Gyermeksziget
Óvónõ válaszol
  egészségvédelem
  óvodai napirend
  gyermeknevelés
  gyermeki félelmek
  ábrázoló tevékenység
  óvodán belüli feszültségek
  beszoktatás
  balkezesség
  válás a családban
  óvodai ünnepek
  óvodai tevékenységek
  gyermekirodalom
  szobatisztaság
  testvérek
  óvodai beíratás
  csoportösszetétel
  egyéb
  iskolába lépés
  beszédfejlõdés
Szülõk egymás közt
  Fogyatékkal élõ gyermekek
  Alternatív pedagógia
  Nevelési kérdések
  Ikrek
  Gyermekirodalom
  Csoportösszetétel
  Fejlõdési rendellenességek
  Egyéb
  Segítségkérés
  Szavazási témák - vitafórum
  Iskolakezdés
  Óvodakezdés
  Külföldön nevelem gyermekem
  Oviinfo
  Betegség
  Szobatisztaság
  Suliinfo
  Autizmus
  Utazás
  Nyaralás
  Tábor
  Bölcsõde
Alkoss velünk!
  Anyáknapja
  Mikulás
  Karácsonyi ötletek
  Farsangi jelmezek
  Húsvét
  Dekoráció
Munka - Állás
  Babysitter
  Babysitter külföld
  Babysittert keres
  Babysittert keres külföld
  Pedagógus állást keres
  Pedagógusi állások
  Óvodapedagógusi állások
  Dajka állást keres
  Dajka állások
  Nyelvtanár állást keres
  Nyelvtanári állások
  Óraadó, korrepetáló munkát keres
  Óraadó, korrepetáló munkák
  Egyéb munkát keres
  Egyéb munkák
  Mielõtt babysittert választana...
  Hirdetési etikett
Képeslap küldés
  Szemünk fénye
  Szeretet üzenet
  Bocsánat
  Ünnepek
  Anyák napi képeslap
  Mikulás képeslap
  Karácsonyi képeslap
  Újévi képeslap
  Valentin napi képeslap
  Húsvéti képeslap
  Tavaszi képeslap
  Vicces
Játékok
Játokok
Kapcsolat
  gyermeksziget@gyermeksziget.hu


Iskolaérettség, óvónõi válaszok iskolaérettség témában

Kérdezni szeretnék

Maradhat-e még egy évet oviban a gyermek? (2013-11-11 01:30:53)

Elegendõ-e ehhez az óvoda (óvodavezetõ, óvodapedagógusok), valamint a szülõ egybehangzó véleménye? Mi ennek a folyamatnak a menete?

Tisztelt Óvónõ!
A mostani jogszabály értelmében ,2008.07.29.én született kisfiamat visszatarthatjuk-e az óvodában,ha mi szülõk és az óvónõk/óvodavezetõnõ is így tartja jónak.ill. mi ennek a folyamatnak a menete?
Köszönettel

Válasz >>>


Idõ elõtti sulikezdés vagy új óvodai csoport? (2013-09-23 07:38:55)

Levélírónk kislánya 2014. októberében tölti be 6. életévét. A kislány minden jel szerint pszichésen iskolaérett, ám szociálisan még nem. Érdemes-e szülõi kérésre iskolába küldeni nem egészen 6 évesen, vagy maradjon még egy évet oviban új, összevont nagycsoportban?

Üdvözlöm!
Kislányom 2014 októberében tölti be a 6.életévét.Az lenne a kérdésem,hogy 2014 szeptemberétõl jó dolog lenne e iskolába íratni?(dec.31-ig betölti a 6-ot és a szülõ kérheti a felvételt)Az óvónõk azt mondják,hogy iskolaérett,okos,ügyes a lányom,csak az érzékenységével vannak gondok.Lehet,nem tenne jót neki jövõre egy új összevont nagycsoport új nevelõkkel,aztán még egy év múlva meg az iskola miatt megint egy új közösség.Kérem írjon mert kétségek közt vagyok,hogy mivel teszek jót?Ha hagyom még egy évet az oviban új csoporttal vagy ha beíratom az iskolába,de akkor meg lesz akinél szinte egy évvel is fiatalabb lesz a lányom!?Válaszát elõre is köszönöm.

Válasz >>>


Menjen iskolába? Ne menjen? (2013-07-08 12:50:41)

Tibor vacillál, vajon jól döntöttek-e, mikor a további egy év óvoda mellett döntöttek? Vagy inkább mégis jöjjön a suli?

Gyermekem iskolaérettnek lett nyilvánítva a nevelési tanácsadó vizsgálata alapján, amit az oviban tartottak, errõl van iskolaérettségi papírunk. Azonban az óvónõkkel úgy döntöttünk/döntöttek, hogy még jobb lenne várni egy évet, ezért az óvodai záróvéleményre az került, hogy a jövõ évben óvodai ellátásban részesül,a szülõ és az óvodavezetõ aláírása is rákerült erre a dokumentumra. Sokat fejlõdött február óta, most már küldenénk iskolába, nem látjuk akadályát. Tehetünk valamit ezért? Mik a szükséges lépések? Válaszát elõre is köszönöm: Tibor

Válasz >>>


Miért ne mehetne suliba? (2013-05-23 13:38:33)

Teszi fel a kérdést Edina, akinek gyermeke, az óvónõk véleménye alapján, még nem érett az iskolára.

Ûdvözlöm ! Kérdezni szeretném hogy mit tehetnék a kisfiam 2007. 04.10. született.Szeretném ha meg kezdhetné az iskolát de az ovoda nem engedi. Most kettõ hónapja megy a vita végül elküldtek minket a nevelési tanácsadóba azzal a címmel döncsenek õk !!! A próbléma a fiammal hogy 7hangot téveszt jár logopédushoz . Az ovónõ szerint kicsit lassú a tempoja . Most 06.10.-re van idõpontunka nevelésí tanácsadóba . Õn szerint ez akkora próbléma hogy nem mehet iskolába ? Amugy nagyon érdeklödõ nyitott mindenre és az utóbi idõben nem akar óvodába menni ! Válaszát elõre is köszönöm ! Üdv. Edina.

Válasz >>>


Lógunk a levegõben (2013-05-21 15:52:01)

Levélírónk családja nemrég költözött fel a fõvárosba, ám tanköteles korú gyermekének az elkövetkezõ egy hónapra nem talált óvodai férõhelyet.

Kedves Óvónõ!

A napokban költöztünk Budapestre (II.Ker)egy vidéki városból. Kislányom szeptemberben kezdi az iskolát, ahová márbe is irattuk. Az óvodában még nagycsoportos lenne, (mert az év zárása csak júniusban van)de a körzeti óvoda melyet megkerestünk a felvételt elutasította, hely hiányában. A viszonylag közeli óvodákat még nem kerestem meg mert azt a tanácsot kaptam, hogy csak magánoviban próbálkozzam, mert mindenhol telt a létszám! Most mit tehetnék? Pénzügyi lehetõségeim kizárják a magánovit, elhelyezkedni sem tudok míg szeptemberben el nem kezdõdik az iskola, és kislányom így hogyan zárja az ovit? Semmi lehetõségem sincs? Most ovis vagy nem ovis a gyerkõcöm? Messze van még szeptember 1 és ballagása sem lesz... Mielõbb várom megtisztelõ válaszát, melyet nagyon köszönök!

Válasz >>>


Van-e jogom fellebbezni? (2013-05-17 17:54:51)

... érdeklõdik levélírónk, akinek fiát a kiválasztott Waldorf iskola iskolaérettnek nyilvánította, míg a hivatalos szakértõi vélemény ezt nem támasztotta alá.

Kisfiam nem járt óvodába, külföldi tartózkodás miatt. Hazaérkezésünk után Waldorf iskolába jelentkeztünk, és a "felvételi" együtt játszás és megfigyelés után érettnek találták, és fel is vették a gyermekem. Mivel hivatalos iskolaérettségi papírral nem rendelkezünk, a nevelési tanácsadónál is kértük az iskolaérettségi vizsgálatot. Ezen a vizsgálaton a gyermekem nem kooperált, vagyis a vizsgálatot nem lehetett elvégezni. A tanácsadóban kaptunk újabb vizsgálati idõpontot, vagy annak a lehetõségét, hogy az éretlenségrõl kapunk szakvéleményt. Kérdezném, hogy jogi értelemben az iskola véleménye mérvadó-e, illetve, hogy mit tehet a szülõ, amennyiben a nevelési tanácsadó véleménye ellenére szeretne iskolát kezdeni? Köszönöm!

Válasz >>>


Antiszociális a gyerek (2013-04-27 10:37:43)

Levélírónk szerint így minõsítették 5 éves gyermekét az óvónõk, akik emiatt kérdésessé tették a jövõ évi iskolaérettséget is.

Üdv! Kislányom juniusban lesz 5 éves az ovodában már most iskolaérettségi feladatokat oldattak meg vele.
A feladatok nagyon jól sikerültek, okos értelmes, nagyon tájékozott sok mindent ismer, számol... DE Ovónõ szerint antiszociális és ha ez nem változik jövõre nem mehet iskolába!? Utánnanéztem a szó jelentésének, azokat az embereket hívják így akik nem tudnak kapcsolatot teremteni az emberekkel, zárkózottak. Az én lányom nem ilyen inkább mindenkivel barátkozik még azzal is akivel nem kellene. Vannak hisztijei akaratos, mindig el akarja érni a célját szinte bármi áron. Ezzel küzdünk egy kicsit de a probléma már oldódik mert értelmes és meg lehet vele ezt beszélni. Nem értettem az ovónõket. Hova forduljak hogy ezt tisztázhassam, mert most kétségek gyötörnek...

Válasz >>>


Szorong a gyermek? Nem is vettük észre (2013-04-09 08:10:45)

Kitti 6 éves kislánya, a nevelési tanácsadó szakvéleménye szerint súlyosan szorongó, nem iskolaérett. Az óvónõk ezzel szemben állítják, õk ebbõl mit sem vettek észre, a kislány, - szerintük- igenis mehetne iskolába.

Tisztelt Óvónõ!

Szeretném a segítségét kérni, mert tanácstalan vagyok. Nagyobbik lányom, most töltötte be a 6.élet évét.Lányom,gyönyörûen aprólékosan rajzol,okosan számol,viszont nagyon nehezen teremt kapcsolatot,új környezetben, és számára ismeretlen emberekkel.
Óvónõnk azt tanácsolta,hogy iskolába kell mennie, fejlettsége végett.
Azonban az egyik ismerõsöm tanácsára elvittem nevelési tanácsadóba ahol megállapították,hogy gyermekem súlyosan szorongó,nem iskolaérett.Õsztõl még terápiát is javasoltak.
A szakvéleménnyel nem értenek egyet az óvónõk,mert Õk nem látják ezeket a problémákat...Kisebb vita alakult ki miatta.
Azonban hozzá tartozik, hogy a családunkban, a 4 éves kislányommal is ezt érzékelem, hogy nagyon nehezen teremt kapcsolatot az idegenekkel,új környezetben.Tovább nehezíti a helyzetünket,hogy most született meg 3. kislányunk is, és 2 hónap múlva el kell költöznünk.Szeretném kérni a segítségét,hogyan tudnék segíteni neki, hogy,könnyebben teremtsenek kapcsolatot,és felszabadultabbak legyek máshol is.
Válaszát,és segítségét elõre is nagyon köszönöm!!

Tiszetelttel: V.Kitti

Válasz >>>


Még nem érett az iskolára (2013-03-06 13:53:10)

Ezt állapították meg Levélírónk kisfiáról, aki 2006. októberében született. A gyermeknek mind az emberábrázolása, mind ceruzahasználata elmarad a kívánt szinttõl, valamint szociális éretlenséget is tapasztaltak nála. Hogyan tudná õt segíteni édesanyja is?

Tisztelt Óvónõ!
2006 októberében született kisfiamnak idén iskolába kellett volna mennie. Ma volt az iskolaérettségi felmérés, amely azt állapította meg, hogy a gyermek nem iskolaérett. A felmérés után szóba került, hogy a gyermek nagyon szorong, feszeng, nem tudja kinyilvánítani mit is szeretne, a feladatok elõl meghátrál és folyamatos segítséget ér a rajzolás során. Emberábrázolása jóval elmarad a korabeli átlaghoz képest (kb. egy pálcikaember nagy fejjel és nagy hassal). Nem tud hosszú távon odafigyelni, ceruza fogása merev, a logopédus tanárnénink azt mondta még nyelvileg is van mit fejlõdni(kb. 3-4 hang még mindig nem megy, pedig már 2 éve járunk logopédushoz). Emlékezõ képessége viszont nagyon jó, bármit megjegyez pillanatok alatt. Nekem az lenne a kérdésem, hogy mit tudok tenni annak érdekében, hogy a következõ felmérésig valami változzon ezekben a hiányosságokban, vagy hogyan tudom a legjobban fejleszteni kisfiamat? A fejlesztõpedagógus ajánlott már ötleteket, de egyik sem hozta meg a várt hatást. Az nagyon nagy baj, ha ennyi problémánk van 6 évesen? A felmérés után azt javasolták, hogy ha nem múlik el a szorongás, nyár végén induljunk el pszichológushoz. Nem kellene azt most elkezdeni? Elõre is köszönöm válaszát. Üdvözlettel: I.I.

Válasz >>>


Úgy vélem, nem iskolaérett (2013-02-25 17:02:16)

Levélírónk aggódva vette tudomásul, hogy 6 éves gyermekét mind az óvónõk, mind az ismételt szakértõi vizsgálat immár iskolaérettnek nyilvánította. Az édesanya ezt nem így látja, hiszen mind szociálisan, mind beszédfejlettség tekintetében megkérdõjelezhetõnek véli az érettséget.

Kedves Óvónõ! Kisfiam 2007 februárjában született, azaz ebben a hónapban betöltötte a 6. életévét.
Szeptemberben elküldték iskolaérettségi felmérésre, ahol megállapították, hogy részképességi gondok vannak, és rejtett balkezesség, ami miatt fáradékonyabb, és nehezebben teljesít. Akkor ebben is maradtunk, ettõl függetlenül a gyermek óvónõje folyamatosan arról beszélt, hogy õsszel már majd úgyis iskolába megy.
Most a hónap elején megismételték az iskolaérettségi felmérést, ahol azt hozták ki, hogy minden nagyon jó, rendkívül értelmes, okos, beiskolázzák.
Én jeleztem, hogy a gyermek szociálisan nem érett, minden kudarcnál, apróbb sérelemnél sírva fakad (akkor is, ha valamelyik kisebb gyermek ledönti az általa épített várat). Erre azt a választ kaptam, hogy ez amiatt van, hogy 3 hetes kora óta egyedül nevelem, minden segítség nélkül (se nagyszülõk, se nagynéni, nagybácsik nincsenek), és változtassak én a körülményeken, aztán majd nem lesz érzékeny a gyerek.
Egyáltalán nem használja az "az" névelõt, úgy beszél, hogy " a óvoda, a orvos, a anya, stb", jelenleg is hetente kétszer logopédiára jár (s,sz,zs,z,cs,c,r hangok képzésével voltak gondjai, ebbõl az "s" és "zs" hangokat vette már vele a logopédus.
Az óvónõ külön kiemelte, hogy egyetlen gond van csak vele, nem követi és nem tartja be egyáltalán a szabályokat (az az érzésem, hogy emiatt is szeretné minél hamarabb elküldeni).
A fent említettek miatt én egyáltalán nem érzem úgy, hogy a fiam iskolaérett lenne, ám nem tudom, hogy milyen lépést kell tennem, kihez fordulhatok a problémával.
Szeretném, ha Ön is elmondaná a véleményét arról, hogy a felsorolt hiányosságok valóban azt jelzik-e, hogy a gyermeknek még egy évet az oviban kéne maradnia, vagy csak feleslegesen aggódok emiatt.
A válaszát elõre is köszönöm.

Válasz >>>


Következõ 10 iskolába lépés


OVI.HU
KIEMELT HIRDETÉS
  Telki Óvoda
(Pedagógusi állást kínál)
Telki
óvodapedagógus
pedagógus bértábla+egyéb kiemelt anyagi juttatások
  Szőlőszem Óvoda
(Pedagógusi állást kínál)
Nagykovácsi
angol nyelvi nevelő
Kjt-n felüli, versenyképes
  Szőlőszem Bölcsőde
(Pedagógusi állást kínál)
Nagykovácsi
kisgyermeknevelő
Kjt-n felüli, versenyképes
  Zuglói Hétszínvirág Óvoda
(Pedagógusi állást kínál)
Budapest
óvodapesagógus
  Erdőszéle Óvoda
(Pedagógusi állást kínál)
Budapest
óvodapedagógus
megegyezés szerint
Forum
  Szülői vélemények zuglói általános iskolákról....
  Montessori iskolát keresek!
  HIRSCHSPRUNG-BETEGSÉG
  Aludj jól gyermekem!
  Két tannyelvû általános iskola
  Nehezen kezelhetõ gyermek
  Miért nincs iskolaelõkészítõ osztály?
  Logopédus , Szenzoros integrációs terapeuta - Vác és környéke
  A mese hatása a gyermekekre
  Ikrek együtt vagy külön?
  tapasztalatok a Waldorf-pedagógiával
  Asperger szindróma
  Autista óvóda
  Franciaorszagban élek
  Autista a gyerkőc?
  Ovikeresés
  Figyelemzavar - hiperaktivitás
  külföldi ovik
  Magán vagy állami??
  meleg allergia
  mit tegyek még?
  Gyermekpszichológus
  konyvek kulfoldre
  Óbudán keresek iskolát
  Ikrek
  Milyen iskolaba jarjon?
  Fóti Montessori óvoda
  Kamaraerdei Kerekerdő ovi
  Ismét váltsak vagy maradjunk?
  vírusos szemölcs
Óvónõ válaszol
  Miért nem szól, ha pisilni kell?
  Nagydolog: nem is olyan nagy dolog
  Iskolaérettségi vizsgálat
  Kistesó érkezik: család vagy óvodakezdés?
  Kisfiam retteg a szakállas bácsitól!
  Diszlexia, diszgráfia: óvodásnál miért nem állapítják meg?
  Nehéz óvodai beszoktatás
  Szobatisztasági és beszoktatási nehézség: amikor a bajok csõstül jönnek
  Traumatizáló repülõs nyaralás
  Még az unokaöccsétõl is fél
  A barátaimat szeretem, az óvó nénit nem!
  Beszoktatás: a gyerek nem érett az óvodára?
  Menjen vagy maradjon? A szülõk dilemmája az iskolakezdésrõl
  Szeretem az ovit és szeretem a kistesómat!
  Iskolaérettség: a döntés joga csak az óvónõé?
  Hirtelen fordulat: mégiscsak küldjük suliba?
  Fékevesztett feszültségek
  Muszáj beíratnom az iskolába?
  Retteg a zajoktól
  Az ovira nem akar emlékezni
  Kerüli a gyerektársaságot
  Okos, ügyes, de zárkózott
  Óvodaköteles vagy sem?
  Anya, ne hagyj itt!
  Elkezdjem a munkát vagy sem?
  Társas magány a vegyes csoportban
  Nem barátkozik senkivel
  Átlagon felüli gyermek: hogyan támogassuk?
  Óvodai visszaszoktatás
  Van helyünk, de nem a körzetes oviban...