Gyermeksziget
Óvónõ válaszol
  VIDEÓK
  egészségvédelem
  óvodai napirend
  gyermeknevelés
  gyermeki félelmek
  ábrázoló tevékenység
  óvodán belüli feszültségek
  beszoktatás
  balkezesség
  válás a családban
  óvodai ünnepek
  óvodai tevékenységek
  gyermekirodalom
  szobatisztaság
  testvérek
  óvodai beíratás
  csoportösszetétel
  egyéb
  iskolába lépés
  beszédfejlõdés
Munka - Állás
  Babysitter
  Babysitter külföld
  Babysittert keres
  Babysittert keres külföld
  Pedagógus állást keres
  Pedagógusi állások
  Óvodapedagógusi állások
  Dajka állást keres
  Dajka állások
  Nyelvtanár állást keres
  Nyelvtanári állások
  Óraadó, korrepetáló munkát keres
  Óraadó, korrepetáló munkák
  Egyéb munkát keres
  Egyéb munkák
  Mielõtt babysittert választana...
  Hirdetési etikett
Az iskolaérettség feltételei
  Az iskolaérettség feltételei
Fejlesztőjátékok
  Őszi kupak lottó
  Trabi Gabi és Lurkó Ferkó - Mese és fejlesztés
  Kupak-tanács - az újrahasznosított fejlesztőjáték - Fejlesztőjátékok
  Suli nyitogató fejlesztőkártya újragondolva - Fejlesztőjátékok
  Forma lomtalanítás - Fejlesztőjátékok
  Suli-nyitogató fejlesztőkártya
  Tapintókártya - Fejlesztőjátékok
  Mi van a zsákban? - Fejlesztőjátékok
Alkoss velünk!
  Farsangi jelmezek
  Húsvét
  Anyáknapja
  Mikulás
  Karácsonyi ötletek
  Dekoráció
Mesék
  Kálmán iskolába megy - Kálmán kalandjai
  Vírus Ilus szinre lép - Kálmán kalandjai
  Kálmán és a védőöltözet - Kálmán kalandjai
  Széllel-bélelt szeretet mese - Kálmán kalandjai
  Gyere haza, Krampusz! - Kálmán kalandjai
  Csoki kaland - Kálmán kalandjai
  Foci vita - Kálmán kalandjai
Képeslap küldés
  Szemünk fénye
  Szeretet üzenet
  Bocsánat
  Ünnepek
  Anyák napi képeslap
  Mikulás képeslap
  Karácsonyi képeslap
  Újévi képeslap
  Valentin napi képeslap
  Húsvéti képeslap
  Tavaszi képeslap
  Vicces
Játékok
Játokok
Kapcsolat
  gyermeksziget@gyermeksziget.hu


Egyéb nevelési kérdések

Kérdezni szeretnék

Nincs idõ jóllakni (2010-10-05 13:08:30)

Andrea döbbenten tapasztalta, hogy beszoktatós bölcsis kislányának nem adják meg a lehetõséget a kényelmes, nyugodt étkezésre, így mindig éhesen tér haza a bölcsõdébõl. Az evõeszköz mérete nem megfelelõ és idõt sem hagynak a nyugodt ebédre. Mit lehet tenni?

Kedves Óvónõ!
2 éves kislányom most kezdte a bölcsödét 1 hét után kapott elõszõr ebédet addig mindig ebéd elõtt hoztam el. Az ebéd ugy törénik hogy eléjük rakják az ételt hozzá egy evõkanalat de nem kicsit hanem nagyot a kislányom csak tologatta az ételt nagynak találta a kanalat, ráadásul kb 3 percig volt elötte az étel utána elvették nem is probáltak vele egy picit sem megetetni után akapott banánt azzal ugyanez történt majd 2 perc után már kihozták nekem a kislányomat és közölték hogy megint nem evett de azért a csekket odaadták. Miért nem probálnak vele legalább egy pár falatot etetni? Itthon rendesen eszik igaz kiskanállal néha egyedül néha ugy hogy én etetem. de ez neki egy teljesen uj közeg. ha én már dolgozok és reggel leviszem és délután 3-4 óra körül megyek érte és magátol nem eszik akkor hagyják hogy éhezzen. Mit lehet ilyenkor csinálni? Köszönöm elõre is a válaszát. Andrea

Válasz >>>


Ha cumi nincs, jó a hüvelykujj is (2010-09-30 13:05:17)

Judit 4 éves kislányát sikerült leszoktatni a cumiról, ám újabban az ujját szopja helyette.

Kedves Óvónõ!

Lányom a nyár közepén betöltötte a negyedik élet évét. Úgy gondoltuk, hogy itt az ideje, hogy elrakjuk a cumit. Csak alváshoz használta a cumit. Elõször a délután alvásnál tettük le a cumi, majd estére is. Egy vonatra elcserélte. Azóta nem keresi, nem is kéri a cumit, viszont egyre többször látom, hogy a hüvelykujját veszi a szájába, ami eddig egyáltalán nem volt jellemzõ. Nem szeretném ha rászokna az ujjszopásra. Mivel tudnám ezt megelõzni? Esetleg adjam vissza a cumit?

Válaszát elõre is köszönöm,
Judit

Válasz >>>


Lefogyni óvónõi munka mellett? (2010-07-13 20:16:48)

Egy óvónõként dolgozó Kolléganõ tanácstalan, mert úgy érzi, fogyókúráját nem tudja sikerre vinni munkahelyi keretek között. Kétségbeeséésében már azon is gondolkodott, hogy elhagyja szakmáját...

Tisztelt Óvónõ!
Kérem adjon tanácsot, fiatal 10 éve a pályán dolgozó Óvodapedagógus vagyok. A szakmámat nagyon szeretem. De van a szakmánknak egy hátulütõje ami most már egyre inkább aggaszt engem ez pedig a már egészségemet is kárósító étkezés odabent az oviban. Az ételek amiket a gyerekeknek hoznak az õ korosztályuknak megfelelõ ugyan, de nekem mint felnõtt, már kevésbé mondhatnám egészségesnek. Egy gyermekem van és megvallom nagyon nehezen tudok munka és család mellett edzésekre járni, de minden tõlem telhetõt megteszek amit csak tudok annak érdekében, hogy leadjak pár kilót. Persze ez nem csak jómagamnak és az egészségemnek ,de a munkámban való aktívabb részvételnek is elõnyére válhatna. Na meg egymásközt mint Nõ, mint anya is szeretném jól érezni magam a bõrömben, és nem állandóan láb fájásra, haspuffadásra, levertségre, álmatlanságra, fáradtságra és egyéb panasztokra hivatkozni. Szeretnék még gyermeket, de így túlsúllyal nem nagyon érzem mindezt megvalósíthatónak, pedig mint már említettem én mindet megteszek, amikor csak lehet mozgunk, kirándulunk, sportolunk a családdal.
Az a helyzet, hogy jelenleg szabadságon vagyok és elkezdtem egy közismert diétát amivel igen jó eredményeket értem el,csak sajnos az idõ kevés, hogy egy nyár alatt az ember megszabaduljon az õt nyomasztó sok súlyfeleslegtõl. Kérdésem az lenne, hogy vajon miért nem lehetséges az, hogy az óvodában egy másik Ántsz által bevizsgált helyrõl ételt rendelhessek a munkahelyemre ,mint ahogy azt minden más munkahely megengedi az alkalmazottainak? Miért kell az egészségem teljesen tönkre tennem azért, mert nem engedik,hogy egészségesen táplálkozzam, mi ezzel a baj? Sajnos megvallom odáig jutottam, hogyha ebben nem történik változás ott kell hagyjam a munkahelyem és valami másba kell kezdjek, ahol rugalmasabbak e téren, pedig mint már fentebb említettem, szeretem a szakmám és a gyerekek is engem. Sajnálnám ha el kéne válnom a hivatásomtól egy ilyen dolog miatt. a helyzet az ,hogy a munkahelyemen sem együttmûködõek, pedig már orvosi papírt is vittem amit nem fogadtak el, mint mentséget, hogy válthassak és jómagam azt ehessem ami nekem jó és nem másoknak!!! Segítségét és válaszát elõre is köszönöm és nagyon várom.
Tisztelettel,
Egy elkeseredett, de reménykedõ Óvodapedagógus

Válasz >>>


Hogyan tanítsam játékosan angolra gyermekemet? (2010-05-07 13:48:46)

Errõl kérdez Kata és kér hozzá némi játékos ötletet.

Üdvözlöm!
Szeretném gyermekemet játékosan tanítani angolul. Én nagyon jól beszélek angolul, de szükségem lenne néhány játékos ötletre. Tudna e Ön néhány játékos ötletet adni, vagy leírni, hogy hol találok játékos ötleteket.
Nagyon szépen köszönöm, hogy idõt szán rám a válaszával. Üdvözlettel Kata

Válasz >>>


Van Lohuizen szindróma (2010-04-09 17:51:18)

Ezzel a rendellenességgel született Levélírónk 3 éves kislánya, akinek bõrén itt-ott pirosas foltok láthatók. Az édesanyának a pszichológus azt tanácsolta, óvodakezdés elõtt beszéljen gyermekével a bõrérõl.

Kedves Óvónõ!

Lányom májusban tölti a harmadik életévét, szeptemberben kezdi az óvodát. Egy ritka érfejlõdési rendellenességgel született Van Lohuizen szindrómával. Szinte az egész testén arcát is beleértve vannak lilás pirosas, néhol erõsebb, máshol halványabb foltok.
Szerencsére, eddig nem alakult ki belsõ elváltozás.
Õ az elsõ és egyetlen gyermekünk.

Még nem kérdezett a bõrérõl, hogy miért piros, foltos, miért kell fáslizni a karját, miért járunk rendszeresen vizsgálatokra stb.
A késõbbiekben lézeres kezelést javasolnak, azzal bíztatnak, jó eredményeket lehet vele elérni.
Ahogy a levelem elején már említettem nemsokára kezdi az óvodát. Már eljártunk különbözõ foglalkozásokra, mindenki nagyon kedves volt, de igazán senki nem akart velünk barátkozni. A párom azt mondja, lehet miattam, talán én nem vagyok nekik szimpatikus.

Szeretném, hogy kiegyensúlyozott boldog gyermekkora legyen. Sokat játszunk rengeteget olvasunk, egészen kisbaba kora óta.

Még nem kérdezett a bõrérõl. Beszéltem egy pszichológussal, aki azt mondta minél elõbb beszéljek vele errõl, még mielõtt óvódába menne. Én furcsálottam ezt a válszt. Önnek mi errõl a véleménye?
Válaszát elõre is köszönöm!
Üdvözlettel: Anita

Válasz >>>


SNI-s kisgyermek, a bölcsõdei beíratás nehézségei (2010-02-25 14:13:57)

Levélírónk, - nehéz anyagi helyzete miatt, - bölcsõdébe íratná kisgyermekét, ám mivel a kicsi koraszülött volt és bizonyos területeken elmaradt a fejlõdése, még nehezebb a megfelelõ intézmény megtalálása.

Tisztelt óvónõ!

Az volna a kérdésem, hogy a lányom júliusban lesz 2 éves és nem nagyon tudom megtenni, hogy még egy évet itthon maradjak vele fontos volna visszamennem dolgozni, a megélhetés miatt.Az a problémánk, hogy koraszülött volt plussz ebbõl adódó kissebb betegségek a lényeg, hogy SNI papírral egyéni fejlesztésben részesûl.Nincs túl nagy gond a kislánnyal csak le van maradva kicsit viszont ez miatt nem veszik fel egy átlag bölcsödébe és próbáltam már integrált csoportba beratni ahol fejlesztést is kapna de oda meg nem tartották elé érettnek onnan is elutasították. Mit tudok ilyenkor csinálni? Nincs testvére akivel itthon lennék a felvigyázást nem tudom máskép megoldani de dolgozni se tudok visszamenni a GyES pedig nem elég a megélhetésre még a férjem fizetésével együtt sem. Ez nem fair az ezzel a problémában szenvedõkkel ami alapjában is több gond mint egy egészséges gyereknél! Válaszát köszönöm.CS.J.

Válasz >>>


Év közben Ajkán, nyáron Balatonon járjon oviba? (2010-02-03 15:08:59)

Annamária kisfia idén kezdte az óvodát (Ajkán), amit nagyon szeret. Az apuka a 3 nyári hónapban Balatonon fog dolgozni, ezért az anyuka azt tervezi, hogy abban az idõszakban oda is beiratja majd gyermekét...

Kedves Óvonõ!

A fiam egy Ajkai óvodába jár szeptember óta. Megvagyunk elégedve vele, de a férjem minden nyáron a balatonon dolgozik (Vonyarcvashegyen). Mi is leköltözünk vele és szeretnénk ha arra a 3 hónapra is járna óviba mert nagyon szereti az ovit. Az lenne a kérdésem, hogy lehetséges-e hogy télen Ajkán nyáron pedig a Balatonon járjon óvodába? illetve, Mi a teendõm ezzel kapcsolatosan?

Köszönöm.
Kné T. Annamária

Válasz >>>


Evés-ivás elutasítása: okozhatja a cumi megvonás? (2009-12-11 20:56:36)

Era a közelmúltban ötletes és játékos megoldással, kíméletesen próbálta elvenni gyermekétõl a cumit. Az elsõ 1-2 napban úgy tûnt, gond nélkül sikerült megvonni a cumit, ám 1,5 hete sem enni, sem inni nem hajlandó a kisfiú. Lehet, hogy a cumi hiánya ellen tiltakozik ilyen formán?

Kedves Óvónõ!

Kérdésem a cumival, valamint annak elvételével, illetve hatásával lenne kapcsolatos. A cumit 14 hónapos kora óta csak alváshoz használta.
Kisfiam ebben a hónapban töltötte be 2. életévét. Készültünk a Mikulás napra, díszítettük a lakást. Az ablakokra természetesen úgy, hogy õ ne lássa Mikulás matricákat ragasztottam, és ezt követõen elmeséltem neki, hogy a Mikulás megjelölte az ablakokat, hogy ide majd be kell jönnie, mert itt egy nagy és okos fiú lakik. Ezután beszélgettünk a cumi elhagyásáról is, hogy mit szólna, ha találkoznánk vele, és megajándékozná a Mikulást a cumijával. Nagyon aranyosan reagált erre, nyújtotta a cumiját az ablakmatrica felé. Én ezt úgy értelmeztem, hogy felkészült a cumi elhagyására.
Elérkezett a nagy nap, találkoztunk a Mikulással, és megkérdeztem tõle, hogy odaadja e a cumiját a Mikulásnak. Erre berakta a cumit a kisfiam a szájába, 3 nagyot cummogott rajta, és odanyomta a Mikulás kezébe. Elsõ este nem kereste, de második este elkezdte keresgélni, kicsit sírdogált, de sikerült megnyugtatni. Így ment ez 5 napig, majd nem kereste.
Jelenlegi aggodalmam az evésével kapcsolatos. Kb 1,5 hete nem akar enni semmit, vagy csak alig valamit. Inni is alig iszik.
Kérdésem az lenne, hogy összefügghet a cumi elvétele és a nem evés? Lehet, hogy túl korán vettük el tõle a cumit és nem volt még rá felkészülve?

Válaszát elõre is köszönöm. Era

Válasz >>>


Csak a csillag lebeg a szeme elõtt (2009-10-20 11:51:55)

Levélírónkat aggódással tölti el, hogy 5,5 éves kisfia valósággal szorong attól a teljesítménykényszertõl, ami az óvodában nyomás alatt tartja. Ha jól oldja meg a feladatot, csillag vagy édesség a jutalma, de ha nem, "összedõl számára a világ"...

Tisztelt ovónéni Azzal a kéréssel fordulok önhöz kisfiam 5és féléves nagycsoportos 3hete úgy járunk oviba hogy sír minden reggel azzal az okkal nem akar a foglalkozásokban részt venni mert ha nem tudja hibátlanul megoldani a feladatot nem kap csillagot vagy édességet.Már minden hogy próbáltuk elmagyarázni neki az nem baj ha nem sikerül csak oldja meg ,de akkor se lehet kiverni a fejébõl a csillagot és már ott tartunk hogy már az ovodába se akar menni. Kérem segítsen nekem hogy magyarázam el neki hogy ne a csillag legyen a szeme elõtt!ÖN MIT TANÁCSOL?

Válasz >>>


Elutasított bölcsõdei felvétel (2009-09-16 14:13:02)

Tünde szerette volna mielõbb bölcsõdébe íratni 2,5 éves kisfiát, mert bár otthon van 1 éves lányával, mégis jónak tartotta volna, ha nagyobb gyermeke inkább bölcsõdében szocializálódik. A kérelmet elutasították...

Tisztelt Óvónõ!
Kisfiam 2,5 éves,kislányom 1.Mivel itthon vagyok a kissebbikkel,így a nagyot felvették ugyan bölcsibe,mégis munkáltatói hiányában elutasították.Nem azért szerettem volna beiratni,mert útban van itthon,csupán szerintem jót tenne Neki minden szempontból(szocializálódna,megtanulna alkalmazkodni..de gondolom ezekkel tisztában van).Mi ilyenkor a teendõ?2010-re beirattam a kicsit is,viszont ha az egyiket nem veszik be,akkor a másikat sem.Jól van ez így?
Válaszát elõre is köszönöm!
Tünde

Válasz >>>


Következõ 10 egyéb

 

Bp. XI. - eXbox Action Park
(Kalandparkok)

A XI. kerületi létesítmény egy 4500 m2 alapterületű, 10 méter magas csarnokban talált otthonra. Sokszínű sportpalettájának egyik különlegessége az, hogy télen-nyáron, rossz időjárási körülmények között is űzhetőek benne olyan, jellemzően outdoor sportok, mint például a magaslati drótköteles kalandpályázás, a görkorcsolyázás vagy a streetball.

- Móra Ferenc Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény
(Fejér megye)

- Vasvári Pál Általános Iskola
(Fejér megye)

- Szentendrei Barcsay Jenő Általános Iskola
(Pest megye)

- Németh Kálmán Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
(Pest megye)

 

Óvó Klub Magánóvoda
(Budapest XIV. kerület)

1142 Budapest, Dorozsmai u. 21.
Tel.:      1/2208232
Fax:      1/2513984

- Petőfi Sándor Általános Iskola
(Komárom-Esztergom megye)

- Tállyai Zempléni Árpád Óvoda és Általános Művelődési Központ
(Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

- Kőbányai Harmat Általános Iskola
(Budapesti iskolák)

- Tata - Old Lake kalandpark
(Kalandparkok)
KIEMELT HIRDETÉS
  Telki Zöldmanó Óvoda
(Pedagógusi állást kínál)
Telki
óvodapedagógus
Pedagógus bértábla+ Ágazati pótlék + egyéb kiemelt juttatások
  Telki Zöldmanó Óvoda
(Pedagógusi állást kínál)
Telki
óvodapedagógus
Pedagógus bértábla+ Ágazati pótlék + egyéb kiemelt juttatások
  Eszter
(Babysittert keres )
Budapest VI.
h-p
1500
  Szederinda Aprók Háza
(Egyéb munkát kínál)
Budakalász
2021. Február 1.
  Kovácsné Éva
(Babysitter)
Budapest, Zugló és környéke
h-p, és hétvége, este-éjszaka
Óvónõ válaszol
  Teljes szobatisztaság: hogyan? Miként?
  Meggondolhatjuk-e magunkat?
  Nem akar szerepelni
  Könnyes beszoktatás
  Beszoktatás miatti megrázkódtatás
  Nem akar beszélni és a beszoktatás is nehezen megy
  Melyik kezével írjon?
  Eleven, fegyelmezetlen, a szabályokhoz nehezen alkalmazkodik
  Miért nem mondja, ha tudja?
  Ez így nem fog menni!
  Miért nem szól, ha pisilni kell?
  Nagydolog: nem is olyan nagy dolog
  Iskolaérettségi vizsgálat
  Kistesó érkezik: család vagy óvodakezdés?
  Kisfiam retteg a szakállas bácsitól!
  Diszlexia, diszgráfia: óvodásnál miért nem állapítják meg?
  Nehéz óvodai beszoktatás
  Szobatisztasági és beszoktatási nehézség: amikor a bajok csõstül jönnek
  Traumatizáló repülõs nyaralás
  Még az unokaöccsétõl is fél
  A barátaimat szeretem, az óvó nénit nem!
  Beszoktatás: a gyerek nem érett az óvodára?
  Menjen vagy maradjon? A szülõk dilemmája az iskolakezdésrõl
  Szeretem az ovit és szeretem a kistesómat!
  Iskolaérettség: a döntés joga csak az óvónõé?
  Hirtelen fordulat: mégiscsak küldjük suliba?
  Fékevesztett feszültségek
  Muszáj beíratnom az iskolába?
  Retteg a zajoktól
  Az ovira nem akar emlékezni