Gyermeksziget Fejlesztés Ovi.hu Gyerekabc Fogyókúra hazatepitek.hu
Gyermeksziget
Fejlesztőpedagógus válaszol
  Fejlesztőpedagógus válaszol
Óvónő válaszol
  egészségvédelem
  óvodai napirend
  gyermeknevelés
  gyermeki félelmek
  ábrázoló tevékenység
  óvodán belüli feszültségek
  beszoktatás
  balkezesség
  válás a családban
  óvodai ünnepek
  óvodai tevékenységek
  gyermekirodalom
  szobatisztaság
  testvérek
  óvodai beíratás
  csoportösszetétel
  egyéb
  iskolába lépés
  beszédfejlődés
Szülők egymás közt
  Fogyatékkal élő gyermekek
  Alternatív pedagógia
  Nevelési kérdések
  Ikrek
  Gyermekirodalom
  Csoportösszetétel
  Fejlődési rendellenességek
  Egyéb
  Segítségkérés
  Szavazási témák - vitafórum
  Iskolakezdés
  Óvodakezdés
  Külföldön nevelem gyermekem
  Oviinfo
  Betegség
  Szobatisztaság
  Suliinfo
  Autizmus
  Utazás
  Nyaralás
  Tábor
  Bölcsőde
Alkoss velünk!
  Húsvét
  Anyáknapja
  Mikulás
  Karácsonyi ötletek
  Farsangi jelmezek
  Dekoráció
Munka - Állás
  Hirdetés kiemelés
  Babysitter
  Babysitter külföld
  Babysittert keres
  Babysittert keres külföld
  Pedagógus állást keres
  Pedagógusi állások
  Óvodapedagógusi állások
  Dajka állást keres
  Dajka állások
  Nyelvtanár állást keres
  Nyelvtanári állások
  Óraadó, korrepetáló munkát keres
  Óraadó, korrepetáló munkák
  Egyéb munkát keres
  Egyéb munkák
  Mielőtt babysittert választana...
  Hirdetési etikett
Képeslap küldés
  Szemünk fénye
  Szeretet üzenet
  Bocsánat
  Ünnepek
  Anyák napi képeslap
  Mikulás képeslap
  Karácsonyi képeslap
  Újévi képeslap
  Valentin napi képeslap
  Húsvéti képeslap
  Tavaszi képeslap
  Vicces


Iskolaérettség, óvónői válaszok iskolaérettség témában

Kérdezni szeretnék

Menjen vagy maradjon? A szülők dilemmája az iskolakezdésről (2016-01-19 18:05:28)

A közel 6 éves Kolost mostanában feltűnően sokat dicsérik óvónői, minden jel szerint iskolába küldenék ősztől. Levélírónk tart ettől, nem csak a gyermek fiatal kora miatt, de a még kiforratlan dominancia, a kudarctűrő képesség hiánya és a feladathelyzetektől való megrettenés miatt is.

Tisztelt Óvónő!

Április végén lesz 6 éves a fiam, dilemmában vagyunk a hogyan továbbal kapcsolatban. Néhány hete az óvónők feltűnően dícsérik Kolost, hogy milyen ügyes, okos, egyszóval iránya az iskola. Eddig más véleményen voltak, nemrég fordult a kocka. Voltam két közeli iskolában is egy ismertetőn, és egy ovisulin, de még mindig tanácstalanok vagyunk. Kérdésemre, hogy az egyik potenciális iskolában hány 6 éves kezdte tavaly az elsőt, a 28-ból 4 volt a válasz, ami erősen elgondolkoztatott. Felvetették a Nevtant, lehet, hogy oda is elmegyünk, bár szerintem ott is az iskolaérett lenne az eredmény. A párom inkább marasztalná még egy évet, én taácstalan vagyok, bár inkább a plusz egy év óvoda felé hajlok. Azt még elmondanám, hogy egyelőre mindkét kezét használja a gyerek, ami, úgy tudom, kritérium, hogy meglegyen a domináns kéz. A kudarcot nehezen viseli a fiam (bár ezzel én is így vagyok:), valamint viszonylag könnyen elsírja magát konfliktushelyzetben, vagy ha erélyesen rászólnak. Tudna segíteni a döntésben, mi az Ön véleménye?

Tisztelettel: Egy tanácstalan apa

Válasz >>>


Iskolaérettség: a döntés joga csak az óvónőé? (2015-10-15 23:03:24)

Levélírónk aggódva tapasztalta, hogy áprilisban 6 éves gyermekét, - annak tartósan fennálló betegsége, betegeskedése ellenére is,- iskolába akarja küldeni az óvónő. A pedagógus hangsúlyozta: a szülő semmit sem tehet az ő döntése ellen. Valóban így van ez?

Tisztelt Óvónő! Gyermekem április végén lesz 6 éves.Szerettem volna ha 7 évesen kezdi csak el az iskolát,de az óvónö nem partner ebben.Gyermekem sajnos tartósan beteg (gyesen vagyok vele) kortársaitól kisebb,gyakran beteg.Az óvónő azzal indokolja a lépését,hogy okosabb mint a csoporttársai és úgysem tehetek semmit ha Ö javasolja az iskola kezdést.Kérem adjon tanácsot mit tehetnék.Válaszát előre is köszönöm!

Válasz >>>


Hirtelen fordulat: mégiscsak küldjük suliba? (2015-07-30 14:33:28)

A 6 éves kislány szülei az utolsó pillanatban elbizonytalanodtak: míg korábban visszatartották gyermeküket az iskolától, most hirtelen meggondolnák magukat. Mégiscsak jobb lenne elkezdeni a sulit, mint ősztől „butus“ kicsik között lehúzni még egy évet az oviban...

Lányom december 1-én lesz 6 éves.Elég nehezen barátkozik.3 évig járt oviba társaival,akiket megszokott,megszeretett.Mi úgy döntöttunk,hogy nem adjuk iskolába,de az óvónők szerint iskolaérett.Nem ballagott le a csoporttal.Most a kisebbekkel jár oviba,de ők butábbak és nem is nagyon barátkozik velük.Érdekli most a tanulás és vágyik iskolába.Még van 2 hét,hogy eldöntsük,menjen e,erről szeretném kérni véleményét.A tanár jo lenne,lányom is szereti

Válasz >>>


Muszáj beíratnom az iskolába? (2015-04-08 13:50:28)

A szülők és az óvónők egyaránt úgy gondolták, hogy a 6 éves gyermeknek hasznára válna még egy év óvoda. Az óvoda ennek ellenére elküldte a nevelési tanácsadóba, ahol megállapítást nyert, hogy a gyermek iskolaérett. Ezek után muszáj beíratni a suliba?

Tisztelt Szakértők! Abban kérem a segítségüket, hogy megoldható-e a gyermekem halasztott iskolakezdése az alábbi eset tükrében: A gyermek 2008. decemberében született. 2014. decemberében betöltötte ugyan a 6. életévet, de az óvodapedagógusok javasolják a halasztott iskolakezdést vagyis, visszatartanák egy évre. Mi, Szülők, ezzel teljesen egyetértünk. Értelmileg és szociálisan ugyan nem lenne akadálya az iskolakezdésnek, de nagyon játékos, még nem szívesen vesz részt a feladatokban, inkább játszik. Fizikailag (109 cm, 17kg) elmarad kortársaitól. Az Óvoda elküldte Nevelési Tanácsadóba, annak ellenére hogy visszatartanák. A vizsgálat megállapította, hogy iskolaérett. Most muszáj beíratnom iskolába annak ellenére, hogy se mi, szülők, se az óvoda nem ért egyet az iskolába menetellel?
Válaszukat előre is köszönöm!

Válasz >>>


Okos, ügyes, de zárkózott (2015-03-06 09:57:14)

Levélírónk 7 éves kisfia, bár kiváló teljesítményt nyújt feladatvégzésnél, mégis félénk, zárkózott. Édesanyja aggódik, hogy a hamarosan beköszöntő iskolai életben majd nem mer megnyilatkozni.

Tisztelt Óvónő!Tanácsát szeretném kérni kisfiammal kapcsolatban,aki betöltötte a hét évet és idén szeptember kezdi az iskolát.Az a problémánk hogy felnőttekkel még mindig zárkozottabb a gyermekem és attól félünk hogy ez majd problémákat fog okozni már az iskolakezdésnél,mert majd amit tud esetleg nem meri vagy akarja majd kimondani.Nagyon okos,ügyes,mindent tud.Kitünő minden logikai,fejlesztő játékokban.Közösségben mindig halk szavú,csendes gyermek volt már kicsi korában is,de otthon nem ilyen:nyiltabb,hangosabb,bátrabb.Ráadásul ahogy közeledik a suli,kitalálta hogy ő nem akar iskolába menni.Mit tanácsol?Hogyan tudnám ezeket a dolgokat jó irányba befolyásolni?Válaszát előre is köszönöm!

Válasz >>>


Sír, zokog, ha az iskolakezdés kerül szóba (2014-08-11 18:11:47)

Levélírónk kisfia idén ősszel tölti be 7. életévét, amikor is megkezdi az iskolát, ám a gyermek szociálisan még nincs felkészülve erre a feladatra. Ha csak szóba kerül a suli, kétségbeesett tiltakozásba, sírásba kezd. Mit lehet tenni?

Tiszteletem !

A fiam 2007. 09. 26.-án született. Az iskolaérettségi vizsgálaton "átment"amely az oviban történt és semmilyen tájékoztatást nem kaptam róla csak 1 papírt amivel az iskolába kell leadni.Viszont úgy látom hogy pszihésen nincs felkészülve. Voltunk a választott iskolában törp tanodai foglalkozásain, de hiába az ott töltött jó hangulat,hiába beszélek neki milyen jó volt ott, milyen aranyos a tanító néni, mennyi érdekes feladatok voltak hajthatatlan. Ha csak megemlítem sírva fakad azt mondja nem akar még iskolába menni.
Az első jel az volt menjünk a Corába, ott van szökőkút és ha pénzt dobhatna bele kívánhatna valamit, és azt kérné maradhasson még az oviban. Ezt még csak játéknak vettem. Azután jött az ovis ballagás mikor szembesült vele hogy vége a boldog ovis éveknek. Ahogy közeledett a ballagás egyre többször próbáltak rá az óvodában, egyre többször sírva fakadt és az is többször előfordult hogy éjszaka is felsírt hogy : nem akarok még iskolába menni. Az ovonőnek is jeleztem a gondot, mire elmagyarázta neki : ők se lesznek már itt az oviba nincs hova vissza jönnie. nekem meg hogy mit akarok 7 évesen menjen iskolába ?Természetesen beírattam az iskolába , Kötelességem !
De felkerestem a nev. tanácsadót a problémánkkal , hogy a gyermek lelkileg kivan, nem akar iskolába menni még. Erre a válasz az volt nincs mit tennem beírattam és különben is szeptemberig meggondolhatja magát a gyermekem . Gondoltam előre ha már hónapok óta ezt hajtogatja nem fog iskolába vágyni pár hét múlva sem. Nem rég a Tescoba járva 1 iskola táskát próbáltam a hátára , és iskola szereket próbáltam nézni vele hátha érdekelné , de olyan hangos sírásba fakadt mindenki minket nézett és szégyeltem magam: azt hiszik bántottam a fiamat , alig bírtam megnyugtatni. Mi lesz ha 2-3 hét múlva mégis kézen fogva iskolába kell vinnem ? Ez a rossz élmény kihathat az iskolai életére , kudarccal rossz tanulmányaira ? mit tehetek ?

Válasz >>>


Miért nem mehet iskolába a kisfiam? (2014-03-10 13:53:36)

Erika értetlenül áll az óvónők és a nevelési tanácsadó szakvéleménye előtt, akik javasolják a gyermek további egy éves óvodai nevelését. A szülő úgy véli, gyermekének ősztől iskolában lenne a helye.

Tisztelt Óvónő!
A kisfiam májusban tölti a 6.évet, szorgalmas jó képességű gyerek! Két éve jár fejlesztő pedagógushoz az oviba (saját kérésemre) mert sajnos másként nem foglalkoznak a gyerekekkel.Mivel az óvónéni vissza szeretné tartani még 1 évet mi viszont iskolába szeretnénk vinni (már jár iskola előkészítőbe) kértünk egy nevtanos vizsgálatot.Ma meg is kaptuk az eredményt nem javasolják ők sem a sulit . Indok még kicsi hagy fejlődjön még egy évet. Egyébkén ügyes ,okos , kitartó, a figyelmével nincs gond .Ezt mind ők mondták írták le.Az emberrajza pl. 8 évesnek felel meg.inteligaenciaszintje 90-95 precentilis. Kérdésem az lenne hogy milyen megoldás van arra hogy mégis el tudjam vinni az iskolába. A fellebezésen már túl vagyunk . Köszönöm, és várom válaszát!
Erika

Válasz >>>


Óvodában mintagyerek, de... (2014-02-25 15:27:39)

A közel 6 éves kislány édesanyja tanácstalan gyermeke iskolakezdését illetően, mert bár az oviban példásan viselkedik, teljesítménye is kiváló, ám otthon, mintha kicserélték volna. Ordítva hisztizik, dacos, ellenszegül szüleinek. Vajon elkezdje-e idén az iskolát vagy várjanak vele még egy évet?

Kedves Óvónő!
Tanácstalan vagyok nagyobbik gyermekem beiskolázásával kapcsolatban, ez ügyben szeretném kikérni a véleményét.
Kislányom július végén született, most lesz 6 éves, a jogszabályok szerint iskolaköteles idén szeptemberben. Az óvónők segítőkészek, ha tartani akarom még, nyári gyerek lévén, ők segítenek. A tesztek alapján iskolaérett, okos ügyes kislány, mindig egy évvel előrébb járt feladatmegoldásban és magasságban is kortársainál. Nagyon igényli a gyerektársaságot, mozgékony, kapcsolatot kortársaival rövid szemlélődés után könnyen teremt. (Addig visszahúzódó, de ha a számára szimpatikus gyerek pozitívan reagál, egyből megnyílik, csaknem főkolompos lesz) Nagyon jó lelkű, érzékeny kislány, tele szeretettel. DE! Itthon, illetve bővebb családi körben is, ahol szabadabban mozog (nem óvodai körben)sokszor kitör a hiszti, és nagyon nehezen nyugszik meg. Van, hogy fél órát is képes sírva ordítani "anya gyere" közben folyamatosan ordítja, de nem lehet meg se közelíteni mert még jobban rákezdi. A hiszti mindig akkor robban ki nála, ha a nagyok a belső feszültségei: nagyon csalódott, nagyon fáj vmi, bűntudata van, vmitől fél, tehát vmiért frusztrált (társasjátéknál veszítéskor szintén). Ha fáradt szintén jó esély van a hisztire, nem az a típus, aki szól, hogy "anya fáradt vagyok". Elvittem független iskolaérettségi vizsgálatra, ahol ugyancsak jól teljesített, mondta a hölgy, hogy valószínűleg az iskolában is jól teljesítene, jól viselkedne, mert ugyanúgy tartaná magát a szabályokhoz mint az óvodában, nem valószínű, hogy hisztikre sor kerülne.Egyedül az önállóságban lehetne egy kicsit határozottabb a véleménye szerint (annyit rontott még, hogy a jobb-bal irányt, ha nem az ő testrészéről volt szó, általában felcserélte, kicsit bátortalan volt amikor mondatokat kellett mondania képről, stb). A hölgy azt mondta, hogy a hisztiket lehet, hogy egy gyerekpszichológus segítségével lehetne kikezelni.
Én amiatt aggódok, hogy ha az iskolai leterheltség miatt nő benne a feszültség (fáradtság, nem úgy sikerül neki vmi mint ahogy szeretné, társaitól esetleg bántást kap akár szóban) frusztrált lesz, nem lesz-e minden napos a hiszti, megkeserítve az egész családunk életét (van egy 3 éves húga). Néha nehéz tolerálni ahogy viselkedik, azt reméltük hogy eddigre kinövi a hisztiket. Volt időszak, hogy pszichológushoz készültem vele (1,5éve), annyira kezelhetetlen volt (kb 3 hét kellett, hogy rájöjjünk hogy nagyon fél vmitől, de aztán beszélgetésekkel "kikezeltük" a félelmét). Jelenleg egy olyan oviba jár, ahol egy csoport van egy kis épületben, iskolába nagy iskolába menne, kb 1000 gyerek közé (1-4 évfolyam). Ismerősünk szerint ez is probléma lehet nála, ha nincs minden szinten beérve. Nincs meg még az iskolába vágyás nála, szívesen marad oviban is (csak a délutáni csendes pihenőt utálja), ő azt mondta, hogy neki mindegy. Ön mit javasol, mivel tennék jobbat a kislányomnak? Köszönöm előre is!

Válasz >>>


Szükség van-e újabb iskolaérettségi vizsgálatra? (2014-02-14 06:57:08)

Erről érdeklődik Levélírónk, akinek 2007. novemberében született gyermeke, - a szülők és a korábbi szakvélemények alapján, - érett az iskolára. A fejlesztőpedagógus azonban maradásra bírná a gyermeket.

Kedves Óvónő!
Gyermekünk 2007 november 29-én született.Nagycsoport elején elvégezték nála ezt az iskolaérettségi felmérést.Az eredmény közlésekor úgy kezdte a hölgy: " a gyermek iskolaérett de fejlesztésre szorul" Közben többször hiányzott az oviból betegség miatt.így pár fejlesztő óráról elmaradt.Az óvónők felmérést készítettek,megkérdezték a szülőket szeretnék e hogy most menjen iskolába gyermekük. Mi jeleztük ,hogy igen.
Ennek ellenére a fejlesztő pedagógus szülői értekezletére mikor behívattak minden szülőt,értesültünk arról hogy a hölgy elkönyvelte magában ,hogy a gyermekünk nem megy iskolába .Ezért mikor mondtuk neki mondja el miből szorulna fejlesztésre ekkor derült ki hogy még a mappáját sem volt képes elhozni magával.
Próbált a hiányzásokra szorítkozni és ,hogy bátortalan és némelyik téren pontatlan.próbált rábeszélni minket az újabb iskola érettségi vizsgálatra.Kérdezném én .Muszáj e ezt elfogadnunk vagy kötelezővé tehetik e a gyermeknek ezt a vizsgálatot ahhoz,hogy iskolába
mehessen ??? Itt el kell mondanunk a nagy lányunkal is ugyan ezt eljátszotta. Ő 4.3-mal végezte el a 8.osztályt két tannyelvű iskolában.Holott az ő javaslatára egy gyengébb iskolába kellett volna íratnunk.válaszát előre is köszönjük .
Tisztelettel:
Agodó szülők

Válasz >>>


Figyelemfejlesztés: hogyan? Miként? (2014-02-10 21:45:12)

Marcella aggódik, hogy 5 éves kislánya nem azt a teljesítményt nyújtja az óvodai feladatlapozás során, ami tőle elvárható lenne. Az óvónők szerint a gyermek figyelme csapong, fluktuál. Hogyan tudná ő szülőként segíteni a figyelemfejlesztést?

Tisztelt óvónő!
Kicsit aggódó középső csoportos gyermek édesanyja vagyok. Aggodalmam oka a következő: 5 éves kislányom gyakran hoz haza az óvódából hibásan, illetve félig hibásan megoldott feladatlapot. Az óvónők felhívták a figyelmemet arra, hogy kislányom figyelme nagyon csapongó, foglalkozásokon is, ezért sok segítséget igényel a feladatlapokm kitöltésénél. Ezek egyszerű feladatlapok, amit úgy gondolom az 5 éves lányomnak, már illene tudni.Kérdésem hogyan tudnék Lili lányomnak segíteni, hogy figyelme tartósabbá válljon. Gyakoroljunk otthon is hasonló feladatokat! válaszát előre megköszönve. Üdvözlettel: Marcella

Válasz >>>


Következő 10 iskolába lépés


KIEMELT HIRDETÉS
  Bóbita
(Dajka állást kínál)
Budapest
Dajka
  Váradi Katalin
(Babysitter)
Budapest
, bármikor
1500/ó/gyerek
  Kubinyi Erika
(Babysitter)
Budapest
h-p:17 óra után, hétvégén bármikor
1500
  Erdőszéle Óvoda
(Pedagógusi állást kínál)
Budapest
óvodavezető
megegyezés szerint
  Eszter
(Babysittert keres )
Budapest
főállás
Hírlevél feliratkozás
Forum
  meleg allergia
  mit tegyek még?
  HIRSCHSPRUNG-BETEGSÉG
  Franciaorszagban élek
  Két tannyelvű általános iskola
  A mese hatása a gyermekekre
  Gyermekpszichológus
  Autista a gyerkőc?
  Szülői vélemények zuglói általános iskolákról....
  konyvek kulfoldre
Óvónő válaszol
  Szobatisztasági és beszoktatási nehézség: amikor a bajok csőstül jönnek
  Traumatizáló repülős nyaralás
  Még az unokaöccsétől is fél
  A barátaimat szeretem, az óvó nénit nem!
  Beszoktatás: a gyerek nem érett az óvodára?
  Menjen vagy maradjon? A szülők dilemmája az iskolakezdésről
  Szeretem az ovit és szeretem a kistesómat!
  Iskolaérettség: a döntés joga csak az óvónőé?
  Hirtelen fordulat: mégiscsak küldjük suliba?
  Fékevesztett feszültségek
Linkek
  Fogyókúra
  Manó terhesség naplója
  Szájpenész
  Jelmez
  Családi pótlék
  láthatási jog
  Terhesség hétről hétre
  teherbeesés
  GYED
  GYES
  Anyák napja
  Terhesség
  Duphaston
  Diszkalkulia
  Farsangi jelmezek
  Diszlexia
  Farsangi ötletek
  óvodapedagógus állás
  dajka állás
  iskolaérettség
  babysitter állás
  budapesti óvodák
  terhesség tünetei
  Magányos szülők klubja
  Terhességi teszt
  Bárányhimlő
  gyerektartás
  Szülés
  babysitter
 
  Fejlesztő játékok | Állássziget | OVIK | Picursziget | Fogyókúra | Könyvek | Kapcsolat