Gyermeksziget
Fejlesztõpedagógus válaszol
  Fejlesztõpedagógus válaszol
Óvónõ válaszol
  egészségvédelem
  óvodai napirend
  gyermeknevelés
  gyermeki félelmek
  ábrázoló tevékenység
  óvodán belüli feszültségek
  beszoktatás
  balkezesség
  válás a családban
  óvodai ünnepek
  óvodai tevékenységek
  gyermekirodalom
  szobatisztaság
  testvérek
  óvodai beíratás
  csoportösszetétel
  egyéb
  iskolába lépés
  beszédfejlõdés
Munka - Állás
  Hirdetés kiemelés
  Babysitter
  Babysitter külföld
  Babysittert keres
  Babysittert keres külföld
  Pedagógus állást keres
  Pedagógusi állások
  Óvodapedagógusi állások
  Dajka állást keres
  Dajka állások
  Nyelvtanár állást keres
  Nyelvtanári állások
  Óraadó, korrepetáló munkát keres
  Óraadó, korrepetáló munkák
  Egyéb munkát keres
  Egyéb munkák
  Mielõtt babysittert választana...
  Hirdetési etikett
Szülõk egymás közt
  Fogyatékkal élõ gyermekek
  Alternatív pedagógia
  Nevelési kérdések
  Ikrek
  Gyermekirodalom
  Csoportösszetétel
  Fejlõdési rendellenességek
  Egyéb
  Segítségkérés
  Szavazási témák - vitafórum
  Iskolakezdés
  Óvodakezdés
  Külföldön nevelem gyermekem
  Oviinfo
  Betegség
  Szobatisztaság
  Suliinfo
  Autizmus
  Utazás
  Nyaralás
  Tábor
  Bölcsõde
Alkoss velünk!
  Mikulás
  Karácsonyi ötletek
  Farsangi jelmezek
  Húsvét
  Anyáknapja
  Dekoráció
Képeslap küldés
  Szemünk fénye
  Szeretet üzenet
  Bocsánat
  Ünnepek
  Anyák napi képeslap
  Mikulás képeslap
  Karácsonyi képeslap
  Újévi képeslap
  Valentin napi képeslap
  Húsvéti képeslap
  Tavaszi képeslap
  Vicces


balkezes

Kérdezni szeretnék

Kétkezes a kislányom. Mit tegyek? (2013-06-22 08:54:47)

Levélírónk 3 éves kislánya mindkét kezét egyformán használja: étkezésnél, rajzolásnál és egyéb „kezes“ tevékenységeknél kettõt kér az eszközökbõl és egyszerre, egymással párhuzamosan használja õket.

A három éves kislányom mindkét kezét használja, bár változóan.
Étkezésnél mindig cserélgeti a kezében az evõeszközt, rajzoláskor viszont mindkét kezébe vesz egy-egy zsírkrétát, illetve mindkettõt használja is, általában két külömbözõ lapon.
Bal kézzel karikákat rajzol, közel egymáshoz (olyan mint a szõlõfürt) míg jobb kézzel széles mozdulatokkal satíroz.
A jobb kezére mindig "bedühödik". Amit rajzol, összegyûri, miközben veszekedik magával.
Amúgy a legtöbb dologból kettõt kér. Ha megkapja, akkor mindkét kezében tartja. A csokiszeletet is kettétöri.
Van hogy evõeszközbõl is kettõt kér, például a leveshez kér kanalat és villát. Ilyenkor a bal kezében tartja a kanalat és eszi a levest, míg a jobb kezében lévõ villával "halászik": kiszedi a zöldséget, vagy ami épp a tartalmat adja.
Rendesen a mániája, hogy mindkét kezében legyen valami amivel foglalatoskodik. Ha nem jön össze (csak egy kekszet kap, vagy nem találja a ceruzáit) akkor jön és veszekedik velem, hogy: anya nézd (mutatja az üres, általában a jobb, kezét) nem jó, üres, nem jó! Kérek másik: kekszet, ceruzát, virágot, kavicsot stb.
Észre sem vettem, de már automatikusan kettõt adok neki mindenbõl. A nagyija jegyezte meg, hogy ez így nem biztos, hogy jó.

Válasz >>>


Melyik kezére szoktassam? (2013-02-20 11:10:42)

Levélírónk aggódik 4,5 éves kisfiával kapcsolatban, aki mindkét kezét elõszeretettel használja a különbözõ tevékenységek során. „Erõltessem az egyik kezét, vagy majd kialakul?“ - kérdezi levelében.

Üdvözlöm!
A kisfiam miatt írok, õ márc. végén lesz 4,5éves. Nagyon aggódom, mert még nem alakult ki nála, melyik kezét használja. Egyértelmûen bal szemes, és lábas (ha fél lábon ugrál az a bal, és a bal szeméhez emeli a távcsövet is), de a kezét felváltva használja. A pici csavarokat úgy csavarja ki, hogy a bal kezével illeszti a csavarhúzót a helyére, és jobb kézzel tekeri. Általában jobb kézzel rajzol, és ezek szebbek is, mint amikor a másik kezét használja. Értelmes okos gyerek, tisztán érhetõen beszél, a mozgásban is nagyon ügyes (2,5 évesen tanult meg pótkerék nélkül kerékpározni), szereti a társaságot, nyílt, barátkozó típus.
Ön szerint normális ez a dolog? Erõltessem az egyik kezét, vagy majd kialakul?

Válasz >>>


Milyen kezes a gyermek? (2011-08-16 12:58:40)

Levélírónk 7 éves, iskolába készülõ kisfiánál a kézhasználat még kérdéses, hiszen, - bár általában bal kézzel rajzol, vág és minden mást jobb kézzel csinál, ám elõfordul, hogy a ceruzát egy idõ után átveszi a másik kezébe. Befolyásolható-e, megerõsíthetõ-e egyik vagy másik kéz dominanciája?

Kisfiam 7 éves, szeptembertõl iskolába megy. Az óvodában figyelmezetett bennünket az óvónõ, hogy egyensúly problémánk van. Félt a magasban, a csúszdán, félt szaladgálni amikor sok gyerek volt körülötte, a biciklizést kifejezetten utálja. 1 évig jártunk mozgásfejesztésre, én nem sok javulást vettem észre. Az idén májusban elvittem egy Delacato módszerrel foglalkozó mozgásfejlesztõhöz, ahol kiderült, hogy a gyermek kétkezessége okozhatja az egyensúly problémáit. Azóta minden este tornáztatom. Kicsit az önbizalmát kellene még növelni, mert mindent meg tud csinálni, csak noszogatni kell. Most úgy vettük észre, mintha inkább jobb kezes lenne, mint bal, viszont nem merjük beállítani a domininciát, mivel mi sem vagyunk biztosak benne. A kérdésem az lenne, hogy maradhat e kétkezes, és elég csak az egyensúlyát rendbe tennünk, vagy az egyensúly rendbe tételéhez kellene a kialakult dominincia is? Próbálkoztunk átállítani a jobb kézre mindent,( mivel a rajzolás, írás, ollózás bal kézzel történik, minden más jobbal). A jobb kézzel nagyon biztonytalan, nem is tud olyan szépen rajzolni, mint a ballal, nem akarom, hogy az iskolában ebbõl hátránya legyen, hogy az utolsó pillanatban döntjük el ,melyik kezével dolgozzon. Viszont azt sem szeertném, hogy most elkezdün

Válasz >>>


Bal kezes? Jobb kezes? Netán mindkettõ? (2010-05-14 22:20:11)

Levélírónk teljességgel bizonytalan 2 éves kisfia "oldaliságát" illetõen, hiszen bal lábbal rúgja a labdát, ám rajzolni egyik és másik kezével is szokott....

Tisztelt válaszadó!A kérdésem az ,hogy nekem van egy 2 éves kisfiam.Én nem tudom eldönteni, hogy milyen kezes.Mert a bal lábával rúgja a labdát,de jobb kézzel is csinál dolgokat.De ha eszik váltogatja, ha rajzolok vele, egy idõ után bal kezébe átrakja.Tudom még kicsi, változhat még.Mit csináljak????????Hagyjam?KÖSZÖNÖM a VÁLASZÁT.

Válasz >>>


Balkezesség, ... átszoktatás? (2007-06-26 11:04:49)

Gabriella 6 éves kislánya bal kézzel rajzol, eszik. Az anyuka elfogadta és támogatja ezt a tényt, ám a nagymama minden erejével igyekszik átszoktatni.

Tisztelt Óvónõ!
Kislányom (6 éves múlt, idén már iskolába megy) bal kézzel rajzol, "ír" és eszik. Egyéb esetekben a jobb kezét használja. A problémát az okozza, hogy az édesanyám, aki sok idõt tölt a gyerekkel, rá akarja szoktatni a jobbkezes írásra. Szerinte a balkezes írás csak egy rossz szokás, és én vagyok a hibás, hogy ezt hagyom. A balkezesség állandó vita forrása köztünk, illetve ami a nagyobb baj, a lányom és az anyám között is. A gyerek most már tudatosan balkezes, ha véletlenül a jobb oldalra teszem a kanalat, rámszól: Anya, én balkezes vagyok.Hogyan lehetne édesanyámat meggyõzni, hogy helytelenül cselekszik? Én már kifogytam az érvekbõl. Mit tanácsol, mi lenne a helyes ebben az esetben?
Válaszát elõre is köszönöm: G. Gabriella

Válasz >>>


Kétkezesség (2006-12-31 13:56:35)

Levélírónk serdülõ gyermeke bal kézzel ír, ám egyéb dolgokat jobb kézzel végez. Érdemes-e átszoktatáson gondolkodni?

Tisztelt ovónõ
gyermekem 16 éves balkézzel ír de jobkézzel dob és gitározik az lenne a kérdésem, hogy ebbõl késõbb nem adódhat-e problémája próbáljon átszokni vagy haggyuk, de ha mégis megpróbálna átszokni az káros lehet rá nézve?

elöre is köszönöm

Válasz >>>


Balkezes a gyermekem, átszoktassam-e? (2006-12-04 16:09:21)

Ezen töpreng Kriszta, aki tanácsért fordult Óvónõnkhöz.

Kedves Doktornõ!

Kislányom februárban lesz 2 éves és szinte mindenhez csak a bal kezét használja. Bal kézzel rajzol, eszik, ha adok neki valamit, akkor a bal kezével nyúl érte. Kérdésem az lenne, hogy érdemes-e illetve kell-e a kislányt a jobb kezére szoktatni, vagy ez így a természetes és hagyjam tovább ebben a formában.

Köszönöm válaszát: Molnárné Kriszta

Válasz >>>


Balkezes ollót jobb kézben? (2006-11-19 15:33:44)

Andrea 7 éves kisfia balkezes, ám egy hirtelen ötlettõl vagy befolyásoló körülménytõl vezérelve kitalálta: szeretne inkább jobbkezes lenni.

Kisfiam 7 éves, idén kezdte az iskolát.Meggyõzpõdésem ,hogy balkezes.Otthonra is és az iskolába is vettem neki "balkezes ollót" amivel én jobbkezes képtelen vagyok vágni.Azt vettem észre,hogy õ jobbkézzel vág a balkezes ollóval,amikor rákérdeztem azt mondta, hogy õ jobbkezes szeretne lenni.Adtam neki egy jobbkezes ollót azzal pedig balkézzel vágott .Persze nem túl nagy sikerrel.A balkezesség nála elég korán kialakult. Amikor óvodába kezdett járni már sejthetõ volt ami egyre erõsebben vált biztossá.Egyébbként nagyon ügyes,szépen rajzol aprólékos dolgokat is, a kedvencei az autók.Szépen is ír,szebben mint a nála 2 évvel idõsebb báttya aki jobbkezes.Az ollóval való vágás mégsem megy sehogyan sem.Tudna nekem ezügyben tanácsot adni?Gyakoroljam vele többet?Mlyik kezével vágjon?Válaszát elõre is köszönöm.Üdvözlöm!Andrea.

Válasz >>>


Kérdés: (2006-01-29 05:40:23)

Hasonló problémám van, mint az előttem szólónak. A kislányom 7 éves, kis súlya és magassága miatt másodszor járja a nagycsoportot.Gyönyörűen rajzol, eszik, vág , tehát bármit megcsinált eddig bal kézzel. Az új csoportban viszont mintha valaki rá akarná venni a jobbkézhasználatra, sajnos, sikerrel. Már többször elmagyaráztam neki, legyen rá büszke, hogy ő balkezes, nézze meg, hogy ő a legügyesebb a csoportban. egy ideig hat, majd újra a jobb kezét akarja mindenáron használni. A különbség persze látszik. Sokkal rosszabbul rajzol, hirtelen nem tudja melyik a jobb és balkeze és sorolhatnám. Nem szeretném, ha átnevelődne. Az óvónővel már beszéltem, szerinte a gyereket otthon éri túl erős jobb kezes hatás, egyébként is 7 éves gyerek elég okos ahhoz, hogy eldöntse mit akar, egyébként meg nagycsoportban senki sincs szerinte tisztában a jobb és bal fogalmával, tehát ott ez nem téma.Különben meg miért zavar engem, ha agyerek mindkét kezét használja. Ha a pedagógus nem segít én mit tehetnék?
Én átnevelt jobbkezes vagyok, ezt nem kívánom a gyerekemnek.
Egyébként az előző válaszban írt dominenciavizsgálatot hol végzik?
Pécsiné

Válasz >>>


Kérdés: (2006-01-29 02:45:36)

Kedves Óvónő!

Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz: kislányom 3,5 éves és nagyon ügyesen rajzol. De sajnos mindig a bal kezével rajzol. Viszont a jobb kezével eszik, es a labdát nagyon ügyesen tudja mindkét kezével dobni. Nem szeretném, ha balkezes lenne. Mikor dől el igazán, hogy melyik kezével fog irni? Előre is köszönöm szives válaszát!
Monika

Válasz >>>


Következõ 10 balkezesség


KIEMELT HIRDETÉS
  Mini Klub Óvoda
(Pedagógusi állást kínál)
Budapest
Óvodapedagógus
Megegyezés szerint
  Váradi Katalin
(Babysitter)
Bp. és környéke
Bármikor
1500/vagy havi fix
  margó
(Babysitter)
Budapest
megegyezés szerint
1500
  Morzsa Sportóvoda
(Pedagógusi állást kínál)
Budapest
óvodapedagógus
megegyezés szerint
  Telki Óvoda
(Pedagógusi állást kínál)
Telki
óvodapedagógus
pedagógus bértábla+cafetéria
Forum
  Asperger szindróma
  Autista óvóda
  Két tannyelvû általános iskola
  Franciaorszagban élek
  Autista a gyerkőc?
  Ovikeresés
  Figyelemzavar - hiperaktivitás
  Miért nincs iskolaelõkészítõ osztály?
  külföldi ovik
  tapasztalatok a Waldorf-pedagógiával
Óvónõ válaszol
  Nehéz óvodai beszoktatás
  Szobatisztasági és beszoktatási nehézség: amikor a bajok csõstül jönnek
  Traumatizáló repülõs nyaralás
  Még az unokaöccsétõl is fél
  A barátaimat szeretem, az óvó nénit nem!
  Beszoktatás: a gyerek nem érett az óvodára?
  Menjen vagy maradjon? A szülõk dilemmája az iskolakezdésrõl
  Szeretem az ovit és szeretem a kistesómat!
  Iskolaérettség: a döntés joga csak az óvónõé?
  Hirtelen fordulat: mégiscsak küldjük suliba?
  Fejlesztõ játékok | Állássziget | OVIK | Picursziget | Fogyókúra | Könyvek | Kapcsolat