Gyermeksziget
Óvónõ válaszol
  egészségvédelem
  óvodai napirend
  gyermeknevelés
  gyermeki félelmek
  ábrázoló tevékenység
  óvodán belüli feszültségek
  beszoktatás
  balkezesség
  válás a családban
  óvodai ünnepek
  óvodai tevékenységek
  gyermekirodalom
  szobatisztaság
  testvérek
  óvodai beíratás
  csoportösszetétel
  egyéb
  iskolába lépés
  beszédfejlõdés
Munka - Állás
  Babysitter
  Babysitter külföld
  Babysittert keres
  Babysittert keres külföld
  Pedagógus állást keres
  Pedagógusi állások
  Óvodapedagógusi állások
  Dajka állást keres
  Dajka állások
  Nyelvtanár állást keres
  Nyelvtanári állások
  Óraadó, korrepetáló munkát keres
  Óraadó, korrepetáló munkák
  Egyéb munkát keres
  Egyéb munkák
  Mielõtt babysittert választana...
  Hirdetési etikett
Szülõk egymás közt
  Fogyatékkal élõ gyermekek
  Alternatív pedagógia
  Nevelési kérdések
  Ikrek
  Gyermekirodalom
  Csoportösszetétel
  Fejlõdési rendellenességek
  Egyéb
  Segítségkérés
  Szavazási témák - vitafórum
  Iskolakezdés
  Óvodakezdés
  Külföldön nevelem gyermekem
  Oviinfo
  Betegség
  Szobatisztaság
  Suliinfo
  Autizmus
  Utazás
  Nyaralás
  Tábor
  Bölcsõde
Alkoss velünk!
  Anyáknapja
  Mikulás
  Karácsonyi ötletek
  Farsangi jelmezek
  Húsvét
  Dekoráció
Képeslap küldés
  Szemünk fénye
  Szeretet üzenet
  Bocsánat
  Ünnepek
  Anyák napi képeslap
  Mikulás képeslap
  Karácsonyi képeslap
  Újévi képeslap
  Valentin napi képeslap
  Húsvéti képeslap
  Tavaszi képeslap
  Vicces
Játékok
Játokok
Kapcsolat
  gyermeksziget@gyermeksziget.hu


gyermeki félelmek

Kérdezni szeretnék

Éjszakánként felriad, ha itt a babysitter (2013-03-11 16:00:00)

Niki 13 hónapos kisfia, aki bár nagyon jó alvó, de rendszeresen felriad, ha éjszakánként babysitter õrzi az álmát. Ilyenkor sírva ébred és akár 2 órát is fent van éjszaka. Hogyan lehet megoldani ezt a problémát?

Kedves Ovónõ!
Nekem egy olyan problémám van, hogy külföldön élünk, mivel sem a férjemnek sem pedig nekem nincsenek szüleink, így 13hónapos kisfiúnk mellé kerestünk 5 hónapja egy babysittert hogy néha mi is ki tudjunk mozdulni .A problèma az hogy megfigyeltem , azokon a napokon amikor jön a babysitter , mindig felébred éjjel , hozzáteszem 2 hónapos kora óta átalussza az éjszakát este 9-reggel 8-ig!Nem tudom ennek mi lehet az oka , hiszen látom hogy a gyerek nagyon szereti a babysittert és viszont! Nem jàtszanak olyant sem amitõl esetleg megijedhet, márpedig õ sírva èbred mintha valami baj lenne!A gond csak az hogy már lassan nem merünk elmenni itthonról este ,mert félek hogy éjjel felébred a gyerek, legutóbb 2 órát is fenn volt éjszaka!Esetleg tudna tanácsot adni hogy mit tegyek/tegyünk másképp?
Köszönöm vàlaszát!
Niki

Válasz >>>


Derékba tört hosszú hétvége (2013-03-04 12:22:48)

Levélírónk aggódik, hogy 2 éves kisfiánál szokatlan, számára érthetetlen viselkedés ütötte fel a fejét. Legutóbb egy ausztriai síelést kellett félbeszakítani és hazajönni, mert a fiúcska nem tudta megszokni az új környezetet.

Kedves óvónõ!
Elkeseredettségemben találtam rá az oldalra, aminek meg is örültem, hisz segítségre lenne szükségem, vagy csak egy jó tanácsra.
Kisfiam decemberben töltötte be a második életévét, és azóta számomra kezelhetetlen szituációk sorozatát kell átélnem.
Egy konkrét esetrõl lenne most szó, a hétvégén ausztriában voltunk egy hosszú hétvégén. Amint a szállodába értünk, az én fiam rázenditett, hogy HAZA MEGYÜNK. Elõször nem vettem róla tudomást, gondoltam majd elfelejti. De sajnos nem úgy volt. a vacsoránál hangosan kiabálta e bûvõs mondatot, éjjel 2 órakkor felsirt, és ordította hogy hazamegyünk, ez 4 óráig tartott, majd másnap ezzel ébredt, és egész nap ezt hajtogatta. Aktív programot szerveztünk neki, a szánkózástól kezdve, a játszótérig, csak róla szólt az egész nap, de semmi nem volt jó, haza akart menni. Nem hatott rá sem az igéret, sem a szép szó, így egy nappal elõbb a tervezettnél hazajöttünk, mert ez már nem arról szólt, hogy jólérezzük magunkat, hanem a folyamatos kûzdelemrõl.
A kérdésem az lenne, ilyenkor mi a helyes döntés, hagyjak teret a gyerek akaratának, vagy küzdjünk a végtelenségig a saját akaratunkért?
Válaszát köszönöm!

Válasz >>>


Kisgyermekkori félelmek (2013-03-01 07:18:59)

Levélírónk 2,5 éves kisfia elkezdett félni az erõs zajoktól. Mára már nem csak a szomszédból áthallatszó fúrás hangjától retten meg, hanem a hajszárító, botmixer zaját sem tudja elviselni. Hogyan oldható a szorongás?

Kedves Ovono!

Kisfiam 2 es fel eves, es az utobbi idoben nagyon fel az eros zajoktol. Pici baba koraban a hajszaritora aludt el sokszor, most pedig a hajat nem szabad szaritani, par napja meg a botmixertol is fel, mikor a gyumolcsot pepesitem. A szomszedban lakasfelujitas van es furasok, amitol teljesen lemered( majd kezd sirni), a sarkara all es ugy totyog, a kezebe nem lehet semmit ilyenkor adni, nem nagyon lehet a figyelmet elvonni, csak a furasra koncentral, pedig neha alig hallszik, most mar attol is megijed, ha a szomszedban valamit elmozditanak. Vigasztaljuk es a figyelmet is probaljuk elterelni, de latszik, hogy nagyon fel, mit lehet tenni, sokan mondjak, hogy majd kinovi? Elore is koszonom valaszat.

Válasz >>>


Összetört egy pohár (2013-01-22 10:08:29)

Levélírónk gyermekének óvodai beszoktatása könnyen, zökkenõmentesen zajlott, míg egyszer váratlan baleset történt: összetört egy pohár. A kisfiút ez olyannyira megviselte, hogy azóta gyakran sírdogál s fél egy csomó dologtól.

Kedves Óvónõ!

Kisfiam októberben kezdte el az óvodát. A beszoktatás teljesen zökkenõmentes volt, nagyon könnyen beszokott, minden reggel vígan ment óvodába. December közepén azonban véletlenül eltört az oviban egy pohár, amitõl õ nagyon megijedt(az óvónõk nagyon jól és kedvesen kezelték a dolgot), azóta minden reggel sírdogál induláskor és fél egy csomó dologtól, amit az oviban csinálnak(ebédelés, öltözködés stb)Az óvónõk szerint az oviban együttmûködõ, játszik, társai vannak, itthon viszont nagyon nehezen indul a nap, sokszor mondja, hogy nem szeret oviba járni. Ön szerint mi tévõk legyünk, hogyan tudnánk segíteni neki?
Köszönettel

Válasz >>>


Gyermeki félelmek (2013-01-14 21:14:51)

Tímea 3,5 éves kisfiát sok megrázkódtatás érte mostanában. Édesapja hosszabb idõre külföldre ment, az óvodai életbe is bele kell rázódnia, és a papa is elõvette a „félelmetes“ villogó labdát. A félelmek, szorongások egyre csak nõnek a kisfiúban, aki nehezen birkózik ezekkel a terhekkel.

Jó Napot!
Márk Kisfiam 3 és fél éves, szeptemnbertõl óvodás. Apukája most külföldön dolgozik és decembertõl áprilisig nem jön haza. Már ez is megviselte, mert érzékeny Kisfiú. De mostanában elkezdett félni a hangos játékoktól, sírva fakad, leizzad, remeg. Félek megijesztették az oviba, mert bemenni nem akar, mintha nem szeretne járni. De ha ott van akkor már bemegy. Pár napja nem alszik el sötétbe. Teljesen össze vagyok omolva, mi lehet a baj. Papáéknál volt egy villogó labda amitõl félt, eltették, majd a papa elõvette és azóta retteg. Nem értem miért vette elõ, én felöltöztettem a Kisfiam és "kiemeltem" a helyzetbõl ahogy tanácsolták. Azóta többet verekszik, mintha nem találná önmagát. Fél a hangos játékoktól, a sötétbe, fél ha este becsukom az ajtót, verekszik. Nem értem mi válthatta ezt ki nála. Kérem segítsen, mert Férjem külföldön, én vagyok vele itthon egyedül és annyira szeretnék rajta segíteni.
Üdvözlettel: Tímea

Válasz >>>


Jaj, csak gyerekek ne legyenek! (2012-12-27 22:57:10)

Így is megfogalmazhatnánk a 2,5 éves Gréti gondolatait, aki agresszív unokatesója támadása óta fél a korosztályába tartozó gyerekektõl. Hogyan oldható a szorongás?

Tisztelt Óvónõ. Ildikó vagyok. Kislányom 2,5 éves, kisfiam 8 hónapos Van egy kis "gondunk" Grétivel és lassan megy oviba, úgyhogy egy picit aggódok. Az a helyzet, hogy fél a vele egykorú gyerekektõl. A nagyobbakkal és felnõttekkel nagyon jól elvan, de az õ korosztályát egyszerûen nem tudja elviselni...
Kb. egy éves koráig városban laktunk, szinte minden nap játszótéren voltunk, ezután kiköltöztünk a kisvárosba, a háznál volt mit csinálni, de azért szakítottunk idõt arra, hogy gyerekek között legyen, igaz nem túl gyakran... 2, és 3,5 éves unokatesói vannak, fiúk, a kisebb elég durva régebben amikor pici volt (a fiú) nekiment Grétinek, én mintha onnantól kezdve látnám ezt a félelmet, csakhát az a baj, hogy nem csak tõle, hanem minden kisgyerektõl "tart". Próbálok mostmár összejárni az õ korosztálybeli gyerekekkel, hogy szokja õket, de rajtam csüng állandóan, nem megy velük játszani. Mit csináljak? Az még azért hozzátartozik, hogy a kezdetektõl egyedül vagyok vele napközben, a nagyszülõk nem igazán érnek rá, hogy elvigyék, foglalkozzanak vele, hogy egy kicsit szokja, hogy nem vagyok mindig vele, apukája pedig napközben dolgozik.... Próbálom nyugtatni õt, hogy ezek a gyerekek szeretik õt, nem akarják bántani csak játszani szeretnének vele.... még azt tartom érdekesnek, hogy várja ezeket a találkozásokat, rengeteget emlegeti elõtte is, utána is, amikor meg ott az alkalom leblokkol és kiborul.... sír zaklatottan és haza akar menni. 1-2 alkalommal sikerült elterelni a figyelmét és elkerülni a kiborulást, de nem mindig....utána általában megnyugszik és elvan, de ha közelít egy gyerek ugrik rám, rémülten keres.....Mit tegyek?

Válasz >>>


Fél a kisöccsétõl (2012-12-18 16:27:49)

Levélírónk 2,5 éves kislánya valósággal retteg 8 hónapos öccsétõl. A probléma azóta tört felszínre, hogy a baba elkezdett gagyogni.

Féltékenység....
Üdvözlöm, kislányom két és fél éves, kisfiam 8 hónapos.
Elõször is azzal kezdeném, hogy kisfiam születése elõtt kislányommal nem túl gyakran jártunk közösségbe, ha sikerült, Õ akkor is félénk visszahúzódó volt, egy idõ után (kb. fél óra) feloldódott, de nélkülem nem maradt együtt a gyerekekkel. Jó idõ esetén játszótérre igyekeztem mindig vinni, ott egy ideig csak figyelte a gyerekeket, majd közéjük is csücsült a homokozóba, persze a tisztes távolságot megtartva.... A nagyobb gyerekekkel és felnõttekkel nagyon jól elvan. Megszületett a kistesó, felborult a rendszer, ennek ellenére igyekeztünk rengeteg figyelmet fordítani rá, apuka hazajött munkából egyikõnk csak a hölggyel foglalkozott, mentünk boltba, játszótérre...stb. Tesójához is elég jól viszonyult, reggelente a nagyágyban feküdtek mindketten egymás mellett, szeretgette, puszilgatta a kicsit minden mondás nélkül.... Nem is volt gond idáig... Kb. 2 hete kezdõdött... észrevettem, hogy amikor a kicsi elkezdi hallatni a hangját, kislányom zavart és feszült lesz, mára nem hajlandó egy légtérben maradni a kicsivel, csak ha én is ott vagyok, ha már 5 méterrel arrébb megyek ezt hallom kicsit sírós hangon, hogy"anya gyere vissza". Ha nem megyek oda, mert ugye fõzök stb... bevonul egy szobába, és becsukja az ajtót. Ha az öccsét egy ágyra rakom vele, õ kiugrik az ágyból, tehát szabályosan fél tõle, ha pedig a kicsi elkezd kiabálni, õ borzasztó zaklatottan elkezd sírni. Ha megnyugszik és a kicsi éppen nem kiabál éppen eljátszik Tõle kb. 10 méterre,de a szeme sarkából állandóan figyeli, hogy éppen hol "jár". Utóbbi 3 napban 3x voltunk vendégségben, vagy voltak nálunk, mindhárom alkalommal bõdületesen nagy hisztit mûvelt, dobált le mindent az asztalról, belém mart, lökött el magától, ilyen dolgokat még soha nem csinált. Én alapvetõen azt látom, hogy fél, fõként a kicsi gyerekektõl, ugyanakkor igényli a társaságot... Azt vettem még észre, hogy egy kicsit lekezdett dadogni is. Fõként az elsõ magánhangzókat ismétli... Amit még fontosnak tartanék, hogy imád a mamájánál lenni ott is szoktam hagyni, nagyon jól elvan, de legutóbbi alkalommal sírt és követelt engem... ilyet még sosem csinált.
Nem tudom mit tegyek, mit csináljak hogy Neki jobb legyen.... igyekszek többet foglalkozni vele, több idõt csak Vele tölteni, de így a kicsire már szinte semmi sem jut. (A kicsi egyébként most kezdett el mászni)
Mit tegyek? Elõre is köszönöm a választ!

Válasz >>>


Egy ideje retteg a sötétben (2012-12-12 22:28:21)

Levélírónk aggódva tapasztalta, hogy 5 éves kisfia kb. két hete elkezdett félni a sötétben. Az anyuka nem tudja mire vélni a dolgot, hiszen tévéjük nincs, a meséket megválogatják és kiegyensúlyozott légkörben nevelik gyermeküket.

Tisztelt Óvónõ!
Kisfiam tavaly szeptember óta ovis. Áprilisban lesz 5 éves. Én 2 kislányt hordok a szívem alatt és kb. 2 hete a kisfiam elkezdett félni, szorongani a sötéttõl. Konkrétan éjszaka 2x felkel, elõször visszaalszik, ha az Apukája ott áll mellette, második, hajnali felkelésénél már áthozza Apukája közénk az ágyba és ott folytatjuk együtt az alvást. Ma fordult elõször az elõ, hogy már el sem akar aludni egyedül, pedig már lassan 10.30. MOst Apukája áll az ágya mellett, míg el nem alszik.Ezt én nem tartom jó ötletnek, tudom, kisfiam ezt akkor már holnap is igényelni fogja és nem tudom hol a vége. Lassan megszületnek a Lányok, hozzájuk s kelni kell éjszaka, a nagyobbhoz is majd 2x meg majd altatni kell?? Türelmesek vagyunk vele, nagyon szeretjük Õt, várja a testvéreit, nagy kedvvel, sokszor kéri, hogy olvassak a "Tesó ügyrõl". TV-nk nincs, megválogatjuk a nézhetõ meséket, Waldorf oviba jár. Hogyan tudnánk segíteni rajta? Ráadásul nekem pár nap múlva be kell vonulnom a kórházba, mert ez a szakmai protokoll és örülök, ha az ünnepekre kiengednek, egyébként csak szülés után. Ez sem fogja megkönnyíteni a helyzetet. Hogyan kezeljük?

Válasz >>>


A 10 éves unokatestvér tragikus halála (2012-09-26 13:50:39)

Krisztina családjában szörnyû tragédia történt: 3,5 éves kislányának az unokatestvére 10 esztendõsen elhunyt. A kislány állandóan keresi unokatestvérét, kérdezget róla, hiányzik neki. Az anyuka még nem merte elmondani az igazságot, nem tudja, hogyan fogjon hozzá...

Tisztelt Óvónõ!

Elsõszülött leányom 3.5 éves, most kezdi az óvodát,nem is ez a legnagyobb problémám.Sajnálatos módon egy hírtelen tragédia miatt, 10 éves unokatestvérét elveszítettük. Sokszor emlegeti, keresi Õt, de még nem mertem elmondani az igazságot, nem tudom, hogyan közöljem vele, hogy már nem él a szeretett unokatestvére. Ebben kérném segítségét, amit elõre is nagyon köszönök!
Tisztelettel: Krisztina

Válasz >>>


Retteg az erõs hangoktól (2011-11-04 17:38:51)

Levélírónk kétségbeesve kéri szaktanácsadó óvónõnk segítségét: 4 éves kislánya szinte retteg mindentõl, ami zajos: a hangos zenés elõadásoktól, az ugató kutyáktól, de még a zajosan dolgozó munkás bácsiktól is. Hogyan oldható ez a belsõ feszültség?

Kedves Óvónõ!

Kislányom 4 éves, óvodába jár, már elég jól beszokott, de sajnos sok mindentõl fél. Tavaly attól is félt, ha bekapcsolták a magnót a csoportban, ezt már leküzdötte, de ha táncház van az oviban vagy hangszeres bemutató rettegve jön haza és nem is akar többé menni, mert fél, hogy megint lesz hangos hangszer. Pedig az óvónõk nagyon kedvesek nem erõltetik még azt sem, hogy akkor bemenjen abba a helyiségbe, ahol a zene szól. Sajnos otthon is fél, ha idegen emberek jönnek hozzánk, ez talán onnan eredhet, hogy 1 éve építkeztünk és a beköltözés után még sok volt a szerelõ munka, ha meglát egy fûrészt vagy fúrót, ijedten elrohan. Pedig én mindig elvittem otthonról, ha munkások jöttek hozzánk. Például a nagybátyámtól is fél, mert meghallotta, hogy szokott vadászni, azóta nem tudunk velük együtt családi rendezvényen megjelenni. Nem tudom mit tegyek, már kértem az óvodapszichológusunk segítségét, de amiket javasolt nem nagyon segítettek. Nagyon rosszul esik, hogy mi minden zenés mulatságból kimaradunk az oviban, mert ugye a többi gyerek imádja a zenét és az én kislányom is imádta 2 éves koráig, nem tudom honnan eredhetnek a félelmei. Sajnos a kutyáktól is fél, az utcán mindig azon az oldalon kell mennünk, ahol nincs kutya...Nem tudom, hogy oldhatnám a félelmeit és hogy szeretetthetném meg vele újra a zenét, egyébként érdekes, hogy a dvd-s mesék végén lévõ videoklippekre örömmel rázza magát, ha hangos is, attól nem fél és a kocsiban is mindig szól a zene, az sem zavarja..
Normális ez ebben az életkorban, hogy ennyi mindentõl fél, vagy próbáljam meg magán úton pszichológushoz vinni??
Válaszát elõre is köszönöm!!

Egy kétségbeesett anyuka

Válasz >>>


Következõ 10 gyermeki félelmek


OVI.HU
KIEMELT HIRDETÉS
  Kovácsné Éva
(Babysitter)
Budapest, Zugló és környéke
h-p, és hétvége, este-éjszaka
  Bóbita Varázspalota Magánóvoda
(Pedagógusi állást kínál)
Budapest
Óvodapedagógus
Versenyképes
  Varázsfelhő Magánóvoda
(Pedagógusi állást kínál)
Budapest
óvodapedagógus
egyéni megállapodás szerint
  Plum Pudding Óvoda
(Pedagógusi állást kínál)
Budapest
óvodapedagógus
versenyképes
  Telki Óvoda
(Pedagógusi állást kínál)
Telki
óvodapedagógus
pedagógus bértábla+egyéb kiemelt anyagi juttatások
Forum
  Szülői vélemények zuglói általános iskolákról....
  Aludj jól gyermekem!
  Két tannyelvû általános iskola
  Nehezen kezelhetõ gyermek
  Miért nincs iskolaelõkészítõ osztály?
  Logopédus , Szenzoros integrációs terapeuta - Vác és környéke
  Montessori iskolát keresek!
  A mese hatása a gyermekekre
  Ikrek együtt vagy külön?
  tapasztalatok a Waldorf-pedagógiával
  Asperger szindróma
  Autista óvóda
  Franciaorszagban élek
  Autista a gyerkőc?
  Ovikeresés
  Figyelemzavar - hiperaktivitás
  külföldi ovik
  Magán vagy állami??
  meleg allergia
  mit tegyek még?
  HIRSCHSPRUNG-BETEGSÉG
  Gyermekpszichológus
  konyvek kulfoldre
  Óbudán keresek iskolát
  Ikrek
  Milyen iskolaba jarjon?
  Fóti Montessori óvoda
  Kamaraerdei Kerekerdő ovi
  Ismét váltsak vagy maradjunk?
  vírusos szemölcs
Óvónõ válaszol
  Iskolaérettségi vizsgálat
  Kistesó érkezik: család vagy óvodakezdés?
  Kisfiam retteg a szakállas bácsitól!
  Diszlexia, diszgráfia: óvodásnál miért nem állapítják meg?
  Nehéz óvodai beszoktatás
  Szobatisztasági és beszoktatási nehézség: amikor a bajok csõstül jönnek
  Traumatizáló repülõs nyaralás
  Még az unokaöccsétõl is fél
  A barátaimat szeretem, az óvó nénit nem!
  Beszoktatás: a gyerek nem érett az óvodára?
  Menjen vagy maradjon? A szülõk dilemmája az iskolakezdésrõl
  Szeretem az ovit és szeretem a kistesómat!
  Iskolaérettség: a döntés joga csak az óvónõé?
  Hirtelen fordulat: mégiscsak küldjük suliba?
  Fékevesztett feszültségek
  Muszáj beíratnom az iskolába?
  Retteg a zajoktól
  Az ovira nem akar emlékezni
  Kerüli a gyerektársaságot
  Okos, ügyes, de zárkózott
  Óvodaköteles vagy sem?
  Anya, ne hagyj itt!
  Elkezdjem a munkát vagy sem?
  Társas magány a vegyes csoportban
  Nem barátkozik senkivel
  Átlagon felüli gyermek: hogyan támogassuk?
  Óvodai visszaszoktatás
  Van helyünk, de nem a körzetes oviban...
  Agresszíven játszik? Vagy csak fiúsan ?
  Burkolt üzenet: Rám is figyeljetek!