1) Elsõ lépésben elkészítjük a mézeskalácsot.
Hozzávalók:
- 1 kg. liszt
- 4 dl. porcukor
- 2 kávéskanál szódabikarbóna
- 2 kávéskanál fahéj
- 2 kávéskanál õrölt szegfûszeg
- pici só
- 10 dkg. margarin
- 3 egész tojás
- 3 dl. méz
díszítéshez: 1 tojásfehérje és 6 evõkanál kristálycukor
A porszerû anyagokat összekeverjük, majd belemorzsoljuk a margarint. A közepébe öntjük a mézet és az egész tojásokat, majd összegyúrjuk a tésztát. A tészta inkább kemény legyen, mint lágyabb, így dekoratívabb lesz a kisütött forma. 2-3 mm-esre kinyújtjuk, majd kiszaggatjuk a formákat. A képkeret kivágásához használhatunk pl. egy nagyobb szájú bögrét, majd a közepét kisebb karácsonyi formával lyukasszuk ki. (pl: csillag, szívecske, fenyõfa) A maradék tésztából hagyományos mézeskalácsot készítünk.
Kikent, kilisztezett tepsiben sütjük, közepesen forró sütõben.
A sütési munkálatok végeztével cukormázzal díszítjük a formákat. A tojásfehérjét keményre felverjük, majd 6 ek. kristálycukrot keverünk hozzá. A masszát kisebb zacskóba töltjük, aminek sarkán pici lyukat vágunk. Ezzel írjuk meg a kalácsokat. A cukormáz néhány óra alatt megszárad.
|