Gyermeksziget
Óvónõ válaszol
  egészségvédelem
  óvodai napirend
  gyermeknevelés
  gyermeki félelmek
  ábrázoló tevékenység
  óvodán belüli feszültségek
  beszoktatás
  balkezesség
  válás a családban
  óvodai ünnepek
  óvodai tevékenységek
  gyermekirodalom
  szobatisztaság
  testvérek
  óvodai beíratás
  csoportösszetétel
  egyéb
  iskolába lépés
  beszédfejlõdés
Munka - Állás
  Babysitter
  Babysitter külföld
  Babysittert keres
  Babysittert keres külföld
  Pedagógus állást keres
  Pedagógusi állások
  Óvodapedagógusi állások
  Dajka állást keres
  Dajka állások
  Nyelvtanár állást keres
  Nyelvtanári állások
  Óraadó, korrepetáló munkát keres
  Óraadó, korrepetáló munkák
  Egyéb munkát keres
  Egyéb munkák
  Mielõtt babysittert választana...
  Hirdetési etikett
Szülõk egymás közt
  Fogyatékkal élõ gyermekek
  Alternatív pedagógia
  Nevelési kérdések
  Ikrek
  Gyermekirodalom
  Csoportösszetétel
  Fejlõdési rendellenességek
  Egyéb
  Segítségkérés
  Szavazási témák - vitafórum
  Iskolakezdés
  Óvodakezdés
  Külföldön nevelem gyermekem
  Oviinfo
  Betegség
  Szobatisztaság
  Suliinfo
  Autizmus
  Utazás
  Nyaralás
  Tábor
  Bölcsõde
Alkoss velünk!
  Anyáknapja
  Mikulás
  Karácsonyi ötletek
  Farsangi jelmezek
  Húsvét
  Dekoráció
Képeslap küldés
  Szemünk fénye
  Szeretet üzenet
  Bocsánat
  Ünnepek
  Anyák napi képeslap
  Mikulás képeslap
  Karácsonyi képeslap
  Újévi képeslap
  Valentin napi képeslap
  Húsvéti képeslap
  Tavaszi képeslap
  Vicces
Játékok
Játokok
Kapcsolat
  gyermeksziget@gyermeksziget.hu


gyermeki félelmek

Kérdezni szeretnék

Fél a hangos zajoktól (2011-07-13 12:48:58)

Levélírónk 3 éves kisfia összerezzen és ijedten a szobájába szalad, ha erõsebb zajjal járó dolgokat (repülõgép, mennydörgés, gyerekek zaja, ...stb.) tapasztal. Hogyan lehet oldani ezt a feszültséget? Szaktanácsadó Óvónõnk saját tapasztalatait osztja meg az Anyukával...

Üdvözlöm!3 éves kisfiam egy-két hónapja fél több dologtól is (repülõgép,ha elmegy felettünk,dörgés,harangozás,gyerekek hangos visítása,szél fújás).Ennek hangot is ad,közli fél,és bevonul a szobájába.Lehet ennek visszavezethetõ oka,hogy pár hónapja éjjel nagy viharra ébredt,és több órás fentlét,és viharcsitulás tudott elaludni?Már megijeszt minket ez a félelemsorozata!Várom válaszát.

Egy aggódó anyuka

Válasz >>>


Fogorvosi vizsgálat (2011-06-30 07:56:25)

Levélírónk szerette volna megmutatni 3 éves kislánya fogait a fogorvosnak, ám a gyermek nem volt együttmûködõ, nem nyitotta ki a száját. Hogyan lehet játékosan oldani benne a feszültséget?

Kislányommal (3 éves) már két alkalommal meglátogattauk a gyermekfogorvost. A rendelõben azonban nem hajlandó kinyitni a száját, s nem mutatja meg a fogait. Nem együttmûködõ.
Otthon mesekönyveket nézegetünk együtt a tejfogak ápolásáról, sokat beszélgetünk róla, ha én megyek a saját fogorvosomhoz, Õ elkísér s nézi a folyamatot, tehát ismerõs a környezet számára. Van esetleg ötlet arra vonatkozóan, hogy mit tehetnék azért, hogy fogait megnézhesse, esetleg kezelhesse a fogorvos?
Köszönöm szépen elõre is a választ.

Válasz >>>


Félénk gyermek és agresszív csoporttárs (2011-05-31 11:18:19)

Levélírónk alig 2 éves kislánya naponta kénytelen elszenvedni egy agresszív, harapdálós csoporttárs támadásait a családi napköziben. Az amúgy is félénk, visszahúzódó kislány most olyannyira megrettent, hogy reggelente sírva kéri édesanyját, ne vigye be az „oroszlán barlangba“.

Tisztelt Óvónõ!
Lassan két éves kislányom családi napközibe jár. Nehezen oldódó, félõs gyermek, ez már korán kiderült, de úgy gondolom, hogy ha a lehetõségeinkhez mérten minél többet viszem társaságba, akkor enyhül a félénksége. A bölcsibe való beszoktatás nagyon jól sikerült, mert a félénkségét általában legyõzi az érdeklõdése a számára érdekes tárgyak, de fõleg zenés, dalos folgalkozások iránt. Kb. egy hónapja jelzik a gondozók, hogy csak a közelükben, lehetõség szerint az ölükben nem sír a kislányom. A történethez az is hozzátartozik, hogy van egy igen élelmes kislány a csoportban, aki sorra harapdálja a félõsebb gyerekeket, már mi is szereztünk 3 alkalommal egy kis sérülést tõle. Mivel már reggel is sírva megyünk be, megfordult a fejemben, hogy nem viszem egy darabig, bár meggyõzõdésem, hogy nem ez a jó megoldás. Azonban attól is félek, hogy ez a mindennapi trauma olyan mély nyomot hagy benne, amit nagyon nehéz lesz egyébként játszóterezéssel feloldani. Ön mit javasol?
Elõre is köszönöm a válaszát, üdvözlettel:Kiscsiga

Válasz >>>


Kislányom retteg a lufiktól (2011-04-21 11:34:05)

Levélírónk 5 éves kislánya hosszú ideje fél, retteg a lufiktól. Hiába a hangulatos szülinapi zsúrok, hiába a vidám koncertek, rendezvények, ha egyetlen lufi is úgy megrémiszti a kislányt, hogy azonnal haza akar menni. Mi a megoldás?

Kedves Óvonõ!
A kislányom 5 éves, kb. 2 éves kora óta nagyon fél a lufiktól, kezdetben azt hittem ezt majd kinövi, de egyre jobban fél tõle, gyakorlatilag nem tud megmaradni egy helységben, ahol lufit lát, nem hiszti a gyerek remeg a félelemtõl. A probléma csak az, hogy szinte minden gyerekeknek szóló rendezvényen van lufi, nagyon szeret koncertekre, színházba is járni, de többször elõfordult, hogy a lufik miatt el kellett jönnünk. Hogyan próbáljam vele megkedveltetni a lufikat, mert azzal nem tudom, hogy folyamatosan beszélünk róla.
Válaszát elõre is köszönöm.

Válasz >>>


Kisfiam fél a lufiktól (2010-08-16 17:55:07)

Ezzel a problémával találta szemben magát Levélírónk, akinek 5 éves kisfia valósággal retteg e játéktól. Mennyire gyakori probléma ez?

Kedves Óvónõ,
5éves kisfiam fél a lufiktól,a kipukkanással járó hangtól tart.Bárhova megyünk ahol lufi van,befogja a fülét és nem hajlandó a közelébe sem menni annak a helynek ahol lufik vannak,ha eltünnek a lufik a helyrõl minden rendben van.A fiú egyébként egy nyitott,nagyon mozgékony gyermektársaságot nagyon kedvelõ, jókedvû határozott gyermek.
Nem tudom ilyen jellegû problémával találkozott-e és mit tudunk ezzel csinálni?
Köszönettel

Válasz >>>


"Csak Miki bácsi ne jöjjön!" (2010-08-02 14:04:17)

Nárcisz 2,5 éves kisfia: Bence összerezzen és fél minden zajtól, mióta tavaly télen látogatást tett otthonában a Mikulásnak öltözött nagypapa. Hogyan lehet oldani ezt a félelmet?

Kedves Óvónõ!

Kisfiam 2,5 éves és retteg minden zajtól, fõleg a kopogástól. Velem alszik, férjemet kitúrta az ágyból, és bármilyen zajra ébred, rettegve bújik hozzám. Nagy nehezen sikerült "kiszedni" belõle, hogy a "Miki Bácsitól" (Mikulás) fél. Fél éve hatalmas sokk-ként élte meg, hogy apósom beöltözött egy kedves Mikulásank és bekopogott, csengetett hozzánk. Feljött a szobájába is, így fél a saját szobájában egyedül maradni vagy akár csak bemenni egy játékért. Mit tehetünk? Bújik hozzám és kérdi, ugye nem jön a Miki bácsi? Aztán megnyugtatom és "anya, szeretlek"-kel alszik vagy nappal játszik tovább.
Kishúga most egy éves, elejérõl kezdve egyedül alszik a szobájában, önállóan alszik el, eljátszik egyedül. Bence egyiket sem teszi, neki kell anya. Apa ilyen helyzetekben oda sem mehet a közelébe.
Aggódom, sajnálom, hogy fél, lassan lehetetlenné teszi a mi pihenésünket is. Mittehetek?
Kérem, segítsen!
Üdvözlettel:
Nárcisz

Válasz >>>


Mitõl fél a gyermek? (2009-02-19 15:29:52)

Szilvit aggasztja, hogy 4 éves kisfia, Andris, mostanában láthatóan szorong, fél valamitõl. Hogyan deríthetjük ki az okokat?

Tisztelt Ovónõ! Kisfiam Andris, márciusban lesz 4 éves. Van egy kisöccse Marci 2 éves lesz. Andris 2008 októberétõl jár oviba. Nagyon várta már, hogy Õ is ovis lehessen. A beszokással semmilyen probléma nem adódott, szivesen ment minden reggel. Beteg nem volt egészen idén januárig amikor 3 hétig itthon volt Nátha és szövõdmények miatt,majd februárban tüdõgyulladása volt, sokat köhögött. Rohamokban tört rá és eltartott sokáig, Sz,tem õ is meg volt már ijedve. Év elején kezdett úgy viselkedni, hogy nem akar jönni sétálni este, sokat mondogatta amikor sötétben jöttünk haza, hogy fél a szörnyetegtõl. Megmondtam neki hogy szörnyeteg a kis fejében van és ha nem gondol rá már nincs is. Félelemetes meséket mûsorokat soha nem nézett, csak általunk válogatott meséket néz. Kb egy - két hónapja figyelem hogy rágja a ruháit, kabátja szélét, kezét szájába veszi. Látom, hogy szorong és nem tudom mitõl. Ovónõket kérdeztem vettek e észre valamit , azt válaszolták semmit, csak mostanában olyan kis érzékeny néha olyan mintha nem itt lenne. Itthon nem láttam mást ezen a "nemakarok" viselkedésen kivül amihez ragaszkodik minden áron, még ha meg is fenyitem hogy akkor itt marad. Persze jön utánam, de folyton csak azt ismétli hogy "nem akrja és nem fejezi be". HA próbálok valami eldöntendõ kérdést feltenni automatikusan rosszul válaszol. Mint pl. Jó neked ha Anya szomorú miattad? vagy Miért csinálod ezt, Nem szereted Anyát? A válasz: jó... Nem ... :( aztán egyik pillanatról a másikra el is felejti ha talál valami számára érdekeset amirõl beszélni kell. Ilyenkor természetesn én is váltok és megy tovább az élet. KApcsolatom a fiammal jó. sokat játszunk beszélgetünk,épitûnk, rajzolunk, Igyekszem nem háttérbe szoritani õt a kicsivel szemben.
Kérem, (ha sikerült kibogozni bonyolult levelem) adjon valami tanácsot mit tegyek, hogy segitsek neki.
Köszönettel: Andris anyukája, Szilvi

Válasz >>>


Félénk, visszahúzódó gyermekek (2009-01-15 10:01:27)

Tamást aggasztja, hogy 5,5 éves kislánya és 3 éves kisfia is meglehetõsen félénk, zárkózott, így nehezen teremtenek kapcsolatot kortársaikkal. Mit lehet tenni?

Tisztelt Óvonéni!

Kamilla lányom 5 és fél éves.A beszoktatás nem volt könnyû,de sikerült.Viszont néha még ma is sír,ha oviba kell menni.De sajnos nem hajlandó játszani senkivel,nagyon ritkán szólal meg,és mindenhová követi az óvonénit.Hiába szólítja meg a többi gyerek,egyszerûen levegõnek nézi õket.Otthon cserfes,mozgékony,játszik,de ha valahová megyünk,meg sem szólal,bújik hozzám vagy a feleségemhez.
Sajnos 3 éves Attila fiam most pici csoporthos,és nála is ez a probléma!
Kérem segítsen!Pszihológushoz nem akarjuk vinni,(ezt a vezetõ óvonéni sem tanácsolja) de félünk hogy majd esetleg iskolában,más közösségben is így viselkednek.
Tisztelettel,Mátyus Tamás

Válasz >>>


Nem akar szerepelni (2008-12-17 18:01:49)

Levélírónkat bántja, hogy 5 éves kisfia nem hajlandó nyilvánosság elõtt egyénileg szerepelni, ilyenkor ordítva, kétségbeesetten hagyja el a helyszínt. Mit lehet tenni?

Jo napot kivanok!En nem a szobatisztasaggal kapcsolatban szeretnek kerdezni, hanem hogy a kisfiam 5 eves, es nem akar az ovodai szerepeken reszt venni.Egesz addig nincs baj, amig nem jon el a nagy nap, addig hajlando szepen elmondani a verseket es tancolni a gyerekek es z ovonok jelenleteben, de amint meglatja a sok szulot a teremben, orditva menekul ki es sehogy sem tudjuk rabirni.MIt tegyunk? koszonom szepen

Válasz >>>


Félni kezdett a többi gyerektõl (2008-12-10 23:08:31)

Levélírónk 2,5 éves kislánya, miután egy társa megijesztette, félni kezdett az összes gyerektõl. Hogyan lehet oldani ezt a szorongást?

Kedves Óvónõ!

Kislányom 2 és fél éves, nagyon okos, intelligens kislány, szépen beszél, Nagymamával szlovákul is. Rendszeresen jártunk játszóházba, játszótérre, nagyon szerette (bátor sose volt, de szívesen játszott, ha végig mellette voltam). Két hete unokatestvérem hasonló korú ikerfiainál voltunk vendégségbe, ahol hangosan rásikított egyikük és õ sírva fakadt vigasztalhatatlanul, haza is kellett jönnünk. Azóta nem akar gyerekek közé menni, mert mint ahogy mondja, biztos kiabálni fognak és félek tõlük. Nagyon aggódom, nem tudom, hogy azért vigyem vagy sem gyerekek közé, vagy hagyjak egy kis szünetet. Itthon nagyon jókedvû, minden rendben, szívesen játszik. Játszótéren voltunk azóta, de ahogy meglátott egy gyereket, máris sírva fakadt és ölbe kéreckedett. Sokat beszélgettem vele, hogy mi a baj, és mindig azt mondja, hogy biztos kiabálni fognak, mint a fiúk. Próbálom bátorítani, nem erõltetni a gyerekekkel való játszást, de csak felnõttekkel szeret játszani, fél a gyerekektõl. Jövõ szeptemberben kezdi majd az ovit, ez elõrevetíti, hogy nehezen fog beilleszkedni? Elõre is nagyon köszönöm segítõ válaszát. Köszönettel: Takács Sándorné

Válasz >>>


Következõ 10 gyermeki félelmek


OVI.HU
KIEMELT HIRDETÉS
  Telki Óvoda
(Pedagógusi állást kínál)
Telki
óvodapedagógus
pedagógus bértábla+egyéb kiemelt anyagi juttatások
  Szőlőszem Óvoda
(Pedagógusi állást kínál)
Nagykovácsi
angol nyelvi nevelő
Kjt-n felüli, versenyképes
  Szőlőszem Bölcsőde
(Pedagógusi állást kínál)
Nagykovácsi
kisgyermeknevelő
Kjt-n felüli, versenyképes
  Zuglói Hétszínvirág Óvoda
(Pedagógusi állást kínál)
Budapest
óvodapesagógus
  Erdőszéle Óvoda
(Pedagógusi állást kínál)
Budapest
óvodapedagógus
megegyezés szerint
Forum
  Szülői vélemények zuglói általános iskolákról....
  Montessori iskolát keresek!
  HIRSCHSPRUNG-BETEGSÉG
  Aludj jól gyermekem!
  Két tannyelvû általános iskola
  Nehezen kezelhetõ gyermek
  Miért nincs iskolaelõkészítõ osztály?
  Logopédus , Szenzoros integrációs terapeuta - Vác és környéke
  A mese hatása a gyermekekre
  Ikrek együtt vagy külön?
  tapasztalatok a Waldorf-pedagógiával
  Asperger szindróma
  Autista óvóda
  Franciaorszagban élek
  Autista a gyerkőc?
  Ovikeresés
  Figyelemzavar - hiperaktivitás
  külföldi ovik
  Magán vagy állami??
  meleg allergia
  mit tegyek még?
  Gyermekpszichológus
  konyvek kulfoldre
  Óbudán keresek iskolát
  Ikrek
  Milyen iskolaba jarjon?
  Fóti Montessori óvoda
  Kamaraerdei Kerekerdő ovi
  Ismét váltsak vagy maradjunk?
  vírusos szemölcs
Óvónõ válaszol
  Miért nem szól, ha pisilni kell?
  Nagydolog: nem is olyan nagy dolog
  Iskolaérettségi vizsgálat
  Kistesó érkezik: család vagy óvodakezdés?
  Kisfiam retteg a szakállas bácsitól!
  Diszlexia, diszgráfia: óvodásnál miért nem állapítják meg?
  Nehéz óvodai beszoktatás
  Szobatisztasági és beszoktatási nehézség: amikor a bajok csõstül jönnek
  Traumatizáló repülõs nyaralás
  Még az unokaöccsétõl is fél
  A barátaimat szeretem, az óvó nénit nem!
  Beszoktatás: a gyerek nem érett az óvodára?
  Menjen vagy maradjon? A szülõk dilemmája az iskolakezdésrõl
  Szeretem az ovit és szeretem a kistesómat!
  Iskolaérettség: a döntés joga csak az óvónõé?
  Hirtelen fordulat: mégiscsak küldjük suliba?
  Fékevesztett feszültségek
  Muszáj beíratnom az iskolába?
  Retteg a zajoktól
  Az ovira nem akar emlékezni
  Kerüli a gyerektársaságot
  Okos, ügyes, de zárkózott
  Óvodaköteles vagy sem?
  Anya, ne hagyj itt!
  Elkezdjem a munkát vagy sem?
  Társas magány a vegyes csoportban
  Nem barátkozik senkivel
  Átlagon felüli gyermek: hogyan támogassuk?
  Óvodai visszaszoktatás
  Van helyünk, de nem a körzetes oviban...