Gyermeksziget
Játékos suliváró könyv rendelés ajándék pattogó óriás léggömbbel!
Kéztorna léggömbbel - íráselőkészítés
JSV kép
Óvónõ válaszol
  VIDEÓK
  egészségvédelem
  óvodai napirend
  gyermeknevelés
  gyermeki félelmek
  ábrázoló tevékenység
  óvodán belüli feszültségek
  beszoktatás
  balkezesség
  válás a családban
  óvodai ünnepek
  óvodai tevékenységek
  gyermekirodalom
  szobatisztaság
  testvérek
  óvodai beíratás
  csoportösszetétel
  egyéb
  iskolába lépés
  beszédfejlõdés
Munka - Állás
  Babysitter
  Babysitter külföld
  Babysittert keres
  Babysittert keres külföld
  Pedagógus állást keres
  Pedagógusi állások
  Óvodapedagógusi állások
  Dajka állást keres
  Dajka állások
  Nyelvtanár állást keres
  Nyelvtanári állások
  Óraadó, korrepetáló munkát keres
  Óraadó, korrepetáló munkák
  Egyéb munkát keres
  Egyéb munkák
  Mielõtt babysittert választana...
  Hirdetési etikett
Az iskolaérettség feltételei
  Az iskolaérettség feltételei
Fejlesztőjátékok
  Játékos suliváró + ajándék pattogó óriás léggömb
  Őszi kupak lottó
  Trabi Gabi és Lurkó Ferkó - Mese és fejlesztés
  Kupak-tanács - az újrahasznosított fejlesztőjáték - Fejlesztőjátékok
  Suli nyitogató fejlesztőkártya újragondolva - Fejlesztőjátékok
  Forma lomtalanítás - Fejlesztőjátékok
  Suli-nyitogató fejlesztőkártya
  Tapintókártya - Fejlesztőjátékok
  Mi van a zsákban? - Fejlesztőjátékok
Alkoss velünk!
  Anyáknapja
  Húsvét
  Farsangi jelmezek
  Mikulás
  Karácsonyi ötletek
  Dekoráció
Mesék
  Kálmán iskolába megy - Kálmán kalandjai
  Vírus Ilus szinre lép - Kálmán kalandjai
  Kálmán és a védőöltözet - Kálmán kalandjai
  Széllel-bélelt szeretet mese - Kálmán kalandjai
  Gyere haza, Krampusz! - Kálmán kalandjai
  Csoki kaland - Kálmán kalandjai
  Foci vita - Kálmán kalandjai
Kapcsolat
  gyermeksziget@gyermeksziget.hu


Óvónő válaszol - Gyermeksziget

Kérdezni szeretnék

Koraszülött gyermekem iskolába készül (2023-05-15 08:07:17)

Évi kislánya a 33. terhességi hétre született és bár voltak problémák (oxigén rásegítés, cukorbetegség), más nehézség sokáig nem jelentkezett. Fejlődése láthatóan szépen haladt, a státusz szerint mindent időben megcsinált, sőt volt, amit még hamarabb is, ezért koari fejlesztést nem kapott. Iskolakezdés előtt azonban jöttek a problémák.

Kedves Óvónő!

Kislányom 33. hétre született sürgősségi császárral, toxémia miatt. Oxigén rásegítést kapott, mivel nem sírt fel, a cukor szintje mindig 2-es alatt volt. Egy hónapig tartott, mire beállt a cukorszintje. Más problémája nem volt.
Fejlődése nagyon szépen haladt. Mindent amit a státusz szerint kell, megcsinált. Még volt amit hamarabb is. Mivel a fejlődésével nem volt gond, ezért nem kapott korai fejlesztést.
Most, hogy iskolakezdés előtt állunk, jönnek elő a problémák. A feladatokat többször el kell ismételni neki, hogy elkezdje. A ceruzát nagyon görcsösen fogja, nem nagyon megy a gombolás még mindig. Cipőt egyáltalán nem tud megkötni. A torna gyakorlatok nem nagyon mennek. És még a többi-többi probléma.
Két hete elkezdtünk iskolaelőkészítő foglalkozásra járni. Elkezdett vele foglalkozni egy gyógypedagógus is.
Beszéltem pár szakemberrel, akik azt mondták, hogy a mi esetünk normális. Mert másnál is előfordul, hogy szépen fejlődik a gyerek és csak utána jönnek a gondok. De voltak akik egy kicsit elkeserítettek, hogy sok idő és türelem kell, mire ezt a sok hiányosságot orvosoljuk.
Javasoltak sokféle fejlesztést. Az iskolaelőkészítőt, amire járunk, gyógypedagógiát ahova szintén járunk, gyógyterápiás lovaglást, amit itthon csinálok vele, tsmt tornát, úszást, táncot, sakkot.
Vajon ennyi helyre kellene vinnem a kislányomat, hogy gyorsan utolérje magát? Szerintem túl sok lenne neki, még csak 6 éves.
Gyerekorvosunk a gyógypedagógiát, iskolaelőkészítést és a lovaglást ajánlotta. A koraszülött utógondozós doktornőnk a többi felsoroltat is. Az óvó nénije is azt a három foglalkozást javasolta, amit csinálunk. A gyógypedagógus és az iskolaelőkészítős tanárnő is csak azt a hármat ajánlotta, amit most csinálunk. Szerintük is sok lenne neki, ha minden foglalkozásra mennénk amit javasolt a doktornő.

Mi tévő legyek?

Köszönettel: Évi

Válasz >>>


Nem akar pisilni az oviban (2022-03-07 16:23:39)

A beszoktatós 3 éves kisfiú egyelőre idegenkedik az óvodai vécézéstől, így hazáig tartogatja a pisit. Édesanyja aggódik, hiszen ez az állapot korántsem egészséges. Mit lehet tenni?

Kedves Óvónő!
3 éves 3 hónapos kisfiam nem régen, kb 1 hónapja lett szobatiszta. Itthon nagyon szépen végzi a dolgát. 1 hete muszáj volt elkezdenünk az oviba szoktatását, mert vissza kell mennem dolgozni. A probléma az, hogy az oviban nem hajlandó pisilni, inkább visszatartja, hazahozza. Csak délelőtt van bent, ebéd után elhozom, de ez akkor is sok idő szerintem. Mit tehetnénk azért hogy ez megváltozzon és pisiljen az oviban is? Köszönöm! :)

Válasz >>>


Beszoktatás 5 hónapja? (2022-02-20 16:35:44)

Levélírónk ikerlányai október óta ismerkednek az óvodával, de ez idáig sohasem volt több, mint napi 1,5 óra. Az anyuka már belevágna az „igazi óvodázásba”, de az óvónők ellenállnak.

Kedves ovónő. 2021 októbertől járnak a ikerlányaim oviba, vagyis beszoktatásra ami jelenleg is megy! 5 hónapja. Napi 1.5 órát járnak utánna haza kell hoznunk őket. Farsang és egyéb dolgok kirándulás stb mind kilőve mert azt mondta ,hogy nem tud rájuk is figyelni. Részben már szobatiszták,már csak alvásnál van rajtuk pelus. Beszédük alakul, és annyira nem rosszak :) Ez így rendjén van ,hogy már lassan fél éve csináljuk ezt és már mondta az ovónő ,hogy ezt az évet hanyagolnunk kellene már! Szeretném ,hogy járjanak normálisan oviba! Ön szeint mit csináljak?

Válasz >>>


Nem akarok oviba menni! (2022-02-08 19:23:30)

Barbi 3 éves kisfia szeptember óta jár oviba, amit időnként hosszabb-rövidebb betegség szakított félbe. A kisfiú egyre jobban kétségbe van esve, esténként újra bepisil. Az édesanya aggódik, nem tudja, hogyan segíthetne gyermekének e nehéz helyzetben? Kérdés és tanács a beszoktatásról.

Tisztelt Óvónő !
Kisfiam Decemberben töltötte a 3. életévét , de Szeptemberben kezdtük az ovit . Elsőnap nagyon szépen be is ment majd, ahogy teltek a napok folyamatosan sírva . Szinte mégse tudta szokni az ovit mivel folyamatosan beteg lett. Jelenleg 3- 4 hete folyamatosan járunk oviba ,viszont sírva megy be. De egészen boldogan jön haza délben mesélve milyen jó volt az ovi . De az otthoni déli alvás után folyamatosan úgy ébred hogy sír " haza akkarok menni " ! Majd a nap többi szakaszában játék közben is ell szomorodik és közli nem akkar oviba menni . Ahogy eljön az esti lefekvés sírva alszik el , van hogy meg is ébred és mondja nem akkar menni oviba . Ès mióta ez történik vele nyugtalanul alszik , be is pisil ami egyáltalán nem vall rá . Lelkileg engem is nagyon megvisel hisz napközben olyan szavakat mond , anya jó leszek segítek ne menjek kérlek oviba . Egyedüli gyerek nagyon szófogadó ügyes . Egyáltalán nem tudom mihez kötni , hogy miért mond ilyet .? Az óvónénik szerint majd megszokja . De számomra már elviselhetetlen amit érzek és úgy érzem a kicsi lelkét is nagyon megviseli . Segítségre lenne szükségem , mi lehet a probléma .? Válaszát előre is köszönöm ! Üdvözlettel : Barbi

Válasz >>>


Sír, hogy hangosak a gyerekek (2022-02-02 23:00:00)

Levélírónk 2,5 éves kisfiát zavarja az őt körülvevő gyerekek zaja, zsibongása, az oviban sokszor befogja a fülét, hogy meneküljön a hangzavartól. A Mikulás ünnepségen pedig ki kellett vinni a többiek mellől, mert sírva fakadt a hangoskodásuktól. Mi lehet a gond?

Tisztelt Óvónő!
Kisfiam két és fél éves,szeptemberben kezdte az óvodát,midig félénk volt a többi gyerekkel játszótéren,mintha félne tőlük,azért eljátszott inkább elkülönúlve tőlük.Mindezek mellett nagyon ügyes az óvodában,bátran bemegy már,de azt mondják az óvónénik,hogy sokszor mondja,hogy hangosak a gyerekek,befogja a fülét,van,hogy együtt mondókáznak,eltörik a mécses,mikolásünnepségen is kivitték a tornateremből,mert sírt,hogy hangosak a gyerekek,most itthon voltunk betegség miatt,azt mondta nem akar menni oviba,mert hangosak a gyerekek.Óvónéni azt mondja,emellett ügyesen eljátszik,inkább a felnőttek közelében,de van már,hogy más gyerekkel is.Mit tehetnénk,hogyan lehetne segíteni neki?

Válasz >>>


Se bili, se vécé (2021-07-08 08:02:22)

Mónika 3,5 éves kisfia elzárkózik a bili-, ill. vécéhasználattól, leginkább a bili mellé ürít, pedig szülei már mindennel próbálkoztak. Hiába azonban a dicséret, példamutatás, magyarázat, sehogy sem járnak sikerrel. Az óvoda ősszel elkezdődik, addig pedig eredményt kellene elérni.

Kedves óvóneni!

Van egy 3,5 éves kisfiam és nem tudom hogyan szoktassam rá a bilire vagy akár a wc re. Szeptembertől ovis lesz de mondta az óvó néni, hogy ezt a problémát nyáron meg kell oldanunk ő nagyfiú és már rég wc re kellene hogy járjon . Most nyár van és nem adok rá semmit otthon hogy könnyebb legyen neki a bilire , de nem akar bele pisilni se kakilni .mindig mellé teszi a produktumot . Mutatjuk neki , magyarázzuk de sehogy se akarja . Meg kérdeztem tőle hogy tudja e hova kell pislini mondta hogy a bilibe és a kakálni is .de nem csinálja .nem tudom miért kezdek aggódni hogy mit tegyek ? Próbáltuk a wc nem akarja fél tőle pedig van létras ülőke és sima fellépő ülés szukitovel , vettem neki piszoart is ahol célba kell lőni de semmi . Apukája is mutatja neki próbálkozunk , egy nap nagyon ügyes szól hogy pisilt , kakilt a bilibe és visszük közösen kionteni, de a következő nap már egy alkalommal se szól és mindig a bili mellé végzi el. Nem értem miért ? Legyen kedves segíteni hogyan tudnák a kisfiaamnk segíteni hogy sikerüljön? Elfelejtettem írni ha sikerült mindig meg dicserjuk látom hogy boldog és büszke magára és jutalmát is kap . De utánna valahogy elfelejti vagy nem érdekli . Németországban élünk .

Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Üdvözlettel: Mónika

Válasz >>>


Nem szívesen ül a bilire (2021-06-11 10:21:53)

A 3,5 éves, bölcsis kislány idegenkedik a bilitől (ahogy ő mondja, fél tőle) Bár mindig mondja, mikor pisil, kakil, de a bilit mégis elutasítja és csak ritkán ül ra. Ilyenkor eredmény sincs vagy csak alig. Pelus nélkül mindig megbízhatóan száraz marad éjjel-nappal, de a bilit, vécét mégsem használja, inkább tartogatja.

Tisztelt Óvónő!
Segítséget, tanácsát szeretném kérni.
Kislányom 3,5 éves, bölcsődébe jár lassan már 1 éve és nem igazán sikerül a szobatisztaság.
Mondja mindig mikor, pisil, kakil de valamiért nem akar rá ülni se bilire, azt mondja fél...
Ha nincs rajt pelus, tartja a pisit, kakit, ha sikerül is neki el engedni pár csepp sikerül csak és ennyi.
Bölcsődébe is próbálkoznak vele, mi is otthon, miközben ül a bilin beszélgetünk, mesézünk és nem engedi el valamiért.
De miért?!
Éjszaka se pisil be, akkor sem ha van rajt pelus. Ebéd utáni alvásnál se pisil be, akkor sem ha egész nap pelus nélkül volt...
Tudna nekem takácsot adni?
Várom válaszát.
Üdvözlettel: egy anyuka

Válasz >>>


Szobatiszta lesz tanévkezdésre? (2021-06-11 10:17:47)

Levélírónk 32 hónapos kislánya már hónapok óta nem hord otthonra pelenkát (csak alváshoz), ám gyakran előfordulnak kisebb balesetek. Ilyenkor a pisi első néhány cseppje becsurog a bugyiba, amikor is nem szól és el sem megy pisilni. A gyermek csak akkor jelzi az ingert, ha nincs rajta bugyi. Édesanyja az óvodakezdés miatt aggódik.

Jó napot lányom 32honapos múlt február óta nem hord itthon pelust csak alvaskor és éjszaka a pisivel vannak gondok sokszor becsurog az eleje egy pisifolt kb aztán el se megy pisilni nem tudom mit evo legyek ha leveszem róla a bugyit egy idő után szól és megy a bilire tanácsot szeretnék kérni kakival nincs gond mindig időben szól szeptembertől megy óvodába szeretném ha ez is megoldódna és a nappali alvásnal mikor lehet elhagyni a pelenkát? Sokszor volt száraz már próbáltam anélkül egyszer bepisilt egyszer nem válaszát előre is köszönöm

Válasz >>>


Verekszik, agresszív, rendbontó (2021-02-24 09:54:50)

Levélírónk 5 éves kisfiára folyamatos a panasz az óvodában. Az édesanya úgy véli, a probléma nincs összefüggésben a 2,5 éve átélt traumával, mikor az apától el kellett menekülniük. A pszichológus azt állítja: „Nincs gond a gyerekkel”. Mi hát a megoldás?

Tisztelt Óvónő!
Számomra nagy probléma előtt állok. A fiam januárban töltötte 5-dik életévét.
Az óvónőktől folyamatosan azt hallom ,hogy a fiam verekszik az oviban, nem tartja be a szabályokat ,agresszív.
Jártunk emiatt korábban már pszichológusnál is , és most ismét ehhez fogok folyamodni, mivel ott megállapították ,hogy nincs gond a gyerekkel.
Nehéz körülmények között menekültünk el az apjától amikor 2,5 éves volt.
Igazából már nem gondolom,hogy ez lenne a probléma.
Itthon is előfordul,hogy a kistestvérével ,aki 2 éves (bölcsődés) összevesznek,vagy épp összeverekednek. Ilyenkor mindig szétszedem őket, és békülésre bírom.
Sajnos azt,hogy az óvódában mit csinál, csak az óvónők elmondásai alapján tudom.
Amiket a fiam elmondott, annyi,hogy külön ültetik a többiektől,külön altatják , arra hivatkozva ,hogy "fecereg" nem marad nyugton.
Az óvóda állítása szerint kezelhetetlen a gyerek, nem tudnak vele mit kezdeni. Emellett a pozitívum az,hogy nagyon okos és értelmes, és csoporttársaihoz képest fejlettebb.
Teljesen tanácstalan vagyok,hogy hova forduljak.
Ebben kérném a tanácsát.
Köszönettel: Egy aggódó édesanya

Válasz >>>


Meggondolhatjuk-e magunkat? (2021-01-21 06:59:26)

Levélírónk 6 éves kisfia megkapta a határozatot a plusz egy év óvodai nevelésről, Levélírónk azonban ugrásszerű fejlődést vett észre a gyermeknél. Mehetne mégis iskolába?

Jó napot olyan kérdésem lenne hogy a kis fiam áprilisban töltibe 6-ot megvan a határozat hogy 1 évet maradnia kell az oviban de azóta nagyon sokat fejlődött és azt szeretném tudni hogy lenne e arra lehetöség hogy még is csak mehesen iskolába

Válasz >>>


Következõ 10 Óvónõ válaszol

Óvónõ válaszol
  Koraszülött gyermekem iskolába készül
  Nem akar pisilni az oviban
  Beszoktatás 5 hónapja?
  Nem akarok oviba menni!
  Sír, hogy hangosak a gyerekek
  Se bili, se vécé
  Nem szívesen ül a bilire
  Szobatiszta lesz tanévkezdésre?
  Verekszik, agresszív, rendbontó
  Teljes szobatisztaság: hogyan? Miként?
  Meggondolhatjuk-e magunkat?
  Nem akar szerepelni
  Könnyes beszoktatás
  Beszoktatás miatti megrázkódtatás
  Nem akar beszélni és a beszoktatás is nehezen megy
  Melyik kezével írjon?
  Eleven, fegyelmezetlen, a szabályokhoz nehezen alkalmazkodik
  Miért nem mondja, ha tudja?
  Ez így nem fog menni!
  Miért nem szól, ha pisilni kell?
  Nagydolog: nem is olyan nagy dolog
  Iskolaérettségi vizsgálat
  Kistesó érkezik: család vagy óvodakezdés?
  Kisfiam retteg a szakállas bácsitól!
  Diszlexia, diszgráfia: óvodásnál miért nem állapítják meg?
  Nehéz óvodai beszoktatás
  Szobatisztasági és beszoktatási nehézség: amikor a bajok csõstül jönnek
  Traumatizáló repülõs nyaralás
  Még az unokaöccsétõl is fél
  A barátaimat szeretem, az óvó nénit nem!