Gyermeksziget
Kéztorna léggömbbel - íráselőkészítés
JSV kép
Óvónõ válaszol
  VIDEÓK
  egészségvédelem
  óvodai napirend
  gyermeknevelés
  gyermeki félelmek
  ábrázoló tevékenység
  óvodán belüli feszültségek
  beszoktatás
  balkezesség
  válás a családban
  óvodai ünnepek
  óvodai tevékenységek
  gyermekirodalom
  szobatisztaság
  testvérek
  óvodai beíratás
  csoportösszetétel
  egyéb
  iskolába lépés
  beszédfejlõdés
Munka - Állás
  Babysitter
  Babysitter külföld
  Babysittert keres
  Babysittert keres külföld
  Pedagógus állást keres
  Pedagógusi állások
  Óvodapedagógusi állások
  Dajka állást keres
  Dajka állások
  Nyelvtanár állást keres
  Nyelvtanári állások
  Óraadó, korrepetáló munkát keres
  Óraadó, korrepetáló munkák
  Egyéb munkát keres
  Egyéb munkák
  Mielõtt babysittert választana...
  Hirdetési etikett
Az iskolaérettség feltételei
  Az iskolaérettség feltételei
Fejlesztőjátékok
  Őszi kupak lottó
  Trabi Gabi és Lurkó Ferkó - Mese és fejlesztés
  Kupak-tanács - az újrahasznosított fejlesztőjáték - Fejlesztőjátékok
  Suli nyitogató fejlesztőkártya újragondolva - Fejlesztőjátékok
  Forma lomtalanítás - Fejlesztőjátékok
  Suli-nyitogató fejlesztőkártya
  Tapintókártya - Fejlesztőjátékok
  Mi van a zsákban? - Fejlesztőjátékok
Alkoss velünk!
  Anyáknapja
  Mikulás
  Karácsonyi ötletek
  Farsangi jelmezek
  Húsvét
  Dekoráció
Mesék
  Kálmán iskolába megy - Kálmán kalandjai
  Vírus Ilus szinre lép - Kálmán kalandjai
  Kálmán és a védőöltözet - Kálmán kalandjai
  Széllel-bélelt szeretet mese - Kálmán kalandjai
  Gyere haza, Krampusz! - Kálmán kalandjai
  Csoki kaland - Kálmán kalandjai
  Foci vita - Kálmán kalandjai
Képeslap küldés
  Szemünk fénye
  Szeretet üzenet
  Bocsánat
  Ünnepek
  Anyák napi képeslap
  Mikulás képeslap
  Karácsonyi képeslap
  Újévi képeslap
  Valentin napi képeslap
  Húsvéti képeslap
  Tavaszi képeslap
  Vicces
Játékok
Játokok
Kapcsolat
  gyermeksziget@gyermeksziget.hu


Szobatisztaság

Kérdezni szeretnék

Távol az otthontól: visszaesések a szobatisztaságban (2012-10-12 21:41:24)

Külföldön élõ Levélírónk Magyarországra látogatott 3,5 éves gyermekével. A 3 hónapos itt tartózkodás alatt azonban gyermeke visszaesett a szobatisztaságban.

Üdvözlöm,

3 és fél éves kislányom 1 éve teljesen szobatiszta. Külföldön élünk, de júliusban hazalátogattunk Magyarországra. Az elsõ 6 hétben semmi gond nem volt, azóta azonban minden éjjel bepisil és napközben is. Igaz, 3 hónapig maradtunk és apa nincs velünk, de pontosan tudja, hogy hazamegyünk, és folyamatosan megerõsítem, hogy mindketten nagyon szeretjük. A balesetekrõl nem beszél, de pelenkát nem szeretne felvenni (ennek ellenére én éjjel ráadom kb 2 hete.) Mit tehetek? Egy aggódó anya

Válasz >>>


Szobatiszta volt, most bepisil (2012-09-27 08:56:26)

Levélírónk 3 éves kislányával kapcsolatban kér tanácsot. A gyermek korábban stabilan szobatiszta volt, az óvodakezdés óta azonban rendszeresen bepisil.

Kedves Óvónõ!

Lehet az én kérdésem nem egyedi,de már nagyon kétségbe vagyok esve.Kislányom 3 éves, 4hónapja ágy tiszta.Elkezdtük az óvodát szeptemberben,2 hétig nem pisilt be.Elõtte nem volt gond vele sem a bölcsiben,sem itthon.Az óvodában és itthon már napi rendszerességgel bepisil.Már nem tudom mit tegyek vele.Az óvónénik nálunk már nagyon morcin várnak.Hozzam haza ebéd után és altassam itthon?A bölcsiben a stressz ugy jött ki rajta,hogy elkezdett tikkelni(szemével).Alvás elõtt pisil,önállóan jár a bilire vagy a wc-re.Válaszát köszönöm:Benkõné.

Válasz >>>


3 éves, és sem bilire, sem vécére nem ül (2012-07-03 16:41:39)

Levélírónk tanácstalan 3 éves gyermekét illetõen, hiszen a kisfiú mereven elzárkózik mind a bili, mind a vécé használatától. Mi a teendõ ebben az esetben?

Tisztelt Hölgyem!

Kisfiam 3 éves,és egyáltalán nem akar sem bilire, sem wc-re ülni.Tanácstalan vagyok: hagyjam még továbbra is pelusban, vagy vegyem le róla?

Válaszát köszönöm!

Válasz >>>


Már végképp elutasítja a bilit (2012-06-07 22:45:58)

Andrea 2,5 éves kislánya eleinte elfogadta egyszer-egyszer a bili használatát, ám mostanában kategorikusan visszautasítja azt. Megoldások a játékosság útján...

Tisztel Ovono!
Lanyom 2,5eves meg nem szobatiszta. Korabban tobbszor is pisilt bilibe ha raultettem es orult hogy sikerrel jart. Egy jo ideje nem hajlando belepisilni a bilibe. Napkozben nem adok ra pelust es ha pisilnie kell akkor osszeszoritja a labait leguggol es kepes meg orakig is visszatartanui a vizeletet. Mikor mar vegkepp nem megy neki bepisil. Mar mindent kiprobaltam ami letezik hogy meghozzam a kedvet de o kategorikusan kijelenti hogy nem szol ha pisilnie kell. Fel eve szuletett kistestvere. Tanacstalan vagtok hogy most adjam vissza ra megint a pelist vagy hagyjam bugyiba napkozben? Mit tegyek hogy merjen bilibe vagy wc-be pisilni? Valaszat elore iskoszonom! Udvozlettel Andrea.

Válasz >>>


Csak a kádban tud pisilni (2012-06-04 14:37:17)

Andrea 3 éves kisfia egy nap nagy elhatározással jött haza a bölcsibõl: közölte édesanyjával, hogy õ bizony mától kezdve bugyit fog viselni pelenka helyett. A megvalósítás azonban nehezen megy: görcsösen fél a pisiléstõl, kakilástól, így csak kádban állva, kisvödörbe tudja elvégezni kisdolgát.

Tisztelt Óvónõ!
Szobatisztasággal kapcsolatos kérdésemre sehol se találok választ. Kisfiam márciusban volt 3 éves. Télen néha sikerült kedvet csinálni neki a bilizéshez, azon ülve nézte a mesét, és 2 alkalommal sikerült is belepisilni. Nagyon megdicsértük, jutalmat kapott stb. De ez ritkán jött össze. Áprilisban aztán egyik délután azzal jött haza a bölcsibõl, hogy õ már nagy fiú, és nem kell neki többet pelus, csak kisgatya. Nagyon örültünk, de korán. Attól, hogy õ elhatározta, még nem jártunk sikerrel. Sûrûn szól, hogy pisilni kell, próbáljuk bilibe, wc-be, fûbe stb, de nem tudja elengedni, nem pisil. Volt, hogy reggeltõl délután 5-ig visszatartotta, nem akart bepisilni, de elengedni se tudta. Mivel féltettem az egészségét, visszaadtam rá a pelust, és pihentettem a témát, nehogy a sok kudarctól és a visszatartástól baja legyen. Most újból próbálkozunk. Megfigyeltem, hogy fürdés elõtt, mikor beteszem a kádba, állva egy kis vödörbe bele tud pisilni, aztán kiborítjuk a wc-be. Ezért is nagyon dícsértük. Sajnos máshová most sem sikerül neki, bár sûrûn szól és próbáljuk mindenféle módon. Unokatesói is mutatták neki, hogy kell. Vizet is csurgattam. Talán az lehet a baj, hogy fogjuk a fütyijét (vagy õ fogja).Lehet, hogy rosszul teszem, de a napokban ha szólt,és a wc-be nem sikerült, mindig betettem a kádba, odaadtam a vödröt, és abba pisilt. (A kaki-ingert is jelzi néha, pelust kér.) Összefoglalva a problémát, akarja is, próbálja is, motiváljuk is, mégse sikerül neki wc-be, bilibe, fûbe pisilni. Hogy tudnék segíteni neki? Már sajnálom szegényt, és senki nem tudott tanácsot adni. Válaszát elõre is köszönöm! Andrea

Válasz >>>


Teljes káosz a szobatisztaságban (2012-05-25 13:58:26)

Adrienn nagy reményekkel vágott bele 2,5 éves kislánya szobatisztaságra nevelésébe, ám a kezdeti reménysugár szertefoszlani látszik. A gyermek egyre jobban elzárkózik a WC használatától.

Kedves Óvónõ!

Kislányom 2,5 éves, van egy 8 hónapos kistestvére. Mivel 8 hónapja két gyereket pelenkázok, õszintén szólva már nagyon vártam a nyarat, hogy kislányom végre szobatiszta legyen. Tudom, hogy erõltetni nem szabad, így gondosan kezdtem felépíteni: bugyivásárlás több alkalommal, õ választotta ki a WC-szûkítõt, ismételgettük neki, hova kell pisilni, kakilni, ha már nem lesz pelus. stb. Mikor megkaptuk a wc-szûkítõt, õ maga kérte, hogy bugyit szeretne felvenni. Hurrá, végre!-gondoltam, és abban a pillanatban örökre elfelejtettük a pelenkát. Én azokhoz tartozom, akik azt vallják, ha nincs pelus, akkor soha sincs már többet, éjjel sem.
Mindennek 2 hete. Az elsõ hét nagyon jól ment, szólt is, ha menni kellett, de nem bíztam a véletlenre, óránként figyeltem és vittem a wc-re. Kaki az bajosabb, mert azt a pelenkás idõszakban is letagadta. Na az 1. héten szólt, de azt is "pisilni kell" kijelentéssel, aztán volt, hogy 1 nap ki is maradt. Másnak 4-szer ment a bugyiba. A 2. héten ott tartunk, hogy már nem hajlandó a wc-re ülni, ha viszem, többször kipróbáltuk, és hiába mondta, hogy nem kell, ha ráültettem pisilt. Volt, hogy nem tettem rá, ha nagy volt az ellenkezés, mondván, jó majd szólni fog, és persze nem szólt, rá 1 percre csurgott a földre. A kaki már csak a bugyiba megy, letagadja. A pisi is folyik, mégha szól is, nem tudja visszatartani. Éjszaka ha pisil, fel se ébred rá, reggelig alszik benne. A 2. héttõl este fél 11 körül felkeltem, és elviszem pisilni, akkor pisil, utána reggelig már nincs pisi az ágyba. Tegnap nevetve állt mellettem, és kiabálta, "Nézd, anya folyik", és közben folyt a szõnyegre minden. Ma a kakiját kente a szõnyegre, mert kijött a bugyiból. El vagyok keseredve, azt hiszem túl korán vettük le a pelust, hiába maga kérte. Csak egy játéknak gondolhatta, amit megunt már? Mit tegyek? Várjak még, vagy adjam vissza rá 2 hét teljes bugyizás után a pelenkát? Az milyen bizalom megvonás tõle?? Jelen helyzetben viszont nem beszélhetünk szobatisztaságról, mert minden ugyanúgy a bugyiba megy...kivétel, ha én elcsípem elõtte, és WC-re teszem. (Bilin már túl vagyunk, az még a tesó születése elõtt próbáltuk, ment is, de az öccse születése után csak szuper jó játékhelyszín lett, körülötte tele játékkal, és mesekönyvvel, így azt teljesen elhagytuk).
Válaszát várva, köszönettel: Adrienn

Válasz >>>


Újra bepisil éjszakánként (2012-01-17 15:28:47)

Levélírónk kislánya, a téli szünet utáni ismételt óvodakezdés óta rendszeresen bepisil éjszakánként. Mi lehet a gond?

Az én kérdésem az lenne,az én kislányom 3,5 éves,már 1,5 éve szobatiszta,fél éve ágy tiszta is.4.hónapja jár közösségbe(óvodába),eddig is volt idõnként 1-2 nap egymás után,hogy bepisilt éjjel(csak éjjel,nappal soha)ezt kis felfázásnak betudtuk,de most téli szünet után rögtön itt az elsõ ill.(most a 2.)héten folyamatosan bepisil éjjel,sõt ma még délutáni alvásakor is!Pisiltatjuk alvás elõtt közvetlen,néha pisil néha nem!Lehet olyan,hogy olyan mélyen alszik azért pisil be?Ha ez,akkor fél évig miért nem pisilt be?Vigyem orvoshoz,vagy várjak még?Elõre is köszönöm válaszát!

Válasz >>>


Be-bepisil, ám mindjárt kezdõdik az ovi (2012-01-01 21:13:14)

Levélírónk kislánya márciusban lesz 3 éves, és sokáig úgy tûnt, semmi gond nem lesz a szobatisztasággal. Mostanában azonban visszaesés tapasztalható nála, az anyuka pedig aggódik a közelgõ óvoda miatt.

Kedves Óvónõ!
Kislányom márciusban tõlti be a 3 éves kort.Szépen haladunk a szobatisztasággal.Kb 2 hete bepisil,nem szól.Nagyon érdekes dolognak tartom,hogy ha vannak nálunk vendégek vagy mi vagyunk vendégségben,akkor megy a dolog!Nagyon sok mindennel próbálkztunk már,de nem megy.Olvastam más anyukák leveleiben a visszaesésrõl,lelki gondokról.Szeretném megkérdezni,hogy a visszaesés mit takar és a milyen lelki gondja lehet egy ekkora gyereknek,aki rendezett körülmények közt él,megvan mindene szeretet,törõdés?A Lényeg,hogy 1 hét múlva megy (menne)oviba,amit már nagyon vár,hogy vigyem így oviba,beveszik-e így a gyereket?
Köszönöm,hogy levelemet elolvasta és kérem mielõbbi válaszát.
Egy nagyon elkeseredett anyuka

Válasz >>>


5 éves, és még bepisil éjszakánként (2011-11-15 06:36:04)

Levélírónk tanácstalan 5 éves kisfiát illetõen, aki 5 éves kora ellenére rendszeresen bepisil éjszakánként.

Kisfiam 5 éves múlt és éjjelente bepisil ha nem ébresztjük fel, magától nem kel fel.Néha azt sem veszi észre ha bepisilt.Elalvás után már 4 órával megtörténik a baleset. Alvás elõtt elmegy pisilni, nem iszik sokat.

Válasz >>>


Mosolyogva közli: bepisiltem! (2011-10-24 12:28:17)

Tímea aggódva vette tudomásul, hogy hónapok óta szobatiszta kislánya ismét bepisil, ráadásul mindezt mosolyogva közli szüleivel.

Kedves óvónõ!

Kislányom 2és fél éves már 3 hónapja szobatiszta csak éjszakára adtam rá pelust de ez is többnyire száraz volt reggelre. Mindig szolt ha pisilni kellett neki.
Most viszont 3-hete nem szol csak ha nagy dolga van akkor hajlandó a wc-re ülni de ha pisi van nem ,és nem is szól.
Tudatosan teszi mert mosolyogva közli, hogy bepisilt.Hiába kérdezem többször nem a válasza.Napközben felváltva adok bugyit és pelust rá, lehet itt rontottam el? Nem tervezünk kistestvért, és majd csak jövõ évben megy oviba.
Mit tanácsol mit tegyek, mi a megoldás?
Üdvözlettel:S. Tímea

Válasz >>>


Következõ 10 szobatisztaság

 

Halimba, Nyirád, Szőc Intézményfenntartó Társulás Általános Iskolája, Óvodája és Egységes Óvoda- Bölcsődéje
(Veszprém megye)

Szabadság u. 1., 8454 Nyirád

Intézmény típusa: Állami fenntartású Általános Iskola

- Bajza József Általános Iskola
(Budapesti iskolák)

- Közös Fenntartású Ugodi Általános Művelődési Központ Német Nemzetiségi Általános Iskolája
(Veszprém megye)

- Homrogdi Görögkatolikus Általános Iskola és Óvoda
(Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

- Mesevilág Magánóvoda
(Budapest XVI. kerület)

 

Közös Fenntartású Általános Iskola Csabrendek
(Veszprém megye)

Kossuth u. 14., 8474 Csabrendek

Intézmény típusa: Állami fenntartású Általános Iskola

- Tanulási nehézségek: a finommotorika fejlesztése
(Iskolába lépés)

- Íráskészség: nem kell nyüstölni a rajzolást!
(Gyermeknevelés)

- Fekete István Általános Iskola
(Budapesti iskolák)

- Gregor József Általános Iskola
(Budapesti iskolák)
KIEMELT HIRDETÉS
  Telki Zöldmanó Óvoda
(Pedagógusi állást kínál)
Telki
óvodapedagógus
Pedagógus bértábla+ Ágazati pótlék + egyéb kiemelt juttatások
  Telki Zöldmanó Óvoda
(Pedagógusi állást kínál)
Telki
óvodapedagógus
Pedagógus bértábla+ Ágazati pótlék + egyéb kiemelt juttatások
  II. Kerületi Magán Óvoda
(Pedagógusi állást kínál)
Budapest II. ker.
Óvodapedagógus
Bértábla feletti bérezés
  Laborc Általános Iskola
(Pedagógusi állást kínál)
Budapest
Magyar szakos tanár
Bértábla+megállapidás
Óvónõ válaszol
  Verekszik, agresszív, rendbontó
  Teljes szobatisztaság: hogyan? Miként?
  Meggondolhatjuk-e magunkat?
  Nem akar szerepelni
  Könnyes beszoktatás
  Beszoktatás miatti megrázkódtatás
  Nem akar beszélni és a beszoktatás is nehezen megy
  Melyik kezével írjon?
  Eleven, fegyelmezetlen, a szabályokhoz nehezen alkalmazkodik
  Miért nem mondja, ha tudja?
  Ez így nem fog menni!
  Miért nem szól, ha pisilni kell?
  Nagydolog: nem is olyan nagy dolog
  Iskolaérettségi vizsgálat
  Kistesó érkezik: család vagy óvodakezdés?
  Kisfiam retteg a szakállas bácsitól!
  Diszlexia, diszgráfia: óvodásnál miért nem állapítják meg?
  Nehéz óvodai beszoktatás
  Szobatisztasági és beszoktatási nehézség: amikor a bajok csõstül jönnek
  Traumatizáló repülõs nyaralás
  Még az unokaöccsétõl is fél
  A barátaimat szeretem, az óvó nénit nem!
  Beszoktatás: a gyerek nem érett az óvodára?
  Menjen vagy maradjon? A szülõk dilemmája az iskolakezdésrõl
  Szeretem az ovit és szeretem a kistesómat!
  Iskolaérettség: a döntés joga csak az óvónõé?
  Hirtelen fordulat: mégiscsak küldjük suliba?
  Fékevesztett feszültségek
  Muszáj beíratnom az iskolába?
  Retteg a zajoktól