, nem bírják külön, a tanítók is úgy ítélik meg, hogy nem jó a helyzet, legyen lehetõség egy osztályba kerülniük.Ha a gyerekeknek sok az egymás közelsége, nem jó, ha állandóan együtt vannak. Nincs külön élményük, nem lehet saját kis titka, mert a másik minden lépésérõl tud... ez rettentõen terhes lehet és hosszú távon ronthatja a gyerekek közti kapcsolatot.Ha együtt járnak a gyerekek, feltétlen fontos, hogy ne egy padba ültessék õket! Fontos rögtön az elején megbeszélni a tanító nénivel, hogy mennyire tudja megkülönböztetni a gyerekeket, ha nehéz neki, bezéljük meg, milyen módon segítsük ezt neki/ nálunk az egyik fiam a kék holmikat szerete, a másik a zöldhöz húzott, így adva volt a támpont.Persze ha együtt vannak, az sok szempontból könnyebb NEKÜNK, mivel egy szülõi értekezletre kell menni, mivel ugyanaz a tananyag, ugyanazt tanulják, egyféle dolgot kell gyakorolni mindkettõvel _nem egyszerre!!!!Az én fiaim mint már írtam egypetéjû ikrek, kiscsoportban egymás nélkül semmit sem csináltak. Középsõs korukban már elkezdtek rivalizálni egymással, ami nagycsoportos koruka nagyon kellemetlen lett. Ez azért alakult ki, mert teljesítményükben is, kinézetükben is túl egyformák voltak, próbálták maguk elõtt eldönteni, ki miben jobb a másiknál, de nem jutottak látványos eredményre. A nagycsoportot mégegyszer járták, és kerestem egy olyan óvódát, ahol külön csoportba járhattak, viszont az udvaron találkoztak, ha akartak. Ez az idõszak nagy nyugi volt!!!Az iskolában már nem tudtuk ezt összehozni, egy osztályba jártak. Nem betegedtek bele, de mindenki érezte, hogy nem ez az ideális esetünkben. Ahogy nõnek, sok beszélgetéssel, lelkizéssel lehet segíteni ennek a helyzetnek a feldolgozását.

Szia Csilla vagyok Nekem is ikreim vannak egy fiú és egy lány. ÕK MÁR 11ÉVESEK EGY OSZTÁLYBA JÁRNAK és semmi gondunk nem volt.Segitenek egymásnak,külön padban ülnek külön barátaik vannak.Semmi hátrányuk nincs abbol,hogy egy osztályba járnak.Megvédik egymást összetartoznak mégis két külön gyerek.Szerintem nem kell szétválasztani öket.Sok sikert.

Szia Andi!

Én sem így gondoltam, csak mostanság sok ikres szülõt hallok, hogy erre hivatkozik. Elnézést ezért.
Lehet, hogy már ugrok erre a mondatra.... :)
Sok olyan anyukát olvastam, akik nem ikres szülõk voltak, és joggal ki voltak akadva, hogy ilyen okokra hívatkozva nem viszik két külön órára, iskolába az ikreket - miközben nekik nincs is más választásuk.
Az elsõ idõk az ikres szülõknek nehezebbek, mint az egyes szülöttek esetében - persze, itt is lehetnek eltérõ esetek, a nagy átlagot éretem - de utána az ikres szülõk hajlamosak keresnni az egyszerûbb megoldást. De miért ne tennék, amikor erre állt be az agyuk, és az én agyam is.
Na, de ez már más téma.... :)

Évi

Kedves Évi!
Nem azt akartam sugallni, hogy a döntéshozatalnál szempont kell, hogy legyen, hogy így v. úgy könnyebb legyen a szülõnek. Csak tényként említettem meg; hogy némi több odafigyelést, szervezést stb. kíván meg a külön osztályba íratás. Teljesen egyetértek a véleményeddel és sajnálom, ha félreérthetõ volt az írásom számodra.

Sziasztok!

Én is ikres anyuka vagyok, és egyben ikrepár egyik fele.
Nehéz kérdés, de semmiképp sem lehet szempont, hogy így könnyebb a szülõ dolga, vagy hogy ha az egyik hiányzik, haza tudja hozni a másik a házit.

A feladat: két önálló, egymástól elszakadni tudó emberke felnevelése. Ezt pedig egy nem iker már 8 hónapos korától kezdi tanulni, míg az ikek akár tinédzser korukig nem tanulják meg az igazi önállóságot. Minidig biztonságérzetet ad a másik. Minél hosszabban össze vannak kötve, és nincsenn önálló tapasztalatuk, annál nehezebb lesz késõbb.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy külön osztály, hanem azt, hogy meg kell teremteni a lehetõséget, hogy megtanulják az önállóságot minél hamarabb. A külön osztály csak eszköz lehet, de a hirtelen szétválasztásnak is vanak hátrányai. Ez is egy folyamat.
Tehát, tényleg csak Ti tudjátok eldönteni, hogy ebben a folyamatban hol jártok, de ne áltassa magát az ember azzal, hogy egy osztály, de külön pad megoldja ezt a problémát. Az érzés megvan, hogy a másik ott van, és ez vagy gátolja, vagy segíti a másikat. Tehát, mindenképp hatással van rá.
Hiányzás: ha van barátja egy gyereknek, akkor az is el tudja hozni a házit. Ezek nem szempontok, viszont ha van ilyen barát, már nagy nyereség!

Évi

Szia Klári!
Megértem tanácstalanságodat, ugyanebben a helyzetben vagyunk a férjemmel. Ikerfiaink is 2009 szeptemberében kezdik az iskolát. Nagyon sokat gondolkodom rajta, hogy egy osztályba járjanak v. külön. Az biztos, ha külön járnak, akkor a szülõre több feladat és nagyobb figyelemmegosztás hárul! pl. Ha az egyik beteg, nincs aki a leckét hazahozza. Ez külön szervezés! Az egyik tanító néni ezt kér, a másik azt és máshogy . stb.
DE! Mindkettõnek lenne külön kis élete, barátai, élményei, titkai, amit azzal és akkor oszt meg, akivel és amikor akar. Lenne egyéni SZABADSÁGA!
Mérlegelni kell sok szempontot; legfõképpen a gyermekeid megnyilvánulásait, reakcióit kettejük kapcsolata szempontjából.
Az én fiaim teljesen különbözõ személyiségek: más vérmérkséletûek, tempójúak, ízlésûek. Levi fiam szereti Bencét cukkolni, piszkálni, amit Bence elég nehezen visel. Folyamatos versengés van köztük a figyelmünkért. Nehezen viselik, ha valamelyikük már többet v. jobban csinál a másiknál. pl. Levi megtanult masnit kötni, de Bence dacból sem hajlandó megpróbálkozni vele ill. megtanulni. Ez a folyamatos megfelelni akarás nem jó! Az oviban egy csoportba járnak, de külön ülnek és külön is szoktak játszani. Én úgy gondolom és a kolleganõim is (óvónõ vagyok), hogy célszerûbb lenne õket külön osztályba járatni.Az anyai szivem sajnálja õket, de a pedagógus énem, azt mondja, hogy hosszútávra a külön osztály jobb megoldás. Jobb, ha külön is megtanulnak boldogulni; nem jó,ha nagyon össze vannak nõve és nem tudnak nyitni mások felé. Ettõl még lehet nagyon kiegyensúlyozott, szeretõ testvérkapcsolatuk és ragaszkodásuk egymás iránt. Nem akarlak befolyásolni, csak a saját példámat írtam le Neked.A lányaidat Te ismered a legjobban; csak Te tudsz dönteni, hogy miként lenne a jobb nekik.JÓ DÖNTÉST! Andi

szia szerintem tündének igaza van együtt tanulnak segítik egymást,az én ikreim egyosztályba járnak de kértem,hogy ne ültessék öket egymás mellé nekünk ez bevált de azt nem aálom,hogy ök döntsenek nem tudnak még mérlegelni,nálam a srácok se veled se nélküled ha össze vesznek külön szobát akarnak nem akarnak együtt játszani esti fektetésnél viszont meg várják egymást nem aludnának el külön külön nagyon vigyázz hogyan döntesz mert ha nem jól csak kárt okozol.az ikrek nem olyanok mint a testvérek,hogy külön korosztály külön érdeklõdési körrel ikrek között más a kapcsolat.

 

Következõ 20

A fórumban olvasható információk tartalmáért a Szerkesztõség semminemû felelõsséget nem vállal!

 

Dominó Általános Iskola
(Budapesti iskolák)

Lenhossék u. 24-28., 1096 Budapest

Intézmény típusa: Állami fenntartású intézmény

- Petőfi Sándor Általános Iskola
(Pest megye)

- Reményik Sándor Református Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
(Fejér megye)

- Bambi Óvoda
(Budapest XIII. kerület)

- Kolping Általános Iskola és Gimnázium
(Budapesti iskolák)

 

Gárdonyi Géza Általános Iskola
(Budapesti iskolák)

Bartók Béla u. 27., 1114 Budapest

Intézmény típusa: Állami fenntartású intézmény

- Deák Ferenc Általános Iskola és Központi Műhely
(Veszprém megye)

- Nyomós érvek az iskolakezdés halasztásához. Melyek ezek? Mit írjunk a kérelembe?
(Iskolába lépés)

- Lengyel Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola
(Budapesti iskolák)

- Patrona Hungariae Általános Iskola, Gimnázium, Diákotthon és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
(Budapesti iskolák)
KIEMELT HIRDETÉS
  Kovácsné Éva
(Babysitter)
Budapest, Zugló és környéke
h-p, és hétvége, este-éjszaka
  Kerekerdő Magánóvoda
(Dajka állást kínál)
Budapest, II.
dajka vagy pedagógiai asszisztens
Versenyképes
  Kovács Borbála
(Babysitter)
Budapest
bármikor
2000 ft / óra
Forum
  HIRSCHSPRUNG-BETEGSÉG
  hármas ikrek
  mit tegyek még?
  A mese hatása a gyermekekre
  Franciaorszagban élek
  Aludj jól gyermekem!
  Nehezen kezelhetõ gyermek
  Miért nincs iskolaelõkészítõ osztály?
  Szülői vélemények zuglói általános iskolákról....
  Montessori iskolát keresek!
  Két tannyelvû általános iskola
  Logopédus , Szenzoros integrációs terapeuta - Vác és környéke
  Ikrek együtt vagy külön?
  tapasztalatok a Waldorf-pedagógiával
  Asperger szindróma
  Autista óvóda
  Autista a gyerkőc?
  Ovikeresés
  Figyelemzavar - hiperaktivitás
  külföldi ovik
  Magán vagy állami??
  meleg allergia
  Gyermekpszichológus
  konyvek kulfoldre
  Óbudán keresek iskolát
  Ikrek
  Milyen iskolaba jarjon?
  Fóti Montessori óvoda
  Kamaraerdei Kerekerdő ovi
  Ismét váltsak vagy maradjunk?
Óvónõ válaszol
  Nem akar szerepelni
  Könnyes beszoktatás
  Beszoktatás miatti megrázkódtatás
  Nem akar beszélni és a beszoktatás is nehezen megy
  Melyik kezével írjon?
  Eleven, fegyelmezetlen, a szabályokhoz nehezen alkalmazkodik
  Miért nem mondja, ha tudja?
  Ez így nem fog menni!
  Miért nem szól, ha pisilni kell?
  Nagydolog: nem is olyan nagy dolog
  Iskolaérettségi vizsgálat
  Kistesó érkezik: család vagy óvodakezdés?
  Kisfiam retteg a szakállas bácsitól!
  Diszlexia, diszgráfia: óvodásnál miért nem állapítják meg?
  Nehéz óvodai beszoktatás
  Szobatisztasági és beszoktatási nehézség: amikor a bajok csõstül jönnek
  Traumatizáló repülõs nyaralás
  Még az unokaöccsétõl is fél
  A barátaimat szeretem, az óvó nénit nem!
  Beszoktatás: a gyerek nem érett az óvodára?
  Menjen vagy maradjon? A szülõk dilemmája az iskolakezdésrõl
  Szeretem az ovit és szeretem a kistesómat!
  Iskolaérettség: a döntés joga csak az óvónõé?
  Hirtelen fordulat: mégiscsak küldjük suliba?
  Fékevesztett feszültségek
  Muszáj beíratnom az iskolába?
  Retteg a zajoktól
  Az ovira nem akar emlékezni
  Kerüli a gyerektársaságot
  Okos, ügyes, de zárkózott