Gyermeksziget
Játékos suliváró könyv rendelés ajándék pattogó óriás léggömbbel!
Kéztorna léggömbbel - íráselőkészítés
JSV kép
Óvónõ válaszol
  VIDEÓK
  egészségvédelem
  óvodai napirend
  gyermeknevelés
  gyermeki félelmek
  ábrázoló tevékenység
  óvodán belüli feszültségek
  beszoktatás
  balkezesség
  válás a családban
  óvodai ünnepek
  óvodai tevékenységek
  gyermekirodalom
  szobatisztaság
  testvérek
  óvodai beíratás
  csoportösszetétel
  egyéb
  iskolába lépés
  beszédfejlõdés
Munka - Állás
  Babysitter
  Babysitter külföld
  Babysittert keres
  Babysittert keres külföld
  Pedagógus állást keres
  Pedagógusi állások
  Óvodapedagógusi állások
  Dajka állást keres
  Dajka állások
  Nyelvtanár állást keres
  Nyelvtanári állások
  Óraadó, korrepetáló munkát keres
  Óraadó, korrepetáló munkák
  Egyéb munkát keres
  Egyéb munkák
  Mielõtt babysittert választana...
  Hirdetési etikett
Az iskolaérettség feltételei
  Az iskolaérettség feltételei
Fejlesztőjátékok
  Játékos suliváró + ajándék pattogó óriás léggömb
  Őszi kupak lottó
  Trabi Gabi és Lurkó Ferkó - Mese és fejlesztés
  Kupak-tanács - az újrahasznosított fejlesztőjáték - Fejlesztőjátékok
  Suli nyitogató fejlesztőkártya újragondolva - Fejlesztőjátékok
  Forma lomtalanítás - Fejlesztőjátékok
  Suli-nyitogató fejlesztőkártya
  Tapintókártya - Fejlesztőjátékok
  Mi van a zsákban? - Fejlesztőjátékok
Alkoss velünk!
  Anyáknapja
  Húsvét
  Farsangi jelmezek
  Mikulás
  Karácsonyi ötletek
  Dekoráció
Mesék
  Kálmán iskolába megy - Kálmán kalandjai
  Vírus Ilus szinre lép - Kálmán kalandjai
  Kálmán és a védőöltözet - Kálmán kalandjai
  Széllel-bélelt szeretet mese - Kálmán kalandjai
  Gyere haza, Krampusz! - Kálmán kalandjai
  Csoki kaland - Kálmán kalandjai
  Foci vita - Kálmán kalandjai
Kapcsolat
  gyermeksziget@gyermeksziget.hu


balkezes

Kérdezni szeretnék

Melyik kezével írjon? (2020-02-18 14:03:35)

Klaudia 7 éves kislánya korábban izomgyengeséggel küzdött, mely jelentősen befolyásolhatta, melyik kezét használja írásra. Bal oldala testszerte erősebb, ám mégis szívesebben használná jobb kezét. Dominancia pro és kontra, azaz ki döntse el, hogy melyik oldal az „igazi”?

Kislányom (7 éves) ez év szeptembertől kezdte az iskolát, írni bal kézzel tanúl. Alapbetegsége izomgyengeség, ami a legutóbbi hónapokban gyógyszeres kezelés miatt sokat javul. Elkedte használni a jobb kezét, evésre színezésre és rajzolásra. (Bal oldala testszerte erősebb) Kiskorába, jobb kézzel nyúlt és csinát dolgokat, egyértelműen jobb kezes lenne. Írásnál átveszi a ceruzát bal kézbe, hiszen így rögzült most neki. Ami a papír bal oldalán van bal kézzel csinálja, aztán átveszi jobb kezébe a ceruzát, tollat és a papír jobb oldalára eső dolgokat jobb kézzel csinálja ( pl.
napot rajzol vagy embert...) Kérdésem, hogy még most térjünk át a jobb kézre, írás szempontjából vagy hagyjuk meg a bal kezes írást? Válaszát és segítségét előre is Köszönöm! D. Klaudia

Válasz >>>


Kétkezes a kislányom. Mit tegyek? (2013-06-22 06:54:47)

Levélírónk 3 éves kislánya mindkét kezét egyformán használja: étkezésnél, rajzolásnál és egyéb „kezes“ tevékenységeknél kettõt kér az eszközökbõl és egyszerre, egymással párhuzamosan használja õket.

A három éves kislányom mindkét kezét használja, bár változóan.
Étkezésnél mindig cserélgeti a kezében az evõeszközt, rajzoláskor viszont mindkét kezébe vesz egy-egy zsírkrétát, illetve mindkettõt használja is, általában két külömbözõ lapon.
Bal kézzel karikákat rajzol, közel egymáshoz (olyan mint a szõlõfürt) míg jobb kézzel széles mozdulatokkal satíroz.
A jobb kezére mindig "bedühödik". Amit rajzol, összegyûri, miközben veszekedik magával.
Amúgy a legtöbb dologból kettõt kér. Ha megkapja, akkor mindkét kezében tartja. A csokiszeletet is kettétöri.
Van hogy evõeszközbõl is kettõt kér, például a leveshez kér kanalat és villát. Ilyenkor a bal kezében tartja a kanalat és eszi a levest, míg a jobb kezében lévõ villával "halászik": kiszedi a zöldséget, vagy ami épp a tartalmat adja.
Rendesen a mániája, hogy mindkét kezében legyen valami amivel foglalatoskodik. Ha nem jön össze (csak egy kekszet kap, vagy nem találja a ceruzáit) akkor jön és veszekedik velem, hogy: anya nézd (mutatja az üres, általában a jobb, kezét) nem jó, üres, nem jó! Kérek másik: kekszet, ceruzát, virágot, kavicsot stb.
Észre sem vettem, de már automatikusan kettõt adok neki mindenbõl. A nagyija jegyezte meg, hogy ez így nem biztos, hogy jó.

Válasz >>>


Melyik kezére szoktassam? (2013-02-20 10:10:42)

Levélírónk aggódik 4,5 éves kisfiával kapcsolatban, aki mindkét kezét elõszeretettel használja a különbözõ tevékenységek során. „Erõltessem az egyik kezét, vagy majd kialakul?“ - kérdezi levelében.

Üdvözlöm!
A kisfiam miatt írok, õ márc. végén lesz 4,5éves. Nagyon aggódom, mert még nem alakult ki nála, melyik kezét használja. Egyértelmûen bal szemes, és lábas (ha fél lábon ugrál az a bal, és a bal szeméhez emeli a távcsövet is), de a kezét felváltva használja. A pici csavarokat úgy csavarja ki, hogy a bal kezével illeszti a csavarhúzót a helyére, és jobb kézzel tekeri. Általában jobb kézzel rajzol, és ezek szebbek is, mint amikor a másik kezét használja. Értelmes okos gyerek, tisztán érhetõen beszél, a mozgásban is nagyon ügyes (2,5 évesen tanult meg pótkerék nélkül kerékpározni), szereti a társaságot, nyílt, barátkozó típus.
Ön szerint normális ez a dolog? Erõltessem az egyik kezét, vagy majd kialakul?

Válasz >>>


Milyen kezes a gyermek? (2011-08-16 10:58:40)

Levélírónk 7 éves, iskolába készülõ kisfiánál a kézhasználat még kérdéses, hiszen, - bár általában bal kézzel rajzol, vág és minden mást jobb kézzel csinál, ám elõfordul, hogy a ceruzát egy idõ után átveszi a másik kezébe. Befolyásolható-e, megerõsíthetõ-e egyik vagy másik kéz dominanciája?

Kisfiam 7 éves, szeptembertõl iskolába megy. Az óvodában figyelmezetett bennünket az óvónõ, hogy egyensúly problémánk van. Félt a magasban, a csúszdán, félt szaladgálni amikor sok gyerek volt körülötte, a biciklizést kifejezetten utálja. 1 évig jártunk mozgásfejesztésre, én nem sok javulást vettem észre. Az idén májusban elvittem egy Delacato módszerrel foglalkozó mozgásfejlesztõhöz, ahol kiderült, hogy a gyermek kétkezessége okozhatja az egyensúly problémáit. Azóta minden este tornáztatom. Kicsit az önbizalmát kellene még növelni, mert mindent meg tud csinálni, csak noszogatni kell. Most úgy vettük észre, mintha inkább jobb kezes lenne, mint bal, viszont nem merjük beállítani a domininciát, mivel mi sem vagyunk biztosak benne. A kérdésem az lenne, hogy maradhat e kétkezes, és elég csak az egyensúlyát rendbe tennünk, vagy az egyensúly rendbe tételéhez kellene a kialakult dominincia is? Próbálkoztunk átállítani a jobb kézre mindent,( mivel a rajzolás, írás, ollózás bal kézzel történik, minden más jobbal). A jobb kézzel nagyon biztonytalan, nem is tud olyan szépen rajzolni, mint a ballal, nem akarom, hogy az iskolában ebbõl hátránya legyen, hogy az utolsó pillanatban döntjük el ,melyik kezével dolgozzon. Viszont azt sem szeertném, hogy most elkezdün

Válasz >>>


Bal kezes? Jobb kezes? Netán mindkettõ? (2010-05-14 20:20:11)

Levélírónk teljességgel bizonytalan 2 éves kisfia "oldaliságát" illetõen, hiszen bal lábbal rúgja a labdát, ám rajzolni egyik és másik kezével is szokott....

Tisztelt válaszadó!A kérdésem az ,hogy nekem van egy 2 éves kisfiam.Én nem tudom eldönteni, hogy milyen kezes.Mert a bal lábával rúgja a labdát,de jobb kézzel is csinál dolgokat.De ha eszik váltogatja, ha rajzolok vele, egy idõ után bal kezébe átrakja.Tudom még kicsi, változhat még.Mit csináljak????????Hagyjam?KÖSZÖNÖM a VÁLASZÁT.

Válasz >>>


Balkezesség, ... átszoktatás? (2007-06-26 09:04:49)

Gabriella 6 éves kislánya bal kézzel rajzol, eszik. Az anyuka elfogadta és támogatja ezt a tényt, ám a nagymama minden erejével igyekszik átszoktatni.

Tisztelt Óvónõ!
Kislányom (6 éves múlt, idén már iskolába megy) bal kézzel rajzol, "ír" és eszik. Egyéb esetekben a jobb kezét használja. A problémát az okozza, hogy az édesanyám, aki sok idõt tölt a gyerekkel, rá akarja szoktatni a jobbkezes írásra. Szerinte a balkezes írás csak egy rossz szokás, és én vagyok a hibás, hogy ezt hagyom. A balkezesség állandó vita forrása köztünk, illetve ami a nagyobb baj, a lányom és az anyám között is. A gyerek most már tudatosan balkezes, ha véletlenül a jobb oldalra teszem a kanalat, rámszól: Anya, én balkezes vagyok.Hogyan lehetne édesanyámat meggyõzni, hogy helytelenül cselekszik? Én már kifogytam az érvekbõl. Mit tanácsol, mi lenne a helyes ebben az esetben?
Válaszát elõre is köszönöm: G. Gabriella

Válasz >>>


Kétkezesség (2006-12-31 12:56:35)

Levélírónk serdülõ gyermeke bal kézzel ír, ám egyéb dolgokat jobb kézzel végez. Érdemes-e átszoktatáson gondolkodni?

Tisztelt ovónõ
gyermekem 16 éves balkézzel ír de jobkézzel dob és gitározik az lenne a kérdésem, hogy ebbõl késõbb nem adódhat-e problémája próbáljon átszokni vagy haggyuk, de ha mégis megpróbálna átszokni az káros lehet rá nézve?

elöre is köszönöm

Válasz >>>


Balkezes a gyermekem, átszoktassam-e? (2006-12-04 15:09:21)

Ezen töpreng Kriszta, aki tanácsért fordult Óvónõnkhöz.

Kedves Doktornõ!

Kislányom februárban lesz 2 éves és szinte mindenhez csak a bal kezét használja. Bal kézzel rajzol, eszik, ha adok neki valamit, akkor a bal kezével nyúl érte. Kérdésem az lenne, hogy érdemes-e illetve kell-e a kislányt a jobb kezére szoktatni, vagy ez így a természetes és hagyjam tovább ebben a formában.

Köszönöm válaszát: Molnárné Kriszta

Válasz >>>


Balkezes ollót jobb kézben? (2006-11-19 14:33:44)

Andrea 7 éves kisfia balkezes, ám egy hirtelen ötlettõl vagy befolyásoló körülménytõl vezérelve kitalálta: szeretne inkább jobbkezes lenni.

Kisfiam 7 éves, idén kezdte az iskolát.Meggyõzpõdésem ,hogy balkezes.Otthonra is és az iskolába is vettem neki "balkezes ollót" amivel én jobbkezes képtelen vagyok vágni.Azt vettem észre,hogy õ jobbkézzel vág a balkezes ollóval,amikor rákérdeztem azt mondta, hogy õ jobbkezes szeretne lenni.Adtam neki egy jobbkezes ollót azzal pedig balkézzel vágott .Persze nem túl nagy sikerrel.A balkezesség nála elég korán kialakult. Amikor óvodába kezdett járni már sejthetõ volt ami egyre erõsebben vált biztossá.Egyébbként nagyon ügyes,szépen rajzol aprólékos dolgokat is, a kedvencei az autók.Szépen is ír,szebben mint a nála 2 évvel idõsebb báttya aki jobbkezes.Az ollóval való vágás mégsem megy sehogyan sem.Tudna nekem ezügyben tanácsot adni?Gyakoroljam vele többet?Mlyik kezével vágjon?Válaszát elõre is köszönöm.Üdvözlöm!Andrea.

Válasz >>>


Kérdés: (2006-01-29 04:40:23)

Hasonló problémám van, mint az előttem szólónak. A kislányom 7 éves, kis súlya és magassága miatt másodszor járja a nagycsoportot.Gyönyörűen rajzol, eszik, vág , tehát bármit megcsinált eddig bal kézzel. Az új csoportban viszont mintha valaki rá akarná venni a jobbkézhasználatra, sajnos, sikerrel. Már többször elmagyaráztam neki, legyen rá büszke, hogy ő balkezes, nézze meg, hogy ő a legügyesebb a csoportban. egy ideig hat, majd újra a jobb kezét akarja mindenáron használni. A különbség persze látszik. Sokkal rosszabbul rajzol, hirtelen nem tudja melyik a jobb és balkeze és sorolhatnám. Nem szeretném, ha átnevelődne. Az óvónővel már beszéltem, szerinte a gyereket otthon éri túl erős jobb kezes hatás, egyébként is 7 éves gyerek elég okos ahhoz, hogy eldöntse mit akar, egyébként meg nagycsoportban senki sincs szerinte tisztában a jobb és bal fogalmával, tehát ott ez nem téma.Különben meg miért zavar engem, ha agyerek mindkét kezét használja. Ha a pedagógus nem segít én mit tehetnék?
Én átnevelt jobbkezes vagyok, ezt nem kívánom a gyerekemnek.
Egyébként az előző válaszban írt dominenciavizsgálatot hol végzik?
Pécsiné

Válasz >>>


Következõ 10 balkezesség

Óvónõ válaszol
  Koraszülött gyermekem iskolába készül
  Nem akar pisilni az oviban
  Beszoktatás 5 hónapja?
  Nem akarok oviba menni!
  Sír, hogy hangosak a gyerekek
  Se bili, se vécé
  Nem szívesen ül a bilire
  Szobatiszta lesz tanévkezdésre?
  Verekszik, agresszív, rendbontó
  Teljes szobatisztaság: hogyan? Miként?
  Meggondolhatjuk-e magunkat?
  Nem akar szerepelni
  Könnyes beszoktatás
  Beszoktatás miatti megrázkódtatás
  Nem akar beszélni és a beszoktatás is nehezen megy
  Melyik kezével írjon?
  Eleven, fegyelmezetlen, a szabályokhoz nehezen alkalmazkodik
  Miért nem mondja, ha tudja?
  Ez így nem fog menni!
  Miért nem szól, ha pisilni kell?
  Nagydolog: nem is olyan nagy dolog
  Iskolaérettségi vizsgálat
  Kistesó érkezik: család vagy óvodakezdés?
  Kisfiam retteg a szakállas bácsitól!
  Diszlexia, diszgráfia: óvodásnál miért nem állapítják meg?
  Nehéz óvodai beszoktatás
  Szobatisztasági és beszoktatási nehézség: amikor a bajok csõstül jönnek
  Traumatizáló repülõs nyaralás
  Még az unokaöccsétõl is fél
  A barátaimat szeretem, az óvó nénit nem!